Menu
    English

    Aardbeving Turkije en Syrië - ‘Alle hulp is welkom’

    Student Safwat organiseert inzamelingsactie voor aardbevingsslachtoffers

    Wij zijn geraakt door de gevolgen van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Wij leven mee met de slachtoffers, onze studenten en medewerkers met familie en vrienden in het getroffen gebied.

    Woensdagmiddag 15 februari is er een speciale bijeenkomst op de hogeschool om elkaar te steunen. Kijk op de agenda voor meer informatie.

    Zo schrok ook tweedejaars student medische hulpverlening Sawfat Al Jati vorige week maandag wakker van het dramatische nieuws uit zijn vaderland Syrië, waaruit hij zeven jaar geleden was gevlucht voor de oorlog. “Het eerste waar je aan denkt is je familie. Zijn ze oké? We hebben gelijk gebeld en kregen te horen dat ze ongedeerd waren. Mijn oom, oma en opa hebben echter hun huis verloren. Het hele gebied is in chaos en alle slachtoffers slapen op straat en hebben al hun bezittingen verloren.”

    Inzamelactie

    Safwat en zijn zusje kwamen al snel met een inzamelactie om belangrijke levensmiddelen en benodigdheden te verzamelen op hogeschoollocatie Academieplein. “De actie heb ik verspreid via mijn eigen netwerk, de hogeschool en mijn studievereniging. Het was een zeer geslaagde inzamelactie. Zowel studenten, medewerkers als inwoners van Rotterdam hebben van alles meegenomen om de slachtoffers te helpen. Denk aan warme kleding, babyvoeding, luiers en andere levensmiddelen. Mijn auto zat aan het einde van de dag propvol. Ik ben de mensen die hebben meegedaan aan de actie dan ook enorm dankbaar voor hun steun.”

    De goederen die zijn ingezameld heeft Safwat voor een deel afgeleverd aan de Mevlana Moskee in Rotterdam en deels aan Stichting Help Syrië. “De Moskee is actief en heeft direct contact met de hulpdiensten in het rampgebied in Turkije en via Stichting Help Syrië ook voor het rampgebied in Syrië. Nu is het hopen dat de goederen per vrachtwagen veilig aankomen”, geeft hij aan.

    Dat laatste wordt nog een grote opgave omdat Syrië al jaren verwikkeld is in een burgeroorlog. De hulp daar krijgen is moeilijk omdat het Syrische overheidsleger de regio’s, waaronder het getroffen gebied, met rebellen omsingelt. Momenteel wordt alleen de Turks-Syrische grens in het noordwesten van het land gebruikt voor de hulp richting Syrië. Het laatste nieuws vanuit de Syrische staatsmedia is dat de regering ook humanitaire hulp wil toelaten via de hoofdstad Damascus.

    Zelf naar het rampgebied

    Safwat geeft aan graag zelf naar het rampgebied te willen gaan. “We hebben er als gezin over gesproken om naar het gebied af te reizen, maar gezien mijn verplichtingen voor school gaat dat voor mij niet lukken. Wel stapt mijn vader volgende week in het vliegtuig om daar een steentje bij te dragen en hulp te bieden aan alle getroffenen, ook hebben we naast de inzamelactie geld gedoneerd via bekenden in de regio, zodat ze daar al snel de nodige hulp konden bieden.”

    Wat kunnen wij doen?

    Hogeschool Rotterdam collecteert met een online Giro555 collectebus voor de slachtoffers van de aardbeving. Er is dringend behoefte aan medische zorg, dekens, voedsel en onderdak. Komende woensdag 15 februari gaan studenten en docenten op verschillende locaties van Hogeschool Rotterdam collecteren om met elkaar hulp te bieden aan de mensen in de getroffen gebieden. Wil jij ook meehelpen? Stuur dan een mail naar INCLUDED@hr.nl.

    Bijeenkomst om steun bij elkaar te zoeken

    Daarnaast organiseren we komende woensdag, 15 februari, een bijeenkomst voor studenten en medewerkers om steun bij elkaar te vinden en hulp te kunnen ontvangen.

    • Aanvang 14.00 uur. Eind ca. 16.00 uur. Inloop vanaf 13.00 uur.
    • 11e etage Museumpark (MP.11.0430)
    • Graag aanmelden via het aanmeldformulier. Je mag natuurlijk ook spontaan langskomen.