Menu Zoeken English

Innovatieve gebiedsversterking van maritiem Maassluis

Ons havengebied economisch en sociaal versterken

Toegankelijk voor studenten van de opleiding: Bouwkunde, Civiele Techniek, Facility Management, Logistics Management, Ruimtelijke Ontwikkeling, Vastgoed en Makelaardij en Watermanagement

Voor de praktisch en creatieve student hebben we een uitdagendonderzoek naar de gebiedsversterking van het buiten en binnen havengebied van Maassluis met haar unieke historische zeeslepers en innovatieve maritieme bedrijven.De bedoeling is het havengebied economisch en sociaal te versterken door innovaties van toen te verbinden met innovaties van nu. 

Dit onderzoek bestaat uit interviews met professionals, bezoeken aan zeeslepers en maritieme bedrijven en het werken aan een concept gebiedsversterking met visuals. Werk mee aan de toekomst van het havengebied van Maassluis!  

Contactpersonen:

Praktijkbegeleider: David ter Avest

 

 

Opdrachtgever:

Hans Visser, Erfgoedkwartiermakers Coöperatie U.A.

Overige informatie:

Beschermd stadsgezicht

De gebiedsopgave in Maassluis om leegstand en krimp wordt te lijf gegaan via een uitgekiend programma rondom maritiem erfgoed in combinatie met een op punten innovatief en duurzaam Living Lab is helder uiteengezet,. Dit biedt goede aanknopingspunten om de binnenstad de benodigde oppepper te geven. De toename van het aantal bezoekers lost de komende jaren niet in één klap de gesignaleerde problemen op. Daarom zet de gemeente nadrukkelijk inop toename van het gebruik van de binnenstad door de eigen groeiende bevolking.   

Dit project in Maassluis houdt een aanpak in van elkaar versterkende elementen om krimp en leegstand in de binnenstad te voorkomen en tegelijk duurzame groei te bevorderen door de potentie van maritiem erfgoed te benutten, de beleving te versterken en historische (sleep)boten te verduurzamen 

De binnenstad van Maassluis is een beschermd stadsgezicht, onder de rook van Rotterdam. In de binnen- en buitenhaven ligt een collectie historische sleepboten en bergingsvaartuigen en het enige Sleepvaartmuseum ter wereld bevindt zich hier. Deze erfgoedparels zijn tot op heden bij weinigen bekend, er wordt vooral op- en afgestapt. Bezoekers verblijven nauwelijks in de haven. Daarnaast kent Maassluis een te hoge uitstoot van CO2 en fijnstof.  

Samenwerking en Living Lab  

In het project wordt een gemeenschappelijk vaar- en publieksprogramma ontwikkeld om de samenwerking tussen de vrijwilligers van de schepen en de musea te versterken. Daarbij komt er een Living Lab dat erfgoedvrijwilligers, onderwijs (in het bijzonder de TUDelft) en bedrijfsleven verbindt. Het zorgt voor het testen en toepassen van verduurzamingstechnieken op schepen, havens en havenpanden en verbetert de energietransitie én de exploitatie van het maritieme ensemble.  

Er is een gebiedscoöperatie ‘Maritiem historisch Maassluis’ in oprichting die de samenwerking tussen schepen, musea, onderwijs en bedrijfsleven borgt, het gemeenschappelijke vaar- en publieksprogramma draagt en het Living Lab ontwikkelt. 

Foto´s

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen