Deze pagina wordt binnenkort vernieuwd. Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws over AI bij Hogeschool Rotterdam
Vanuit het programma AI & Ethiek bieden wij diverse mogelijkheden voor samenwerkingen met het MKB. MKB -partners kunnen zich aansluiten bij de verschillende learning communities en gebruik maken van ons aanbod van onderzoek- en onderwijsevents, meet-ups en lid worden van onze (online)community.
Learning communities
- Digital Humans: binnen deze learning community wordt onderzocht hoe digital humans ontworpen kunnen worden zodat ze behulpzaam, acceptabel, betrouwbaar, en ethisch verantwoord zijn in de interactie met mensen, en een betekenisvolle rol kunnen spelen in een AI-gedreven toekomst
- RAAIT (Responsible Applied Artificial InTelligence): samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Hogeschool Utrecht (HU) en 24 partners uit de praktijk wordt gewerkt aan een infrastructuur voor een krachtige onderzoeksgroep. Er wordt onder andere gekeken naar de vraag welke onderzoeksmethoden ingezet kunnen worden om AI-technologie zinvol te kunnen implementeren in een specifieke context, rekening houdend met de gebruiker en andere stakeholders. De focus van de Hogeschool Rotterdam ligt hierbij op zakelijke dienstverlening. Het uiteindelijke doel van deze onderzoeksgroep is om een Responsible Applied AI methodologie te ontwikkelen, die helpt om verantwoorde AI-oplossingen te ontwerpen, ontwikkelen en implementeren.
Onderzoek
- Data Supported Healthcare onderzoeksgroep bij Kenniscentrum Zorginnovatie: door de toenemende complexiteit binnen de zorg is een bredere blik vereist waarbij data-technologie ondersteuning kan bieden bij complexe beslissingen in diagnostiek en behandeling, maar ook toegankelijk en begrijpelijk dient te zijn voor de burger. Data Supported healthcare is een trans-disciplinaire onderzoeksgroep vanuit (sociale)zorg, en technologie die innovaties ontwikkelen voor complexe maatschappelijke zorgvraagstukken.
- Kenniscentrum Duurzame Havenstad: binnen dit kenniscentrum lopen twee AI-gerelateerde onderzoeksprojecten. Het eerste is Onderzoeksplan VHF-analyses waarbij AI wordt ingezet om communicatie met verkeerscentrales minder arbeidsintensief te maken door deze te automatiseren.
Daarnaast loopt een project van Rijkswaterstaat waarbij meerdere databases, o.a. Automatic Identification System (AIS) en Informatie- en volgsysteem voor de Scheepvaart (IVS Next), worden gekoppeld om de integriteit van de systemen te verhogen en dus fouten eruit te halen.
Events
Het programma AI & Ethiek organiseert gedurende het jaar diverse evenementen. Iedere eerste dinsdag van de maand organiseren we een lunchlezing, waarbij interne en externe sprekers hun kennis op het gebied van AI & Ethiek met ons delen. Vier keer per jaar organiseren we een meet up. Tijdens deze meet ups staan we uitgebreid stil bij onderzoeken en (student)projecten op het gebied van AI & Ethiek en gaan we het gesprek met elkaar aan hierover. Houdt de website in de gaten voor de planning voor het nieuwe schooljaar.
Aankomende externe events:
- 29 september: Dag van Praktijkgericht Onderzoek (onderwerp: Responsible AI)
- 4 oktober: lezing digital humans door Marije Brom en Lotte Willemsen tijdens event van VNO NCW West
Nieuwsbrief
Vier keer per jaar versturen wij een nieuwsbrief met hierin de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van AI & Ethiek binnen de Hogeschool Rotterdam. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mail naar ai@hr.nl, dan zetten we je op de lijst. Je ontvangt dan ook de uitnodigingen voor onze lunchlezingen, meet ups, netwerkborrels en andere events.
Online Community
Op de hoogte blijven en meepraten over alles wat er binnen de Hogeschool Rotterdam speelt op het gebied van AI & Ethiek? Word dan lid van onze online community in Teams. Stuur een mail naar ai@hr.nl en we voegen je toe aan onze online community.
Vragen? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met Myrna van de Water (m.van.de.water@hr.nl)