Menu Zoeken English

Bescherm het gebied rondom de Veerhaven in Rotterdam Centrum tegen de zeespiegelstijging

Breng een nieuwe waterweg in kaart

Toegankelijk voor studenten van de opleiding: Bouwkunde, Civiele Techniek, Logistics Management, Ruimtelijke Ontwikkeling en Watermanagement

Stel dat de zee opeens 2 meter stijgt...

Dit was de tekst van een krantenartikel in het NRC op maandag 31 januari. Een tekst die we heel serieus moeten gaan nemen aangezien de aarde steeds meer opwarmt en het er naar uitziet dat de maatregelen om deze opwarming tegen te gaan nog steeds niet goed van de grond komen. Denk dus mee met het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam om de knelpunten in kaart te brengen in Rotterdam bij 1,2 en 3 meter zeespiegelstijging in het gebied rondom de Veerhaven en  het MH4 gebied. 

Aan de hand van deze analyses moeten er
oplossingen worden bedacht om deze knelpunten op te lossen of maatregelen worden verzonnen om de stad hier op aan te passen. Uitdagingen dus voor inventieve studenten. Denk je mee?

Contactpersoon:

Praktijkbegeleider: Maram Sharout

Docent: Mark Stoutjesdijk 

Opdrachtgever:

Zeespiegelstijging

Het KNMI heeft een aantal scenario’s ontwikkeld voor de zeespiegelstijging bij de te verwachte opwarming van de aarde. 

Men verwacht een gemiddelde stijging van 3 meter aan het einde van de volgende eeuw.  

Samen met de gemeente Rotterdam wil de Hogeschool Rotterdaminventariseren waar de knelpunten zullen ontstaan in het gebied rondom de Veerhaven en het gebied wat bekend staat als MH4 bij een zeespiegelstijging van 1,2 en 3 meter. 

Knelpunten

Waar liggen de knelpunten en wat zijn de mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen. Moeten er dijkversterkingen plaats vinden en waar of moet men naar andere alternatieven gaan kijken. Hoe gaat de stad er in de toekomst er uit zien? 

Met name levert dit vragen op het gebied van de fysieke leefomgeving maar ook maatschappelijk gezien kan dit de nodige uitdagingen opleveren.   

Moet de infrastructuur worden aangepast, welke nieuwe woningtypes moeten er worden ontwikkeld en hoe gaan we dit organiseren in de loop der tijd?   

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen