Menu
    English

    Keti Koti

    VIER KETI KOTI, VIER VRIJHEID

    Toon:

    Over Keti Koti

    Keti Koti, wat letterlijk ‘gebroken ketenen’ betekent, bestaat uit de twee onderdelen herdenken en vieren, vergelijkbaar met 4 en 5 mei. De herdenking vindt plaats op 30 juni aan de Lloydkade in Rotterdam en de viering op 1 juli. Op die datum werd in 1863 de emancipatiewet van kracht en werd slavernij afgeschaft.

    Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft, de tot slaaf gemaakte mensen nog tien jaar lang moesten doorwerken op de plantages als compensatie voor de plantage-eigenaren. Daarom is er pas sinds 1873 sprake van echte vrijheid.

    Keti Koti is een viering van de vrijheid van de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen, maar ook een herdenking van degenen die hebben geleden onder de slavernij. Het is een moment waarop de zwarte identiteit met trots wordt gevierd, waarbij de klederdracht, muziek en gebruiken centraal staan.

    Het is een tijd om voorouders en verzetshelden te eren, zoals Tula, Boni en MaPensa. Het herinnert ons eraan dat de slavernij een systeem was waarbij Afrikaanse mensen hun identiteit en cultuur werd afgenomen en werden gedwongen om onder mensonterende omstandigheden te werken zonder vrijheid. Tegelijkertijd vraagt Keti Koti ook aandacht voor de doorwerking van ongelijkheid in het Nederland van nu.

    Als kennisinstituut is het belangrijk om bewustzijn rondom Keti Koti vergroten om de geschiedenis van slavernij te kennen, erkennen en herdenken. Keti Koti is namelijk niet alleen iets voor zwarte mensen, maar iets van ons allemaal als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Door te leren van het verleden, kunnen we werken aan een betere toekomst voor iedereen.