Deze applicatie gebruik je voor: feedback formatief handelen
Kracht van deze applicatie
Interactieve video's stimuleren actieve betrokkenheid, personaliseert het leerproces, en bevordert het kritisch denken bij studenten. Deze benadering sluit aan bij constructivistische leertheorieën, waarbij studenten kennis construeren door interactie met de inhoud. Door gerichte vragen en discussies worden studenten aangezet tot reflectie, waardoor hun analytische vaardigheden en begrip worden vergroot. Bovendien maakt onmiddellijke feedback het mogelijk voor zelfevaluatie en correctie, wat de leerervaring verrijkt en verdiept.
Indruk van FeedbackFruits Interactive Video
Deze FeedbackFruits-video legt uit hoe het concept van 'flipping the classroom' heeft bijgedragen aan het efficiënter behandelen van complexe lesstof. Door fundamentele concepten via video buiten de lesuren aan te bieden, krijgen studenten de kans om op hun eigen tempo te leren en de inhoud zo vaak als nodig te herzien. De interactieve aard van de video biedt docenten waardevolle inzichten in het begrip van de studenten. Hierdoor kunnen zij hun lessen aanpassen om eventuele kennislacunes aan te pakken, waardoor de lesinhoud effectiever wordt gemaakt.
FeedbackFruits biedt tal van handige video’s aan waarin zij de docent en student stappen binnen de FeedbackFruits tool laten zien.
Praktische vragen
FeedbackFruits is onderdeel van de DLO (Digitale LeerOmgeving) van Hogeschool Rotterdam. Dit betekent dat jij als docent hier direct mee aan de slag kunt. FeedbackFruits heeft geen eigen omgeving, maar werkt vanuit Brightspace. Voor meer informatie over FeedbackFruits en Brightspace ga je naar de desbetreffende screenstepslive pagina van de hogeschool.
Om studenten voorbereid in de les te krijgen en ervoor te zorgen dat ze interactieve video's bekijken, is het belangrijk om relevante en boeiende content te bieden die direct aansluit bij de lesstof, gebruikmakend van de 'flipped classroom' methode. Duidelijke communicatie over het belang en de verwachtingen rondom de voorbereiding is eveneens belangrijk. Stimuleer reflectie en feedback op de video's om het begrip te verdiepen. Implementeer een systeem van verantwoordelijkheid, waarbij studenten weten dat hun inzet en voorbereiding geëvalueerd worden, zowel individueel als in groepsverband, om een betrokken en verantwoordelijke houding te bevorderen.
Belangrijk is echter dat je als docent de inhoud van de video niet gaat herhalen op het moment dat studenten niet hebben gekeken.
Je kunt vragen stellen als:
- Kun je een real-world toepassing van een concept uit de video noemen? Door studenten te vragen de theorie aan de praktijk te koppelen, bevorder je hun kritisch denkvermogen en creativiteit.
- Hoe verandert deze video jouw perspectief op het onderwerp? Dit stimuleert studenten om na te denken over hun voorkennis en eventuele veranderingen in hun begrip.
- Welke vragen heb je nog na het bekijken van de video? Dit biedt een direct kanaal voor studenten om hun onbeantwoorde vragen of onzekerheden te delen.