Menu
    English

    20 juni Wereldvluchtelingendag

    “Vluchtelingen kunnen een rol spelen bij een betere samenleving”

    20 juni is Wereldvluchtelingendag. INCLUDED sprak drie studenten met een vluchtelingenstatus

    Basima (26) vluchtte eind 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Ze combineert haar werk met een studie Bouwkunde op Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels doelen en dromen waar kunnen maken, waaronder Nederlands leren, een baan hebben, zelfstandig wonen én een hbo-studie volgen. 

    Israa (29) kwam eind 2013 in Nederland aan vanuit Syrië. Is moeder van 3 kinderen, werkt en volgt de studie Watermanagement bij onze hogeschool. Ze is trots dat ze op de hogeschool studeert en de Nederlandse taal aan het leren is.

    Yasmin (21) is Koerdisch en kwam als 17-jarige in Nederland, stroomde in op de havo en is nu eerstejaars Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) aan Hogeschool Rotterdam. Ze voelt zich thuis op de hogeschool en vindt het werken in het lab het mooiste van haar opleiding.

    Unieke verhalen met één centraal gevoel: Trots!

    Drie studenten die als vluchteling de weg naar onze hogeschool vonden. Drie unieke verhalen, maar op Wereldvluchtelingendag hebben ze één ding gemeen: Trots! 

    Basima combineert haar werk met een studie Bouwkunde

    Basima over deze dag: “Het herinnert mij eraan dat moeilijkheden en obstakels je sterker kunnen maken. Ook kunnen we de wereld laten weten dat vluchtelingen een rol kunnen spelen in het bouwen aan een betere samenleving door hun vaardigheden, ervaringen, capaciteiten. Mensen kunnen van elkaar leren en profiteren. Een gelegenheid om aan te tonen dat wij aan de Nederlandse gemeenschap kunnen deelnemen.” 

    En Israa: “Deze dag laat me onthouden waar ik vandaan kom en onder welke omstandigheden ik hier heb kunnen komen. Ik ben trots op mijzelf. Eerst om dat ik uit Syrië kom en ten tweede dat ik in Nederland aan het studeren (in de Nederlandse taal) bij Hogeschool Rotterdam.”

    Voor Yasmin herinnert Wereldvluchtelingendag aan de 3.000 kilometers die zij aflegde, met name de gevaarlijke stukken zonder veiligheidsmaterialen in de bergen tussen Irak en Turkije. “Dat is 20 juni voor mij. Voor anderen is het de bewustwording over de situatie van vluchtelingen en het nadenken over de moeilijke levenssituaties die iedereen tegen kan komen. 

    Ervaringen op Hogeschool Rotterdam

    Bij de universiteit in Damascus volgde Basima al een opleiding voor binnenhuisarchitect. Studeren op de hogeschool vindt zij leuk. “Het onderwijssysteem verschilt met het systeem van de Syrische universiteiten. Hier gebruiken ze beeldmaterialen en digitale middelen. Ook richten ze zich hier meer op kwaliteit en niet op kwantiteit, dat is erg fijn voor de studenten omdat ze kunnen begrijpen en toepassen wat ze hebben geleerd.” 

    In het begin liep Basima tegen het organiseren van schoolzaken aan, bijvoorbeeld roosters begrijpen, of iets online of fysiek was, waar opdrachten ingeleverd moesten worden en studiedruk. “Mijn werkgever heeft mij geleerd hoe ik mijn studie en werk kan combineren en gaf mij de kans om mijn werk zelf te plannen. Dat bracht mij de rust om de opdrachten heel goed af te ronden, daarvoor ben ik hem erg dankbaar en ook alle andere mensen van mijn werk en hogeschool die mij hulp hebben geboden terwijl die van mijn werk of mijn school is. Het is fijn om zoveel hulp te krijgen. Nu ben ik erg tevreden omdat ik alle vakken heb gehaald terwijl ik uit een ander land kom. Ja, ik ben trots op mijzelf.”

    Israa heeft drie kinderen en doet de studie Watermanagement

    Israa studeerde in Syrië een jaar Scheikunde en werkte als juf op een basisschool. In Nederland deed ze allerlei werkzaamheden zoals docent Arabisch, administratie op een juridische afdeling en inburgeringstrainer. Kreeg in vijf jaar drie kinderen voor zij uiteindelijk koos voor een hbo-studie.  “Wat ik goed vind bij de hogeschool zijn de mogelijkheden die er zijn voor studenten die bij je situatie past. Er wordt goed gezorgd dat iedereen met verschillende omstandigheden de goede hulp te krijgen.”

    Het studeren op Hogeschool Rotterdam is voor Yasmin geweldig. “In drie jaar tijd kon ik vanuit de havo doorstuderen op hbo-niveau en dat vind ik echt marvellous. Daarnaast hadden we een hele leuke introductieweek met dank aan studievereniging Roervlo. Wat ik gemerkt heb op Hogeschool Rotterdam, is dat de docenten altijd klaarstaan om te helpen.” 

    Het formuleren van goede zinnen bij schrijfopdrachten is nog steeds niet perfect, vindt Yasmin. “Daarom heb ik het keuzevak NT2 gevolgd. Superleuk! Het voelt thuis en ik leerde studenten kennen van andere opleidingen met dezelfde problemen als ik.”

    Yasmin stroomde als 17-jarige in op de havo en studeert nu BML

    Yasmin tenslotte: “Dit alles was voor mij een hele levensles: ‘Your Journey is uniquely yours’. Loop met de tijd mee en geniet van alles wat je doet om er een fantastisch levensverhaal van te maken.”