Deze werkvorm gebruik je voor: samenwerken voorkennis activeren
Tijdsduur 20 minuten |
Waar Online | Offline | |
Begeleiding Begeleid |
Wanneer Synchroon |
Groepsgrootte kleine groepen |
Stap 1
Leg het doel van de brainstormsessie uit en verduidelijk het onderwerp dat besproken zal worden. Moedig studenten aan om open te staan voor nieuwe ideeën en diverse perspectieven.
Stap 2
Geef studenten de ruimte om vrijuit te denken en moedig hen aan om zoveel mogelijk ideeën te genereren. Gebruik technieken zoals mindmapping of post-it notities om gedachten visueel te maken.
Stap 3
Laat studenten eerst divergeren door zoveel mogelijk ideeën te genereren, en vervolgens convergeren door de ideeën te analyseren, te clusteren en de meest veelbelovende te selecteren.
Stap 4
Moedig studenten aan om ideeën te delen, vragen te stellen en elkaars ideeën op te bouwen. Begeleid de discussie om ervoor te zorgen dat deze constructief en productief blijft.
Stap 5
Sluit de brainstormsessie af door de belangrijkste bevindingen samen te vatten en concrete actiepunten te formuleren. Wijs taken toe aan individuele studenten of groepen en plan vervolgstappen voor het implementeren van de ideeën.
Praktische vragen
Zorg ervoor dat alle ideeën worden gerespecteerd en gewaardeerd, ongeacht hoe origineel of afwijkend ze lijken. Moedig een sfeer van openheid en acceptatie aan.
Stimuleer een inclusieve omgeving door een verscheidenheid aan denktechnieken te gebruiken, zoals rondetafelgesprekken, post-it-notities of online tools voor brainstormen. Moedig een cultuur van openheid aan waarin alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd.
Implementeer tijdens de sessie technieken voor convergent denken, waarbij ideeën worden geanalyseerd, gegroepeerd en beoordeeld op basis van hun haalbaarheid en relevantie. Sluit de sessie af met een samenvatting van de belangrijkste bevindingen en formuleer concrete actiepunten met deadlines en verantwoordelijkheden voor follow-up.