Menu Zoeken English

Schieveste: 'Ultiem verbonden'

In Schiedam ligt, aan de rivier die de stad haar naam gegeven heeft, de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. Het gebied is nu een rafelrand van de stad, waar voornamelijk wordt gewerkt en wat vol ligt met zware infrastructuur. We leggen je graag een interessante vraagstelling voor!

Toegankelijk voor studenten van de opleiding: Bouwkunde, Civiele Techniek, Facility Management, Logistics Management, Ruimtelijke Ontwikkeling en Vastgoed en Makelaardij

Dwars door SchieDistrict loopt de rivier de Schie, als ruggengraat tussen polderlandschap, de historische binnenstad van Schiedam en de Nieuwe Maas. Dit gebied is in ontwikkeling. Schieveste, één van de deelprojecten van de grote gebiedsontwikkeling SchieDistrict, ligt aan de Schie, tussen de A20 en de spoorbanen van de RET en Station Schiedam Centrum. Schieveste bevindt zich op een uitdagende plek, die ‘harde randen’ in de vorm van de A20 en het spoor en randvoorwaarden zoals geluid en fijnstof met zich meebrengen. Dit wordt gecompenseerd door positieve kwaliteiten als een uitstekende OV-bereikbaarheid en een ontwerp met laag autogebruik en een hoogwaardig woonmilieu.

Van belang is dat het binnengebied van Schieveste als een hoogwaardig, groen openbaar gebied met een hoge verblijfskwaliteit wordt ingericht. De door marktpartij Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) voorgestelde ‘enfilade’, die als een groene as door het gebied de pleinen en programma’s aan elkaar rijgt, speelt daarin een cruciale rol. Ook worden barrières tussen Schieveste en de rest van Schiedam, in het bijzonder in de richting van de Spaanse Polder en de wijk Oost, opgeheven met fiets- en voetgangersonderdoorgangen onder de A20 en het spoor. Nu is de verblijfskwaliteit hier minimaal, en dit gebied wordt als (sociaal) onveilig ervaren. Verbetering van bestaande onderdoorgangen omvat zowel de beide zijden van de Schie en de onderdoorgang bij de A20 naar de Bokelweg als de Zamenhoftunnel. 

OCS zal hier uiteindelijk circa 3.000 woningen realiseren, een uitstekend ontsloten woonlocatie met een hoogwaardige en klimaat-adaptieve openbare ruimte waar het prettig toeven is. Het woonmilieu zoals OCS dat gaat ontwikkelen, vormt een goede aanvulling op het huidige woonaanbod. Er is een goede mix aan studentenhuisvesting, betaalbare woningen, middel-dure en vrije sector appartementen. 

Contactpersoon:

Docent: Tamara Agatz

 

Opdrachtgever:

Gemeente Schiedam (Ontwikkel Combinatie Schieveste; OCS)
Sandra van Riemsdijk 

De vraagstelling die we graag aan jou voorleggen, is: 
Wat heeft de gebiedsontwikkeling Schieveste voor impact op de omgeving qua: 

1.Stedelijk planologisch perspectief:

1.1.                 Hoe voorkom je een wijk in de toekomst waar niemand wil zijn? Hoe creëer je een wijk waar iedereen zich veilig voelt en zich verantwoordelijk voelt voor de omgeving?

1.2.                 Wat voor invloed heeft de inrichting van zo’n gebied (blauw groen, mobiliteit, voorzieningen, omliggende wijken, M4H)? Hoe zorg je voor een goede woon- en leefomgeving in Schieveste, zonder slechte invloed op de rest van de omliggende wijken?

1.3.                 Welke doelgroepen hebben positieve impact op Schieveste en de omliggende wijken? Wat zou dat voor Schieveste betekenen?

2.Sociaal maatschappelijk perspectief:

2.1.                 Hoe creëer je sociaal en maatschappelijke duurzaamheid? Niet alleen na de oplevering van 3.000 woningen maar ook tijdens het bouwtraject? Dit kan een maatschappelijk, fysiek, financieel en juridisch oplossing hebben:

-      Wat hebben we nodig om het gebied sociaal en maatschappelijk goed te laten functioneren samen met de stad (oa onderwijs)?

-      Hoe leg je de sociaal maatschappelijk verbinding/dynamiek naar de omliggende (kwetsbare) wijken (Oost en Nieuwland)? 

 

2.2.                 Wat is de sociaal maatschappelijk toegevoegde waarde van Schieveste naar de omliggende wijken?

-      Hoe krijg je mensen van de bank?

-      Hoe benut je het arbeidspotentieel? 

2.3.                 Hoe voorkom je dat je alleen Schieveste ontwikkelt en motiveer je dat omliggende, zwakkere wijken hierin kunnen meeliften (Slechte wijk beter maken)?

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen