Menu
    English

    Aannemingsovereenkomst voor nieuwe hogeschoollocatie Laan op Zuid ondertekend

    Op 4 oktober ondertekende Wijnand van den Brink namens Hogeschool Rotterdam de aannemingsovereenkomst voor de bouw van onze nieuwe locatie Laan op Zuid. Dit gebouw wordt de thuisbasis van ons onderwijsinstituut Communicatie Media & Informatietechnologie en kenniscentrum Creating 010.

    Per september 2026 verhuizen zij, samen met de nieuwe middelbare school Stedelijk Lyceum Rotterdam, naar Zuid.

    In gebouw 'De Rotterdam' kwamen de bestuurders van beide scholen, Gemeente Rotterdam en Bouwbedrijf Heerkens van Bavel Bouw samen voor de officiële ondertekening en om deze mijlpaal te vieren.

    Marjolein van Loenen (projectleider Vastgoed & Huisvesting, Hogeschool Rotterdam) vertelt wat de overeenkomst zo belangrijk maakt.

    Waarom is dit een mijlpaal? De bouw is toch al gestart?

    "Afgelopen mei is aannemer Heerkens van Bavel Bouw met een vooropdracht reeds gestart met de bouw van de kelderbak. Dit om de beoogde opleverdatum in mei 2026 nog te kunnen halen. Het totale ontwerp was toen nog niet gereed en de opdracht nog niet gegeven. De afgelopen maanden heeft het bouwteam hard gewerkt aan de verdere uitwerking en het financieel haalbaar maken van het project.

    We zijn erg blij dat we hierover onlangs tot overeenstemming zijn gekomen met aannemer Heerkens van Bavel Bouw. We kunnen nu door met de voorbereiding en de bouw tot aan de oplevering. Deze opdracht aan Heerkens van Bavel Bouw is een belangrijke voorwaarde om de oplevering in mei 2026 te kunnen halen. Concreet betekent het dat de aannemer kan gaan inkopen. We gaan door, volle kracht vooruit!

    Na de bouwkundige oplevering volgt een periode van inrichten en gereedmaken voor gebruik. We verwachten studenten en medewerkers een warm welkom te kunnen heten per studiejaar 2026-2027."

    Hoe was het voor jou als projectleider om de overeenkomst rond te krijgen?

    “Spannend! De afgelopen maanden zijn een hele drukke periode geweest voor de projectgroep, het ontwerpteam en de aannemer. Ook in de vakantieperiode is doorgewerkt door diverse partijen. Omdat de kosten voor het realiseren van de nieuwbouw, na afronden van het technisch ontwerp, aanzienlijk hoger uitvielen, leek het project financieel niet haalbaar.

    Alle partijen moesten de schouders eronder zetten om tot een haalbaar ontwerp te komen. Een ontwerp dat voldeed aan het programma van eisen en de gestelde ambities voor dit project. Hiervoor zijn vele optimalisaties uitwerkt en besproken en dit heeft ertoe geleid dat er op 10 september overeenstemming is bereikt."

    Wat gaan gebruikers merken van deze besparingen?

    "Er is vooral gekozen voor optimalisaties waar de toekomstige gebruikers niet veel van zullen merken. Zoals een ander type gevelkozijnen, een ander type trap, en een andere kleur beton. Er zijn zo goed als geen concessies gedaan op het gebied van gebruiksgemak en comfort, flexibiliteit in gebruik naar de toekomst en (gevoel van) veiligheid.

    Het interactieve plafond, ontworpen door oud-studenten van de hogeschool (Studio Rap, RDM), hebben we gelukkig kunnen behouden. We zijn heel enthousiast over de bijzondere plafonds, die geprogrammeerd kunnen worden door onze eigen IT-studenten op licht en beweging. Het maakt het gebouw kenmerkend en is het een echte eyecatcher, ook in het stadsbeeld van buitenaf.”

    Wat is de volgende stap?

    “De aannemer gaat de dragende onderdelen van het gebouw inkopen. Denk aan gevels, kozijnen et cetera. Verder bouwen we gestaag door.” 

    De komende periode zullen HR en Stichting BOOR zich gaan richten op de verdere uitwerking en inkoop van de inrichting en dienstverlening voor de nieuwe locatie.