Wil je meer weten over de innovatie oplossingen? Lees hier meer over Little C.
Ons cluster bestaat uit vier verschillende technische opleidingen, die je allemaal terugvindt in en rond Little C:
Bouwkunde
Het ontwerp van dit gebouw, de technische uitwerking daarvan, de manier waarop het gebouwd is middenin een druk deel van de stad, de indeling van de woningen, voorzieningen, etc. zijn allemaal zaken waar je met de opleiding Bouwkunde mee te maken hebt.
Na je opleiding Bouwkunde kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een architectenbureau, aannemer, projectontwikkelaar, woningcorporaties en adviesbureaus in rollen als bouwkundig ingenieur, constructeur, als bouwfysisch adviseur, projectmanager, et cetera. Je werkt aan de totstandkoming en realisatie van onder meer woningen, kantoren, scholen en winkelcentra.
Bouwkunde is een redelijk technische opleiding, maar de verschillende profielen die je binnen de opleiding kunt kiezen, bepalen waar jouw focus komt te liggen. Profielen als uitvoering en techniek zijn wat meer technisch ingestoken dan de profielen innovatie en ontwerp.
Ruimtelijke Ontwikkeling
Bij deze opleiding richt je je vooral op hoe het gebouw een plek inneemt in de stad. Je zoekt het evenwicht tussen, woningen, horeca en bedrijfsruimtes. En je kijkt naar de indeling van het gebied rond het gebouw, zoals de kade, de hoeveelheid groen en het straatprofiel.
Tijdens de studie Ruimtelijke Ontwikkeling ben je dus werkzaam op de schaal van de stad, de gebieden daar omheen en soms zelfs een hele regio. Hoe ziet de openbare ruimte eruit? Welke plek nemen de gebouwen daar in? Wat moet de verdeling zijn tussen groen, woningen, winkels en kantoren? Hoe zorgen we dat het ontwerp van de stad duurzaam is? Ook de geschiedenis van de plek speelt een rol, net als de sociale structuren. Hoe kunnen die bijdragen aan de leefbaarheid?
Deze opleiding is de minst technische van de vier opleidingen uit het cluster, je kunt er ook terecht met een economisch profiel.
Civiele Techniek
De kades bij Little C moeten uiteraard constructief sterk genoeg zijn voor het vaarverkeer en het verkeer dat over de veel gebruikte brug gaat. En dan ligt er ook nog een metronetwerk onder de grond. Allemaal facetten waar je je mee bezighoudt tijdens de opleiding Civiele Techniek.
Tijdens je studie ben je bezig om tot oplossingen voor de maatschappelijke opgaven te komen. Daarbij richt je je op het technisch uitwerken van die oplossingen, zodat er daadwerkelijk gebouwd kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de stijgende zeespiegel? Geef jij hierop het antwoord door onze dijken te versterken of ben jij de bedenker van de nieuwe Deltawerken waardoor meer dan een miljoen mensen bij hoog water droge voeten houden? Of bekijk je het een stuk dichterbij huis en zorg jij er vanuit technisch perspectief voor dat iedereen bij jou in de straat het droog houdt bij extreme regenbuien? Kortom, belangrijke vragen waarop jij het technische antwoord weet te geven.
Watermanagement
Hoe blijft Little C koel in de zomer? Welke berekeningen moeten erop los worden gelaten om te kijken of de bufferwerking tijdens heftige regenbuien ook echt werkt? En al dat plastic in het water van de drukke vaarweg voor de deur, welke slimme oplossingen kunnen we daarvoor bedenken? Dat zijn de vraagstukken die spelen bij de opleiding Watermanagement.
Watermanagement focust zich op de klimaatproblematiek, de stijgende zeespiegel, de hevige regenval die de straten doen onderlopen of juist de droogte in warme zomers, en hoe hiermee om wordt gegaan op verschillende schaalniveaus. Je leert de techniek die komt kijken bij watermanagement, hoe je water een plek geeft in een drukke stad, en hoe je alle partijen die betrokken zijn kunt samenbrengen. Je leer hoe je op een creatieve manier de uitdagingen van nu omzet in kansen. Ook bij deze opleiding kun je met een economisch profiel terecht.