Menu
    English

    Creëren van lesmateriaal met AI

    activiteit

    Docenten zijn soms skeptisch bij de mogelijkheden van een taalmodel zoals ChatGPT om te helpen bij het ontwerpen van lessen. Vanuit Hogeschool Rotterdam mogen wij als medewerkers Microsoft CoPilot gebruiken. Het goed inzetten van Microsoft CoPilot door het formuleren van de juiste prompts kan ervoor zorgen dat het creëren van lesmateriaal, waaronder ook (formatieve) toetsen voor tijdens de les of buiten de les om, een stuk sneller gaat dan als je zelf alles moet verzinnen.

    Deze activiteit gebruik je voor:  materiaal ontwikkelen met CoPilot


    Tijdsduur
    > 60 minuten
    Waar
    Online 
    Begeleiding
    Onbegeleid
    Wanneer
    Asynchroon
    Groepsgrootte
    Individueel
     

    Hier zijn een aantal tips om in gedachten te houden bij het creëren van onderwijsmateriaal:

    Tip 1
    CoPilot weet niet wat jij een goede les vindt. Omschrijf wat jij belangrijk vindt in je les en vraag CoPilot om dit mee te nemen in het lesontwerp.

    Tip 2
    Geef duidelijk aan hoe je het lesontwerp wilt zien. Geef bijvoorbeeld als prompt mee: "Begin het lesontwerp met 4 leerdoelen. Elk leerdoel is één zin en begint met 'Aan het einde van deze les'. Geef vervolgens het lesontwerp in een tabel, met kolom 1: tijd, kolom 2: Benodigdheden, kolom 3: wat doet de docent, kolom 4: wat doet de student en kolom 5: geef tips voor differentiatie en activerende didactiek bij dit onderdeel.

    Tip 3
    Gebruik Microsoft CoPilot als brainstormpartner bij verschillende onderdelen van de les. Vraag aan CoPilot om 3 manieren om voorkennis te activeren, 4 anekdotes om de aandacht te richten op een onderwerp, 5 manieren om voor interactie te zorgen in de les, 6 manieren om te differentiëren, 7 manieren om digitale tools effectief in te zetten, 8 manieren om samenwerkend leren te stimuleren, etc. Kies vervolgens steeds de beste optie. Je kunt ook door blijven vragen totdat je een antwoord krijgt waar je tevreden over bent.

    Tip 4
    CoPilot houdt niet automatisch rekening met onderwijskundige theorieën. Als je vraagt om een meerkeuzetoets over innovatiestrategieën, dan geeft CoPilot je die. De kwaliteit van deze vragen zal mogelijk niet zo goed zijn. Om écht goede vragen te krijgen moet je specifiek je doelgroep omschrijven en aan CoPilot kwalitatieve eisen voor het ontwerpen van meerkeuzevragen meegeven. Zodra je o.a. duidelijk vermeldt dat alle antwoordopties ongeveer even lang moeten zijn, er geen overduidelijke foute opties tussen mogen zitten en geen ontkenningen gebruikt mogen worden in de formulering, zie je al dat de kwaliteit van de vragen al snel stijgen.

    Tip 5
    Het is mogelijk om vragen die je formuleert automatisch om te zetten in een interactieve quiz. Vraag de expert hierover om hulp als je hierin geïnteresseerd bent.

    Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om Microsoft CoPilot effectief in te zetten bij het ontwerpen van onderwijs. Wil je hier meer over weten? Benader dan gerust onderstaande expert op dit gebied.

    Praktische vragen

    Nee, helaas niet. Op dit moment is het medewerkers alleen toegestaan om MS CoPilot te gebruiken. Heb je hier nog geen toegang toe? Vraag die dan snel aan via deze link

    Wil je graag een andere AI tool gebruiken omdat jij deze essentieel acht voor jouw onderwijs? Plaats dan een aanvraag hiervoor in TopDesk. Jouw aanvraag wordt dan beoordeeld door een team van I&DT en een of meerdere onderwijskundig adviseurs.

     

    De site AI for Education heeft een tool voor prompting voor bijvoorbeeld lesson planning.  

    Ervaring van anderen

    Suggesties voor applicaties en faciliteiten

    Kom je er niet uit?