Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
96%
Baan binnen het vakgebied
89%
Een baan vinden
5 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
In het eerste studiejaar staat elke dag een van de drie perspectieven van de ergotherapeut centraal. Daarnaast ben je gedurende één dag actief in de zorg en welzijn, zodat je meteen praktijkervaring opdoet. Dit is een leer-werkplek buiten school.
Na het eerste jaar
In het tweede jaar breid je je kennis uit en verdiep je je verder in de verschillende doelgroepen. Denk aan volwassenen met chronische aandoeningen, ouderen en kind en jeugd. Ook toets je je kennis in de praktijk. In leerjaar 3 en 4 loop je in totaal 3 stages, waarbij je tussentijds ook onderwijs volgt op de hogeschool. In het eerste halfjaar van het vierde jaar volg je een minor. Hiermee krijg je de kans je extra te verdiepen in een onderwerp dat jij interessant vindt.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
Vanaf de eerste week van jaar 1 bouw je aan een netwerk om leer-werkplekken, stages en praktijkopdrachten te organiseren.
In het derde jaar loop je twee stages waarbij je tussentijds ook onderwijs volgt op de hogeschool. In de tweede helft van het vierde jaar loop je ook stage waarbij je tussentijds onderwijs volgt op de hogeschool. Tijdens je stage ontwikkel je, onder begeleiding van een ervaren ergotherapeut en docent, de beroepscompetenties in de praktijk.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Onderstaande minors geven een beeld van het type minors dat je kunt verwachten.
In de minor Zorgtechnologie werk je met studenten van andere opleidingen uit de zorg, techniek en ICT samen om producten voor de zorg te ontwerpen en te maken. Je leert innoveren en interprofessioneel samenwerken in de zorgsetting.
Ben jij avontuurlijk ingesteld? Durf jij de uitdaging aan om over jouw eigen grenzen, over de grenzen van je eigen opleiding en over de landsgrenzen te kijken? Ben jij nieuwsgierig en wil jij op zoek gaan naar duurzame, creatieve en innovatieve oplossingen om gezondheidszorgverschillen terug te dringen? In deze minor word je uitgedaagd, in samenwerking met studenten van verschillende opleidingen en (internationale) opdrachtgevers, een bijdrage te leveren aan één van de vraagstukken gericht op het verminderen van gezondheidsverschillen.
Vanwege de vergrijzing en de ontgroening is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen optimaal participeren op de arbeidsmarkt. In deze minor leer je onder andere hoe je kan bijdragen aan het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. Je gaat je verdiepen in de ondersteuning van integratie in werk van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en de re-integratie van mensen die verzuimen wegens gezondheidsklachten.
In deze minor staan leven en participatie van mensen met een beperking centraal. Je gaat vanuit verschillende invalshoeken kijken naar het maatschappelijk belang van en de voorwaarden voor participatie. Je leert hoe je cliënten kansen kunt bieden en kunt ondersteunen om deel uit te maken van de samenleving.
In deze minor verdiep je je in de normale ontwikkeling van het kind van 0-18 jaar. Er wordt ingegaan op de factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen en er wordt aangestipt wat er ‘verkeerd’ kan gaan en wat de gevolgen daarvan zijn voor de ontwikkeling. Tevens komt aan bod hoe een ‘afwijkende’ ontwikkeling onderzocht kan worden en welke onderzoek handelingen en meetinstrumenten daarvoor beschikbaar zijn.
Mensen die ouder worden willen graag hun kwaliteit van leven behouden en daarin hun eigen keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, tijdsbesteding, financiën, sociaal netwerk en meer. Dit brengt complexe, maatschappelijke vraagstukken met zich mee.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
In het derde en vierde leerjaar laat je in verschillende contexten zien de ergotherapeutische beroepscompetenties op het eindniveau te beheersen. Daarmee toon je eind jaar 4 aan klaar te zijn voor de beroepspraktijk.
Internationale mogelijkheden
Tijdens de gehele opleiding ergotherapie kom je op verschillende momenten in aanraking met de internationale context van het beroep. Denk bijv. aan internationale literatuur en diversiteit in het curriculum.
Wil je je kennis en netwerk op internationaal vlak verbreden, dan zijn er vele opties. Zoals deelname aan het Euroepean Network of Occupational Therapy in Higher Education (ENOTHE), mini-Student Platform Occupational Therapy (minispot HR) en buitenlandse stages of projecten.
Onderwijsprogramma
Een indicatie van het onderwijsprogramma dat je kunt verwachtenJaar 1
- Ergotherapeutisch Handelen (EH)
- Ondernemen Innoveren Onderzoeken (OIO)
- Professioneel werken Samenwerken Communiceren (PSC)
- Leer-werkplek en Keuze onderwijs
Semester 1
- Ergotherapeutisch Handelen (EH)
- Ondernemen Innoveren Onderzoeken (OIO)
- Professioneel werken Samenwerken Communiceren (PSC)
- Leer-werkplek
- Keuze onderwijs
Semester 2
- Ergotherapeutisch Handelen (EH)
- Ondernemen Innoveren Onderzoeken (OIO)
- Professioneel werken Samenwerken Communiceren (PSC)
- Leer-werkplek
- Keuze onderwijs
- Urban Health Project
jaar 3
- Stage
- Onderwijs
- Professionele Ontwikkelings Begeleiding
semester 1
- Minor en minorproject
Semester 2
- Stage
- Onderwijs
- Professionele Ontwikkelings Begeleiding
Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot een excellente professional, zoek je uitdaging en wil je meer interessante tijd in je studie steken? Dan kun je het Honoursprogramma volgen.
In het eerste en tweede studiejaar doe je mee aan bijzondere projecten en volg je keuzevakken die je helpen met je oriëntatie. In jaar drie en vier volg je onderdelen waarmee je een Honours degree bij je diploma kunt behalen. Hiermee kun je op de arbeidsmarkt het onderscheid maken en aantonen een innovatieve en excellente professional te zijn.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je de opleiding na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Als ergotherapeut ga je met mensen na hoe zij (opnieuw) hun dagelijkse handelingen kunnen uitvoeren als dat door lichamelijke of psychische problemen niet meer lukt. Simpele handelingen als eten en aankleden, maar ook complexere die bijvoorbeeld te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Jouw werkterrein is groot en divers. Een ergotherapeut richt zich op alle dagelijkse handelingen met betrekking tot wonen/zorg, werken/ leren, vrije tijd/spel.
Behalve in een behandelruimte, werk je ook op plekken waar de problemen zich voordoen, bijvoorbeeld thuis, op het werk of op school. Zo kun je te maken krijgen met kinderen met een probleem in de oog-handcoördinatie. Ze hebben dan moeite met schrijven en kunnen hierdoor moeilijk leren of meekomen op school. Als ergotherapeut kun je ook mensen met beginnende dementie trainen zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Naast werken met individuele cliënten en hun omgeving, werk je ook met organisaties of populaties.
Doorstuderen
Na het behalen van deze opleiding heb je veel mogelijkheden om door te studeren. Zo kun je jezelf gaan specialiseren tot kinderergotherapeut, ouderenergotherapeut of handtherapeut. Ook zijn er verschillende masters – zowel op hbo- als wo niveau – die je kunt volgen na je opleiding tot ergotherapeut.
Hogeschool Rotterdam biedt de volgende masters aan die aansluiten:
- Master Physician Assistant (voor deze master heb je wel minimaal twee jaar relevante werkervaring nodig)
- Master Pedagogiek
Daarnaast moet je voor het kwaliteitsregister paramedici, waar je als ergotherapeut bij staat ingeschreven, elke vijf jaar punten halen. Dit doe je door het volgen van cursussen en opleidingen waarmee je je kennis verbreedt en/of verdiept.