Menu
    English

    Genderneutrale toiletten – Zo moeilijk hoeft het niet te zijn

    Student Arson zocht uit dat het nog wel beter kan

    Eerstejaars student Arson (hen/hun, die/diens) liep stage bij INCLUDED en zocht uit hoe het nu zit met genderneutrale toiletten op de hogeschool.

    In februari verscheen op Profielen een artikel over genderneutrale toiletten met de aankondiging dat een deel van de toiletten genderneutraal wordt. Op de hogeschoolsite werd medio juni gemeld dat er nu 16 toiletten blokken binnen de hogeschool zijn gerealiseerd. Hoe zijn de ervaringen en is verbetering mogelijk? 

    De meeste mensen maken dagelijks gebruik van een genderneutraal toilet. Vaak heb je het niet eens door, maar het toilet in jouw huis is genderneutraal. In ons eigen huis is het heel gebruikelijk, maar in de publieke ruimte wordt er erg vastgehouden aan binaire toiletten, een apart toilet voor mannen en een apart toilet voor vrouwen.

    In de realiteit bestaat er echter meer dan man en vrouw, iedereen zou naar het toilet moeten kunnen ongeacht gender. Mede om die reden komen er genderneutrale toiletten. Zoals de hogeschool zelf zegt heeft het te maken met respect. 

    Op verschillende locaties kun je al gebruik maken van de toiletten, zo zijn op de Willem de Kooning Academie de toiletten al langere tijd volledig genderneutraal. Nu zijn ze ook vinden op de andere hogeschoollocaties. De toiletten zijn te herkennen aan het bovenstaande middelste symbool bij de deuren. En hopelijk komen er de aankomende tijd er nog een aantal bij.

    Niet alleen oncomfortabel, soms ook gevaarlijk

    Hierover ging ik in gesprek met een student van locatie Academieplein. Voor hen is het mannentoilet gebruik enorm oncomfortabel, maar hetzelfde geldt ook voor het vrouwentoilet. Wat doe je dan? Op het moment dat er geen andere optie is, ben je gedwongen om níet naar het toilet te gaan op school of om een keuze te maken voor een binair toilet.

    De keuze om een binair toilet te gebruiken is ten eerste heel oncomfortabel, maar daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn. Niet iedereen is blij als er iemand het toilet binnen stapt die niet lijkt op hoe ze in gedachte hebben dat een man of vrouw eruit moet zien. Ook voor genderdiverse/non-binaire studenten is dit zo. Daarnaast bevinden er zich in de hokjes van de mannentoiletten geen prullenbakken, waardoor mannen die menstrueren ook in een oncomfortabele situatie worden geplaatst.

    Voor de student geeft het een stukje rust als hen gebruik kan maken van het genderneutrale toilet. Zo is hen niet steeds aan het rondkijken en minder bang om verkeerd beoordeeld te worden. Op locatie Academieplein zijn er nu twee genderneutrale toiletblokken, waarvan er een één enkelvoudig toilet is en de ander drie hokken heeft. In totaal heeft locatie academieplein slechts 4 genderneutrale toiletten terwijl het een heel groot gebouw is met vier vleugels.

    De student die ik interviewde heeft vaak op een van de hogere verdiepingen les terwijl het genderneutrale toilet zich in de kelder bevindt. Er is er nog één maar die is door de verbouwing die momenteel gaande is lastig te bereiken. Omdat het best een eind lopen is, komt de student ook vaker te laat tijdens de pauzes van de lessen.

    Helemaal loskoppelen zoals op WdKA

    Wat nou als gender volledig wordt losgekoppeld van de toiletten? Op de locatie van WdKA zie je dit al en bij de studenten valt het goed. Zo denkt de geïnterviewde student er ook over, 'een toilet is een toilet', in de hoop dat er in de toekomst geluisterd wordt naar wat de studenten willen. Met als alternatief om dan tenminste 1 genderneutraal toilet per verdieping en vleugel te plaatsen, zodat je niet zo ver hoeft te lopen.

    De richtlijnen die FIT (de facilitaire dienst van HR) hanteert, komen voort uit de hoeveelheid toegankelijke toiletten die er zijn per locatie. Aan de hand daarvan zijn nu een aantal genderneutrale toiletten geplaatst. Op Academieplein zijn er sowieso heel weinig toegankelijke toiletten, namelijk maar 1 blok in het hele gebouw.

    Onder het bericht van Profielen kwamen ook meerdere mensen met de vraag 'Waarom er alleen vrouwentoiletten worden omgebouwd en niet mannentoiletten?' Een terechte vraag, want zolang er op de meeste locaties drie opties zijn, moet daar wel wat gelijkheid in zijn. Zo heeft de Kralingse zoom in het D-gebouw 4 tot 5 toiletten per verdieping. In het gehele D-gebouw van 8 verdiepingen is er maar één genderneutraal toiletblok met in totaal 3 hokjes.

    Hetzelfde geld voor het B-gebouw van de Kralingse zoom, er zijn 5 verdiepingen, maar er is maar een genderneutraal toiletblok. Voor het aantal studenten en de omvang van het gebouw, is dat veel te weinig. Studenten, medewerkers en bezoekers willen als ze op de 8e verdieping zijn niet eerst 6 verdiepingen naar beneden om naar het genderneutraal toilet op de 2de verdieping te kunnen.

    Het genderneutrale symbool

    Het symbool dat nu op de deuren staat is het icoontje dat door velen wordt gezien als genderneutraal, maar op sommige locaties wordt het niet benoemd als een genderneutraal toilet maar als heren-en-damestoilet. Een gemixt toilet voor zowel mannen als vrouwen, maar is het dan nog wel genderneutraal? Eigenlijk niet want er zit nog steeds een gender verbonden aan de toiletten.

    Belangrijk is dus dat het ook genoemd wordt naar wat het is, het is een genderneutraal toilet er zit geen gender aan verbonden. Door het als man-vrouw toilet te bestempelen sluit je alsnog mensen uit, terwijl dat niet is wat de hogeschool wil doen zoals ze zeggen in hun statement.

    Eenvoudig te realiseren

    De conclusie is dat er meer genderneutrale toiletten geplaatst moeten worden. Zo moeilijk is dat niet, bij veel toiletten hoeft alleen de afbeelding verwisseld te worden. Ook het plaatsen van prullenbakken in de mannentoiletten is super eenvoudig. Het is voor de hygiëne heel handig en geeft mannen die menstrueren meteen ook een plek om hun menstruatieproducten weg te gooien.

    Met als advies om bij ieder instituut een 'Office of Inclusivity' op te starten zoals op de WdKA, zodat er vanuit de verschillende locaties kan worden gekeken naar de vraagstukken die daar liggen.

    Waar kan ik de toiletten vinden?

    Hieronder lees je een overzicht van waar de genderneutrale toiletten zijn per locatie. Wij zijn op de hoogte van het feit dat er genderneutrale locaties worden weggehaald die er eerst wel waren. Merk je verandering in de hoeveelheid genderneutrale toiletten op jouw locatie, laat het ons dan weten zodat we de lijst up-to-date kunnen houden.

    Wijnhaven 99-107: H.00.117, WN.00.028
    Posthumalaan: PL.07.600
    RDM ID: ID.2.584
    Rochussenstraat: RS. 12.202, RS.12.201, RS.11.202, RS.11.201, RS.03.443, RS.03.446, RS.04.443, RS.04.446, RS.05.443, RS.05.446
    Academieplein: AP.B02.023, AP.D-1. 025
    Museumpark: MP.L.01.201, MP.H04.057, MP.H.11.057, MP.H09.055,
    Kralingse zoom: KZ.B3.211, KZ.D2.650
    Max Euwelaan: ME.1.208
    Pieter de Hooghweg: PH01.08
    Blaak 555: BL.07.615
    Blaak 10: Alle toiletten
    Wijnhaven 61: WH.04.542, WH.03.719, WH.02.719, WH.01542

    Ook je verhaal delen op INCLUDED?


    We helpen je graag bij het realiseren van je verhaal. Dat kan op verschillende manieren. Neem contact op met de redactie via
    included@hr.nl.