Menu English

Minor Mensenhandel

Projecten van studenten

Studiejaar 2023-2024

Stop Mensenhandel bij jongeren Informatie voor juristen Arbeidsuitbuiting van (jong) volwassenen met een LVB Mensenhandel en LVB
Lees verder Lees verder Lees verder Lees verder

 

Projecten van studenten

Studiejaar 2022-2023

Scholieren, uitbuiting en drugscriminaliteit WZU werk zonder uitbuiting Uitbuiting en sociale media (onder jongeren) Mensenhandel en pornografie
Lees verder Lees verder Lees verder Lees verder
     
Educatie van docenten en leerlingen op middelbare scholen      

Lees verder

Powerpoint gastles mensenhandel/seksuele uitbuiting

     

 

Slavernij is officieel afgeschaft, maar er worden op dit moment meer mensen uitgebuit dan ooit. Kijken we weg of willen we persoonlijk en in onze beroepspraktijk het verschil maken? 

Mensenhandel is dagelijks in het nieuws; niet alleen ver weg, maar ook in Nederland. Mannen en vrouwen worden dagelijks mishandeld, misbruikt en uitgebuit. Vaak ver verwijderd of buiten het zicht van familie en hulpbronnen.  

Mensenhandel tast op brute wijze de menselijke waardigheid en lichamelijke integriteit aan. Het is een van de ergste vormen van criminaliteit: mensen worden gereduceerd tot handelswaar voor seksuele uitbuiting, orgaanhandel, arbeidsuitbuiting, gedwongen bedelen of criminele activiteiten onder dwang. We staan stil bij de gevolgen van trauma en dehumanisering, en wat nodig is om tot herstel te komen.  

Mensenhandel is een complex en breed maatschappelijk vraagstuk. Daarom vereist de bewustwording en bestrijding van mensenhandel een brede multidisciplinaire aanpak. Mede daarom zijn we enthousiast dat deze minor gevolgd wordt door studenten uit alle disciplines. 
 
Ons doel is om studenten bekend te maken met mensenhandel, op een wijze die ervoor zorgt dat zij geraakt worden, in beweging komen en weten hoe te signaleren en te handelen.  
Dit doen we door lef en nieuwsgierigheid aan te wakkeren, theoretische kennis en ervaringskennis te bieden vanuit slachtoffer-, dader- en handelingsperspectief, en door studenten vaardigheden te laten opdoen, bijvoorbeeld rondom het interdisciplinair samenwerken en het inschakelen van de keten.De minor staatdaarnaaststil bij de gevolgen van trauma en dehumanisering, en bij de vraag wat nodig is om tot herstel en empowerment te komen.   

Dit wordt belicht vanuit mensenrechten, cultuur, politiek, opsporing en ethiek. Ook leer je wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en wat nodig is om te komen tot herstel en empowerment. Je leert kijken naar wie je zelf bent als mens en als professional en hoe jij het verschil kunt maken! 

 

Meer informatie over de inhoud van de minor Mensenhandel