Mijn coming out story
“Drie jaar geleden ben ik uit de kast gekomen. De eersten die het hoorden waren mijn dichtstbijzijnde vrienden. In die tijd kwam ik uit als biseksueel omdat ik nog in een relatie zat met een man. Toen ik het aan mijn vriendenkring vertelde was het geen big deal, zij hadden het al van mij verwacht dat ik op vrouwen viel en steunden mij daarin. Nog steeds. Het is niet dat ik in één keer uit de kast kwam.
Ik gaf al hints dat ik op vrouwen viel. Toen het uitging met mijn ex-vriend, besefte ik dat ik queer was, niet biseksueel en kreeg toen ook meer de dwang om het tegen mijn familie te vertellen. In mijn familie reageerde de een enthousiaster dan de ander. Bij mijn familie heb ik een tijd gehad dat ik in de kast bleef omdat ik niet volledig mijzelf kon zijn. Die periode was voor mij heel benauwend want als ik ergens ben, wil ik daar volledig zijn en niet half half. ‘Het is iets wat mij, mij maakt!’ Ik kan niet in een omgeving zitten waar ik niet volledig mijzelf kan zijn.
Ervaring als queer op de hogeschool
Heel veel hetero mensen beschouwen mensen uit de queer community vaak als apart en vinden dat ze er anders uitzien. Aan mij kun je niet snel zien dat ik queer ben en stoppen mensen mij vaak in het hokje hetero. Ik heb niet ervaren dat mensen anders naar mij kijken. Waar ik op val, mijn seksualiteit, bepaalt niet mij als persoon of wat voor een karakter ik heb. Mensen zien mij als Lotte. Niet als queer persoon.
Het is fijn dat ik les krijg van een leraar die homo is en vind het prettig dat mijn klas hem behandelt als de persoon die hij is. En niet als gay persoon. Dat geeft mij rust. In onze klas interesseert het niemand of je gay bent of niet. Je bent wie je bent en jouw seksualiteit heeft daar niets mee te maken. Het zou ook geen verschil moeten maken hoe je mensen behandelt.
Niet één keer, maar het hele jaar werken aan acceptatie
Ik heb wel ervaren dat anderen er wél last van hebben op Hogeschool Rotterdam. Dat heb ik zelf niet, maar heb ook veel geluk met de klas waar ik nu in zit. Naar mijn idee, staat onze klas er meer voor open in vergelijking met andere klassen. Binnen mijn opleiding of op de hogeschool heb ik niet direct te maken gehad met discriminatie of een onprettig gevoel vanwege mijn seksuele voorkeur. Maar omdat andere mensen daar wel mee te maken hebben, raakt het mij indirect wel en dat doet mij wat.
Het is belangrijk om inclusief onderwijs aan te bieden. Het zou goed zijn als Hogeschool Rotterdam elke maand bijvoorbeeld hoorcolleges geeft over inclusiviteit. Over cultuur, discriminatie, racisme en over de LHTBIQ+ community. Veel mensen die niet bij de community horen, vinden het overdreven. Maar ik vind juist dat er meer awareness opgewekt moet worden. Niet alleen bij de studenten, ook bij de docenten! Hiermee zorgen we ervoor dat er niet alleen één keer per jaar aan acceptatie wordt gewerkt, maar door het hele jaar.”
Ook je verhaal delen op INCLUDED?
We helpen je graag bij het realiseren van je verhaal. Dat kan op verschillende manieren. Neem contact op met de redactie via included@hr.nl.