Menu
    English

    Kennisclip inzetten

    activiteit

    Kennisclips hebben een unieke combinatie van geluid en audio die, mits goed gecombineerd, het leren kunnen versterken. Kennisclips kunnen o.a. bijdragen aan een diepere verwerking van de stof, flexibilisering, differentiatie en studentbetrokkenheid.

    Deze werkvorm gebruik je voor:  voorkennis activeren differentiëren


    Studenten houden van video. Een goed gemaakte korte kennisclip is uitnodigend, houdt de aandacht vast en heeft voor veel studenten de voorkeur boven het lezen van een hoofdstuk uit een boek. Door het inzetten van kennisclips verhoog je dus de studentbetrokkenheid.

    Bij het bekijken van een kennisclip verbindt de student beeld en geluid in het brein, waardoor rijkere kennis ontstaat dan bij bijvoorbeeld het uitsluitend lezen van tekst. Je kunt diepere verwerkingsactiviteiten opnemen in, of verbinden aan, de kennisclip. Zo zorg je ervoor dat de student de nieuwe kennis inbedt in bestaande kennisstructuren, en maak je de kans op transfer naar andere beroepssituaties groter.
    Met kennisclips kun je flexibiliteit in tijd, plaats, tempo en niveau bereiken. Door kennisclips vooraf te laten bekijken, kun je in de les meer ruimte creëren voor differentiatie.

     

    Tijdsduur
    5-15 minuten
    Waar
    Online 
    Begeleiding
    Onbegeleid
    Wanneer
    Asynchroon
    Groepsgrootte
    Alle
     

    Stap 1
    Kies een leerdoel waarvoor je een kennisclip wilt inzetten

    Stap 2
    Bedenk hoe je de kennisclip wilt verbinden aan andere leeractiviteiten

    Stap 3
    Bedenk of je zelf een kennisclip wilt maken (ga naar stap 4), of dat je een al bestaande kennisclip kunt gebruiken (ga meteen aan de slag!)

    Stap 4
    Bedenk in welke vorm je de kennisclip wilt maken: opname in studio, opname op locatie, screencast, animatievideo, enz.

    Stap 5
    Schrijf de gesproken tekst: maximaal 1.000 woorden, gestructureerd in een intro, de kerntekst, en aan samenvattende afsluiting

    Stap 6
    Bedenk voor elk videofragment welk beeld je wilt gebruiken; gebruik beeld dat de gesproken tekst echt versterkt

    Stap 7
    Ga naar de pagina Opnamefaciliteiten voor de mogelijkheden voor ondersteuning zijn op jouw locatie

    Praktische vragen

    Bekijk deze video voor het antwoord op deze vraag. 

    Ga naar de pagina Opnamefaciliteiten voor wat de mogelijkheden voor ondersteuning zijn op jouw locatie

    Hogeschool Rotterdam gebruikt Mediasite. Dat is het videoplatform waar je je kennisclips kunt opslaan en ontsluiten.

    Ja, je kunt de video beperken voor een bepaalde groep, maar ook wereldwijd openzetten.

    Ja, je kunt via een embedcode uit Mediasite jouw kennisclip tonen én laten afspelen in Brightspace. Ook kun je je video rechtstreeks uploaden naar Brightspace.

    Ja, dat kan met behulp van FeedbackFruits. Je kunt de video automatisch laten pauzeren om de kijker bijvoorbeeld een verdiepingsvraag te stellen.

    Ja, je bent gebonden aan de AVG-voorschriften. Er mogen bijvoorbeeld geen mensen in beeld komen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Neem bij twijfel over het voldoen aan deze voorschriften contact op met de privacy-officer van jouw afdeling of instituut. Verder kan op beelden en geluiden van derden auteursrecht rusten. Kijk voor meer informatie op de pagina van het Auteursrecht Informatiepunt, en neem bij twijfel contact op.



    Ervaring van anderen

    Suggesties voor applicaties en faciliteiten

    Kom je er niet uit?