Menu Zoeken English

Logistieke hub Drechtsteden voor de Pakjesboot

De realisatie van duurzame stadsdistributie

Toegankelijk voor studenten van de opleidingen: Bouwkunde, Civiele Techniek, Logistics Management, Ruimtelijke Ontwikkeling, Vastgoed en Makelaardij.

De gemeente Dordrecht streeft naar schonere lucht in de binnenstad. Daarom stimuleert zij ondernemers en onderwijsinstellingen om bij te dragen aan de realisatie van duurzame stadsdistributie, waarbij kleine en schone voertuigen de distributie van en naar de stad verzorgen. 

Trans-X wil bijdragen aan deze duurzame doelstelling en gelooft in stadsdistributie over water. Hierbij valt te denken aan bevoorrading van winkels, bedrijven en particulieren over het water, waarbij afval mee terug wordt genomen. Daarom ontwikkelt Trans-x het concept ‘De pakjesboot’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van duurzaam aangedreven autonome bootjes, van transferiums en duurzame mogelijkheden voor de last-miles.Tijdens het vooronderzoek is gebleken dat de kansen voor de Pakjesboot het grootst zijn, indien er samengewerkt wordt met een logistieke hub. Vanuit deze hub wordt de binnenstad bevoorraadt via de fiets, lev’s en uiteraard de Pakjesboot.  

We vragen de studenten de locatie van de logistieke hub te bepalen, rekening houdend met de actieradius van de modaliteiten en ambities van de gemeente Dordrecht. 

Contactpersonen:

Praktijkbegeleider: Simon Pikaar

Docent: Ashley Farina

Opdrachtgever:

Trans-X

Overige Informatie:

De Pakjesboot

Stadslogistiek over water vraagt om een passende hub. Voor deze uitdagende opgave zoeken we creatieve en praktische studenten. 

De Pakjesboot is een autonoom emissieloos bootje dat de binnensteden kan bevoorraadden. Het concept de Pakjesboot gaat niet alleen om dat deze de klant bevoorraad, maar het draait ook om bundelen van vrachten en een andere manier van logistiek. Passend bij de duurzame vraagstukken in Nederland en geschikt voor ons waterland.  

De vraag die nu gesteld moet worden is hoe het bootjebevoorraad wordt vanuit de hub, hoe deze eruit komt te zien, waar deze komt te staan en hoe de hub ook bijdraagt aan de amibities van de gemeente Dordrecht, een zero-emissiezone stadslogistiek in 2026. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen