Menu
    English

    Onterecht beschuldigd van fraude tijdens stage

    Naima, student Lerarenopleiding Engels

    In onze rubriek Studentenverhalen een vervelende ervaring van Naima, student Lerarenopleiding Engels. Zij durft voor honderd procent te zeggen dat iemand met een Nederlandse achtergrond niet zo was behandeld.

    "Op de lerarenopleiding Engels moeten we elk jaar stagelopen. In mijn laatste jaar liep ik mijn afstudeerstage op een middelbare school in de regio. Het was een hele witte buurt en de school daardoor vanzelfsprekend heel wit. Ik kon op mijn vingers tellen hoeveel leerlingen met een migratieachtergrond op deze school zaten."

    Wij hadden opdrachten tijdens onze stage en moesten deze laten ondertekenen door de stagebegeleider. Maar richting het einde van het jaar overkwam mij iets met mijn stagebegeleider...

    Op de school liep een medestudent van mij ook stage. Net als ik in de afrondingsfase met dezelfde stagebegeleider. We deden allebei dezelfde opdrachten in verschillende klassen, het enige verschil was dat ik de handtekening van mijn begeleider op mijn laptop online had verwerkt, met haar erbij natuurlijk. De medestudent had het op de ouderwetse manier gedaan op papier en vervolgens gescand.

    Ik leg dit uit omdat dit uiteindelijk een reden was waarom ik werd beschuldigd. Zoals altijd liet ik mijn begeleider mijn opdrachten zien. En wat ik nog niet af had vertelde ik haar op school. Ze wist dus te allen tijde wat ik aan het doen was en wat ik nog moest doen. Ik heb haar ook verteld dat ik de online handtekening zou gebruiken onder de rest van de opdrachten waarmee zij akkoord was gegaan.

    Voor mijn eindgesprek met de hogeschool heb ik mijn begeleider mijn portfolio nog laten zien. Hierbij had ik nogmaals vermeld dat ik de online handtekening had gebruikt, ik zag haar de laatste weken namelijk minder omdat zij veel bezig was met eindexamens voor haar klassen. Hierna stuurde zij mij een appje met de vraag of ik het portfolio kon sturen. Uiteindelijk was het één blad waarvan zij geschrokken was haar handtekening onder gezien te hebben. Zonder dit met mij verder te overleggen was er een afspraak gemaakt met de directeur.

    Onwetend wat mij te wachten stond ging ik naar het gesprek en werd ik vervolgens ongeveer een half uur aangesproken over het 'vervalsen' van handtekeningen zonder eerst naar mij te luisteren. Nadat ik uiteindelijk mocht reageren was de directeur ook lichtelijk verbaasd en was zo 'aardig' om te zeggen: Voor deze keer gaan we geen melding maken bij de hogeschool omdat het jaar ook zo goed is verlopen en we willen je niet in de weg lopen voor je afstuderen.

    Het deed mij pijn om te worden beschuldigd van iets wat ik niet had gedaan. Ook het feit dat ik werd geconfronteerd met de directeur deed extra pijn, want ik had niets fout gedaan.

    "Ik durf voor honderd procent te zeggen dat iemand met een Nederlandse achtergrond niet zo was behandeld"

    Het heftigste vond ik dat mijn stagebegeleider niet eerst met míj in gesprek was gegaan, maar meteen een afspraak inplande bij de directeur. Ik kreeg een hele speech van de directeur met de waarschuwing dit niet meer te doen en dat ik moest oppassen met fraude bij stageopdrachten. Gaandeweg het gesprek merkte ik wel dat de directeur, na het horen van mijn kant van het verhaal, wat milder werd in zijn uitlatingen.

    Ik durf voor honderd procent te zeggen dat als ik een Nederlandse achtergrond had, ik niet zo was behandeld. Uiteindelijk ben ik ook nooit te weten gekomen waar en hoe mijn stagebegeleider op deze beschuldigen is gekomen. Want heel het jaar ging het goed, tot de laatste paar weken van mijn stage.

    Dit voorval zorgde er uiteindelijk voor dat ik me niet meer comfortabel voelde op mijn stageplaats. Het waren de laatste drie weken, waardoor ik mijn stage wel heb afgemaakt door puur alleen mijn lessen te geven op de school. Ik sprak mijn begeleider en andere leraren Engels ook niet meer, want het gevoel van erbij horen was er niet meer.

    Ik voelde mij vernederd en aangevallen tijdens het gesprek. Vooral omdat mijn begeleider dit niet met mij had besproken eerst. Op de app reageerde ze heel normaal alsof er niks aan de hand was. Het was een heel leuk jaar met mijn leerlingen en een grote groep collega's. Leuke samenwerkingen gehad ook. Ik heb niemand daar ooit reden gegeven om te twijfelen over mijn bedoelingen in de school. Uiteindelijk is mijn stage ook afgerond met een mooi resultaat, dit geeft ook weer dat ik mijn bekwaamheid heb kunnen bewijzen.

    Ik wilde hier verder niks mee doen in de school. Ik heb dit alleen met de medestudent besproken omdat zij de enige was die voor mijn gevoel met mij kon meeleven. Zij was hier ook erg geschokt over, omdat zij dit nooit had verwacht van onze begeleider. Zij heeft zo'n behandeling ook heel dat jaar en het jaar daarvoor nooit gehad.

    Gezien de gebeurtenissen en de vrees dat er eventueel wat kon gebeuren met het verloop van mijn stage, koos ik ervoor dit ook niet te melden bij de hogeschool. De angst om niet te kunnen afstuderen was groot, ondanks het feit dat ik zo ben behandeld.

    Als stagiaire ben je kwetsbaar

    Ik heb daarnaast ook niet het gevoel dat er op de hogeschool concreet iets gedaan wordt aan discriminatie en racisme op stageplaatsen. We hebben onvoldoende mensen die het onderwerp serieus nemen om er ook echt iets aan te doen. Ook de voorlichting voor stages en de rol van docenten moet in deze worden aangekaart. De student is kwetsbaar, het is belangrijk dat wij als studenten weten waar we terecht kunnen, maar ook durven melding te maken en weten waar deze melding terecht komt.

    Mijn medestudenten wil ik vooral meegeven om altijd een melding te maken over onacceptabel gedrag bij de hogeschool. Altijd bij de studieloopbaancoach en instituutsopleider. Als dit niks oplevert doorgaan bij de opleidingscoördinator en als dat ook niks oplevert altijd hogerop gaan bij de directeur. De medezeggenschapsraad van je betreffende instituut staat ook altijd open voor vragen om je verder te helpen.

    Het machtsverschil tussen stagebegeleiders en stagiaires moet op een gegeven moment gebroken of op zijn minst verminderd worden. Niemand zou stil moeten zijn over onacceptabel gedrag. Hier heb ik het dan niet over alleen discriminatie maar alles wat jou een onveilig gevoel geeft binnen de organisatie waar jij een jaar lang moet werken."

    NOOT

    Naima is een gefingeerde naam. De foto bij het artikel is een stockfoto. De echte naam van Naima is bij de redactie bekend.

    Ook je verhaal delen op INCLUDED?

    We helpen je graag bij het realiseren van je verhaal. Dat kan op verschillende manieren. Neem contact op met de redactie via included@hr.nl.