Hoe vind je een afstudeerbedrijf?
- Het is belangrijk dat je je gaat oriënteren, kijk op verschillende sites en presenteer jezelf op LinkedIn.
- Welke afstudeerbedrijven zijn er en wat doen ze?
- Ook is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je interesses zijn en wat je ook leuk lijkt om te onderzoeken. Voel je niet verplicht om iets te doen wat een ander zegt of wat een bedrijf zegt. Jij moet het interessant vinden, hier haal je motivatie uit.
- Kies geen afstudeerbedrijf als je het alleen hebt gekozen, omdat het een bekend afstudeerbedrijf is. De kans dat je je eigen onderwerp mag introduceren is vrij klein. Laat je ook niet om praten, om iets te doen wat je niet leuk vindt.
Heb je een bedrijf/bedrijven gevonden?
- Zoek voordat je een gesprek hebt eerst uit wat voor bedrijf het is. Wat doen ze, wie zijn ze, wat zijn hun kernwaardes, welke projecten hebben ze en past het bedrijf bij je.
- Neem een portfolio mee waarin je je beste werk vertoont.
- Bereid je eigen pitch over jezelf goed voor, zo kom je sterk over.
- Bespreek je interesses over jouw eigen onderwerp en kijk of je samen met het bedrijf een middenweg kan vinden.
Do’s en Don’t
(DO)-Time management is bij het afstuderen erg belangrijk. Je zult vaak momenten hebben waar je in tijdsdruk zit, niet genoeg tijd hebt of juist niks doet. Gebruik een agenda en probeer je dagen te verdelen en in te plannen. Zo weet je ook wanneer je dingen moet doen en wanneer je afspraken hebt. Dit geeft je ook de ruimte om een structuur/routine aan te brengen zodat je niet elk uur van de dag aan het schrijven bent.
(SEMI-DON’T) - Werken bij het bedrijf waar je je onderzoeksrapport doet. Het kan veel druk opleveren om voor het bedrijf te werken en ook nog eens een onderzoeksrapport te schrijven. Er zullen verwachtingen ontstaan vanuit beide kanten, waardoor dat best veel stress kan opleveren. Dit adviseer ik alleen te doen als het geld nodig is en als je goed kan omgaan met een planning/ tijd. Je onderzoeksrapport moet ten alle tijden boven het werk staan van het bedrijf, want zonder je onderzoeksrapport zal je niet afstuderen. Laat je ook niet om praten door de mensen van het bedrijf.
(DO)- Stel vragen aan je begeleider van het bedrijf en je collega's. Ze kunnen je vaak helpen of tenminste in contact brengen met iemand die je wel kan helpen. Door ook externe contacten te benaderen ontwikkel je jezelf in je eigen netwerk. Let wel op bij het stellen van vragen dat je eerst zelf uitzoekt en daarna pas vraagt. Bij het stellen van opzoek vragen kan je snel een kort antwoordt terug krijgen of niet serieus worden genomen. Wees specifiek of geef aan dat je het niet snapt.
(DO)- Sla je gegevens/ documenten online op of in een externe harde schijf als back-up. Het kan namelijk zo zijn dat er een ongelukje gebeurd met je koffie en je laptop niet meer aan gaat. Je wilt dan zeker niet opnieuw beginnen.
DON'T- Wordt je ergens niet blij van of krijg je geen begeleiding van je begeleider of andere collega's, blijf dan niet stil zitten en wachten. Geef het aan bij je begeleider van het bedrijf en als dat niet werkt bespreek dit met je begeleider van school. Als je te lang met het probleem zit kunnen er nadelige gevolgen uit komen met betrekking tot je onderzoeksrapport.
(DO)- Plan momenten in om je werk presenteren of te laten zien aan je bedrijfsbegeleider en je schoolbegeleider zo kan je de stand van zaken bespreken en kunnen probleem sneller worden opgemerkt/worden opgelost. Dit kan je ook met je studiegenoten doen, zodat je op de hoogte bent van elkaars werk en ontwikkeling.
DON'T- Laat je niet gek maken door bestaande onderzoeksrapporten van je voorgaande studenten of medestudenten. Dat iemand veel heeft gedaan/ gemaakt betekent niet dat jij dat ook moet doen. Wat voor hem of haar werkt hoeft niet altijd te passen bij jou. Dit kan je meer werk geven dat niet nodig is, wat weer resulteert in stress. Vergelijken met elkaar is goed tot een bepaald niveau en geef elkaar tips.
(DO)- Probeer te netwerken, voeg je collega's en externe partijen toe aan je LinkedIn profiel. Sla het telefoonnummer op van mensen die je spreekt. Op het moment dat jij een vraag hebt of juist iets wilt initiëren kan je contact leggen met de juiste mensen.
(DO)- Doe mee aan trainingen van het bedrijf, het is nooit verkeerd om trainingen bij te wonen. Je kunt vaak certificaten krijgen wat weer een positieve bijdrage levert aan je ontwikkeling. Wees dus niet bang om een nieuwe skill te leren!