Menu
    English

    Facility Management voltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor

    • Taal

      Nederlands

    Hou jij van organiseren en coördineren? En wil jij ervoor zorgen dat alles goed geregeld is binnen organisaties? Kom dan Facility Management studeren!

    Als facility professional ben jij degene die ervoor zorgt dat alles op rolletjes verloopt binnen organisaties. Van een fysieke werkplek tot diensten die medewerkers en bezoekers dagelijks gebruiken. Jij bent daarmee de drijvende kracht achter de soepele werking van die organisatie. Neem bijvoorbeeld de Efteling. Als bezoeker wil je dat het parkeren goed geregeld is, dat goed staat aangegeven waar je naartoe moet, dat je gastvrij wordt ontvangen en dat de koffie warm is. En als medewerker is het belangrijk dat je een veilige, schone en fijne werkplek hebt. Allemaal zaken waar jij als facility professional samen met een team van medewerkers voor zorgt. Dit kan natuurlijk ook op andere plekken dan een pretpark, denk bijvoorbeeld aan scholen, kantoorpanden, ziekenhuizen of evenementen. Zo kun jij je ontwikkelen in een richting die past bij jouw interesses.

    Wij leiden je in vier jaar op tot facility professional die kan leidinggeven aan en goed kan samenwerken met de verschillende partijen, waar je in je werk mee te maken krijgt. Denk hierbij aan de catering, schoonmaak en ICT, maar ook aan de gebruikers van die faciliteiten zoals medewerkers en bezoekers. Daarnaast worden duurzaamheid en technologische vooruitgang steeds belangrijker binnen dit vakgebied. Jij bent in staat om hiervoor nieuwe innovatieve oplossingen te bedenken, waarmee je de organisatie efficiënter en duurzamer maakt en kosten bespaart.

    Een belangrijke plek waar je dit onder andere gaat leren is ons FM-domein, een bruisende ontmoetings- en samenwerkingsplek in ons gebouw. Je kunt hier gemakkelijk onze docenten benaderen voor hulp en advies. Bovendien heb je de kans om studenten uit verschillende jaren te ontmoeten, wat leidt tot waardevolle connecties en inzichten. Wat dit domein speciaal maakt, is dat het is ontwikkeld door onze eigen studenten en docenten tijdens een praktijkopdracht. Ook jij krijgt tijdens de opleiding de kans om praktijkervaring op te doen door stages te lopen en projecten uit te voeren bij echte organisaties. Zo leer je van de professionals in het veld.

    Wij geloven erin dat jij je meteen thuis zult voelen bij onze opleiding, dankzij onze informele en vriendelijke sfeer. Facility Management is namelijk veel meer dan alleen management. Het is een mensgerichte benadering van leiderschap en dienstverlening. Deze persoonlijke benadering ervaar je ook binnen onze opleiding.

    Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je alvast een beetje sfeer proeven? Bekijk dan onderstaande video ('Proef de sfeer..') waarin student Fenna je meeneemt in de wereld van Facility Management.

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Facility Management

    Meeloopdag

    Kom bij ons langs

    Benieuwd hoe het echt is om deze opleiding te volgen? Tijdens onze meeloopdag krijg je de kans om het zelf te ervaren! Deze dag is speciaal voor jou als je meer wilt weten over de inhoud van de opleiding. Je volgt een paar lessen mee en kunt al je vragen stellen aan studenten én docenten. Aan het einde van de dag heb je een helder beeld wat je kunt verwachten van de opleiding.

    Meld je aan

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (8 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    72%

    Baan binnen het vakgebied

    67%

    Een baan vinden

    16 maanden

    Meekijken met de studenten?

    Volg onze studenten

    Ben je benieuwd naar de opleiding Facility Management en wat Facility Management studenten van Hogeschool Rotterdam iedere dag doen? Via Instagram en LinkedIn kun je de sfeer dagelijks volgen.

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    De opleiding Facility Management heeft als missie 'het creëren van de meest menselijke gebouwen en gebieden'. Je wordt opgeleid tot Rotterdamse facilitaire professional. Het gebruik van gebouwen en gebieden verandert continu. In die dynamiek is de Rotterdamse facility professional in staat om vraag en aanbod op een ondernemende en verfrissende wijze met elkaar te verbinden en toekomstgerichte ruimtes en omgevingen te realiseren.

    In de opleiding wordt, in aansluiting op deze missie, jij als student centraal gezet. Dit betekent dat wij het onderwijs inrichten gericht op het leerproces van onze studenten. Bij de opleiding Facility Management Rotterdam bieden wij jou contextrijk onderwijs in een inspirerende leer- en werkomgeving waarin we je uitdagen je professionele identiteit maximaal te ontwikkelen. Het onderwijs is een afspiegeling van het werkveld en het vakgebied Facility Management. Dit maakt ons een beroepsopleiding.

    Bij het maken van ons onderwijs en het vormgeven van onze onderwijsomgeving, worden studenten en het werkveld betrokken. Goed onderwijs maak je samen, dat is ons motto

    Het eerste jaar

    De opleiding Facility Management duurt 4 jaar. Elk jaar bestaat uit 4 onderwijsperiodes van 10 weken. In elke periode staat één onderwerp centraal. Die onderwerpen noemen we kerngebieden.

    De kerngebieden die van de opleiding Facility Management zijn:

    • Mens & Activiteit
    • Community & Services
    • Vastgoed & Omgeving
    • Data & Technologie
    • Organisatie & Proces (dit komt in alle periodes terug)

    De kerngebieden worden onder kopje Vakkenoverzicht kort toegelicht.

    Wat ga je doen?

    In elke periode werk je aan opdrachten binnen het kerngebied. Je doet dit samen met een opdrachtgever uit het werkveld. Zo kom je meteen in contact met bedrijven en organisaties waar je later stage kunt lopen of werken. Sommige opdrachten maak je gezamenlijk en anderen individueel. Je sluit elke periode af met één kennistoets (individueel) en een gezamenlijk project als eindopdracht. Je hebt dus geen toetsweken vol losse toetsen. 

    Vaardigheden en kennis

    Ook werk je het hele jaar aan je professionele vaardigheden, zoals communiceren, onderbouwen, samenwerken en het doen van onderzoek. Dit leer je in trainingen en in de praktijk. Ook krijg je een stevige basis in economie en recht. Die kennis heb je nodig voor het maken van de opdrachten.  

    Coaching

    Tijdens de opleiding krijg je begeleiding in de vorm van coaching. Samen met andere studenten en een vaste coach werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert hier van en met elkaar.

    Studiepunten

    In elk jaar kun je 60 studiepunten halen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je een positief studieadvies als je minimaal 48 studiepunten hebt gehaald. Je mag dan door met de opleiding.

    Na het eerste jaar

    In het tweede jaar ga je verder de diepte in. Je krijgt complexere opdrachten en leert meer over de belangrijkste kerngebieden en vaardigheden. Je werkt nu niet meer aan één kerngebied per periode, maar combineert er meerdere tegelijk.

    Ook loop je in het tweede jaar je eerste stage. Deze stage duurt 10 weken. Je kiest zelf een organisatie, die past binnen de eisen van de opleiding. Daarnaast blijf je werken aan je professionele vaardigheden zoals communiceren en samenwerken.

    Jaar 3 & 4

    Het derde en vierde jaar staan in het teken van verdere verdieping en voorbereiding op je carrière. Je werkt vaker samen met studenten van andere opleidingen uit het domein Gebouw, Stad & Infra. Samen werken jullie aan échte opdrachten uit het werkveld. In het derde jaar loop je een managementstage van 20 weken. In het vierde jaar specialiseer jij jezelf met een minor en sluit je je studie af met een afstudeerproject.

    Bij het vakkenoverzicht verderop deze pagina vertellen wij je meer inhoudelijk over deze complexere opdracht en stages. 

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Stage lopen

    Je leert vooral door te doen. Daarom maak je al in het eerste jaar kennis met het werkveld. Je voert opdrachten uit, bezoekt bedrijven (soms organiseer je dat zelf) en loopt geregeld een dag mee bij verschillende organisaties. In jaar 2 loop je een langere periode mee bij één organisatie. Je leert hoe alle facilitaire services binnen dat bedrijf werken en krijgt zo echt een kijkje in de keuken. De managementstage in het derde jaar duurt een half jaar. Je geeft dan leiding aan medewerkers in de organisatie en doet een onderzoek voor het bedrijf. Ook je afstudeeronderzoek in je vierde jaar, doe je voor een echte opdrachtgever. Je zoekt in alle gevallen zelf een geschikte organisatie en opdracht die bij jou past. 

    Minors

    Begin jaar 4 volg je een minor naar keuze, voor verdere verdieping of verbreding. Dit kan een minor zijn binnen de opleiding Facility Management, bij een andere opleiding van Hogeschool Rotterdam of bij een andere hogeschool. Je kunt zelfs in het buitenland een minor volgen.

    Vanuit onze opleiding bieden wij twee minoren aan:

    • Real Estate & Facility Management
    • Facility Management & Urban Placemaking

    Bij het vakkenoverzicht in jaar 4, vind je meer informatie over deze twee minoren.

    Student bij andere hogeschool?

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

    Afstuderen

    De afstudeerperiode is het laatste onderdeel van de opleiding Facility Management (FM). Tijdens deze periode laat je zien dat je klaar bent om als FM-professional aan de slag te gaan. Je werkt aan een oplossing of advies voor een actueel en ingewikkeld facilitair vraagstuk binnen een organisatie of branche. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar een nieuw huisvestigingsconcept voor een facilitair bedrijf of werken aan een toekomstbestendige werkplekstrategie voor een groot bedrijf. Dit doe je door praktijkonderzoek te doen. Daarbij laat je zien dat je alle belangrijke FM-beroepsrollen beheerst: FM-adviseur, FM-manager, FM-ondernemer, FM-ontwerper en FM-specialist.

    Je zoekt zelf een facilitair vraagstuk dat je interessant vindt, bij een organisatie of branche naar keuze. Uiteraard passend bij de eisen van de opleiding. Dat geeft je de ruimte om te laten zien waar jouw talenten liggen en wat jij belangrijk vindt als beginnend FM-professional. Tijdens je onderzoek laat je zien dat je kritisch en nieuwsgierig bent, maar ook dat je zelf initiatief neemt om tot een goed advies te komen. 

    Zo werk je niet alleen aan je diploma, maar ook aan je eigen ontwikkeling en toekomst in het FM-werkveld.

    Internationale mogelijkheden

    Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Binnen de opleiding Facility Management is het mogelijk om deel te nemen aan het Honoursprogramma "Future FM". Dit programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die iets extra's uit de studie willen halen. Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma dus het is alleen weggelegd voor echte doorzetters. Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied Facility Management door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.

    Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    4 dagen les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepsbeeld

    Als facility professional werk je niet alleen goed samen met je eigen team, maar ook met andere partijen. Ben jij gastvrij ingesteld en in staat om snel te schakelen en kun je goed organiseren, improviseren en communiceren, dan ben jij geschikt voor dit vak. Spreekt dit je aan en herken je jezelf in de begrippen management en serviceverlening, dan is Facility Management een uitdagende opleiding voor jou. Na deze studie kun je aan de slag in allerlei sectoren en branches, in zowel non-profit als profit organisaties. Je kunt hierbij denken aan de zorg (cure en care), onderwijs, dienstverleners en gemeentes. In diverse beroepen kun je je talent verder versterken en je ontplooien in de richting waarin jij dat wilt.

    Beroepen

    Na het afronden van de studie kun je in de meest uiteenlopende organisaties aan de slag.

    In de rol van facilitair manager of consultant regel je dat alles in een gebouw goed georganiseerd en efficiënt verloopt. Stel je voor dat je bij het Erasmus MC werkt, dat nog niet zo lang in een modern, nieuw gebouw zit. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat het pand optimaal functioneert. Denk aan het beheren van de nieuwste technologieën, zoals slimme verlichting en energiezuinige installaties. Maar ook dat het een schone en comfortabele omgeving is voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Je houdt toezicht op het onderhoud van de hypermoderne operatiekamers en zorgt dat alle faciliteiten, van wachtruimtes tot kantines, altijd beschikbaar zijn. Door de juiste teams aan te sturen, draag jij eraan bij dat het Erasmus MC een plek blijft waar zorg op het hoogste niveau geleverd kan worden.

    Als inkoper, koop je alles wat een bedrijf nodig heeft in. Van kantoorbenodigdheden tot machines. Hierbij zoek je naar slimme en duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van meubels en apparatuur die langer meegaan en gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Hoe tof is het als jij eraan hebt bijgedragen dat alle nieuwe bureaus en stoelen niet alleen mooi maar ook duurzaam zijn? Zo is er minder afval en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig.

    Een projectmanager ziet erop toe dat alles binnen een project op tijd en binnen budget wordt afgerond. Hiervoor heb je de leiding over een team. Zo kun je bijvoorbeeld projectleider zijn voor de verbouwing van een oud kantoorpand naar een energieneutraal wooncomplex. Er moeten zonnepanelen komen, goede isolatie en gebruik gemaakt worden van duurzame materialen. Jij zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt en werkt hiervoor samen met architecten en aannemers. Daarnaast hou je er rekening mee dat het gebouw naast duurzaam ook comfortabel is voor de bewoners en klaar is voor de toekomst.

    Als workplace manager maak je werkruimten inspirerend en praktisch, zodat het een fijne, gezonde en inclusieve omgeving is. Zo is het kantoor voor iedereen toegankelijk, zijn er rustige werkplekken en inspirerende ruimtes. Dankzij jou kunnen medewerkers zich optimaal concentreren en goed samenwerken.

    Een community manager bouwt en onderhoudt de relaties tussen mensen, zowel binnen als buiten een organisatie. Iedereen voelt zich welkom en is gemotiveerd om samen te werken, dankzij jouw inspanningen. Zo kun je bijvoorbeeld online en offline evenementen organiseren om je team sterker te maken en nieuwe ideeën te delen.

    Als event manager ben je verantwoordelijk voor het organiseren van evenementen van begin tot eind. Alles is perfect geregeld, van de locatie tot de catering en de deelnemerservaring. Denk bijvoorbeeld aan de marathon van Rotterdam. Je coördineert de hele organisatie, van het inrichten van de start- en finishlocaties, het regelen van de beveiliging, tot het zorgen voor de juiste verzorging en begeleiding van de hardlopers. Je werkt samen met vrijwilligers, sponsors en leveranciers om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en dat zowel de deelnemers als het publiek een geweldige ervaring hebben. Daarbij houd je rekening met duurzaamheid door bijvoorbeeld herbruikbare bekers te gebruiken, het afval te minimaliseren en te zorgen voor transport die het milieu minder belasten. .

    Een teamleider is verantwoordelijk voor de teams die zorgen voor verschillende services binnen een bedrijf. Denk aan de catering, schoonmaak of servicedesk. Stel je voor dat je het cateringteam leidt en ervoor zorgt dat de lunch van het bedrijf altijd biologisch en lokaal is. Of dat je het schoonmaakteam aanstuurt en hen leert werken met milieuvriendelijke schoonmaakproducten, zodat alles niet alleen schoon, maar ook duurzaam is.

    Doorstuderen

    Na de opleiding Facility Management heb je verschillende mogelijkheden om door te studeren. Zowel voltijd als in deeltijd bij een hogeschool of een universiteit. Je kunt denken aan de Master Facility and Real Estate Management. Je kunt na je studie ook kiezen voor een master Bedrijfskunde, Personeelsmanagement, Sociologie of Organisatiewetenschappen.

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties