Hoe kunnen 3D geprinte gevels bijdragen aan natuurinclusiviteit en gerelateerde onderwerpen als klimaatadaptatie en gezondheid? Met elkaar doe je onderzoek waar mogelijkheden liggen en vat je deze samen in een advies en/of maak je een (principe)ontwerp.
Probleemstelling
Groen is schaars in Rotterdam, volgens de Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) beslaat groen 25% van de Rotterdamse ruimte. De stad staat hier mee op een schamele 258ste plaats op de wereldranglijst van steden.
Deelopdrachten
Algemeen:
Hoe kun je middels 3D geprinte geveltegels Rotterdam groener en biodiverser maken?
Ecologische / duurzaamheids vraagstukken:
- Wat is nu goede vegetatie voor de 3D-print modules, denk aan criteria als onderhoudsarm, betaalbaarheid en toepasbaarheid in het klimaat van Rotterdam;
- Welke vegetatie en habitats zijn toepasbaar op welke hoogte?
- Verschillende diersoorten leven op verschillende hoogtes en hebben een specifieke habitat waarin zij leven. Hoe kunnen we hier met vegetatie en het ontwerp van de 3D-print modules kwaliteit toe voegen?
- Hoe kunnen we de impact meten van het groen dat wordt toegevoegd aan Rotterdam?
Bouwkundige vraagstukken:
- Kunnen de vegetatie-modules uitgevoerd worden zonder irrigatiesysteem doordat bewatering plaatsvindt met enkel water dat door neerslag in de modules terecht komt?
- Zo ja, wat wordt dan de technische opbouw van de module en welke onderdelen zijn hiervoor nodig?
- Hoe creëren we een slim en betaalbaar montagesysteem voor de 3D-print modules dusdanig dat dit op reguliere draagconstructies gemonteerd kan worden?
Algemene vraagstukken:
- Wat zijn goede locaties voor de toepassing van dit product binnen de stad?
- Ontwerp een unieke vegetatie-module die de unieke mogelijkheden van 3D-printing optimaal benut. En hoe ziet dit er uit in het Rotterdamse straatbeeld?
Contactpersonen
- Praktijkbegeleider: Wessel van Beerendonk
- Docent: Marit Haaksma