Menu
    English

    Docent Emile Verhage

    Transprofessioneel Samenwerken is ontstaan vanuit de maatschappelijke behoefte om de zorg efficiënter te maken

    In de snel veranderende wereld van de gezondheidszorg wordt samenwerking tussen verschillende disciplines steeds belangrijker. Transprofessioneel Samenwerken speelt in op deze behoefte. Maar wat houdt dit precies in? Docent Emile Verhage legt uit wat Transprofessioneel Samenwerken is en wat de impact ervan is op de zorgpraktijk.

    Emile; “Transprofessioneel Samenwerken houdt in dat we met verschillende disciplines moeten samenwerken. Het is ontstaan vanuit de maatschappelijke behoefte om de zorg efficiënter te maken. In de toekomst dreigt een zorginfarct doordat er te weinig zorgmedewerkers zijn en steeds meer vergrijzende cliënten. Hogeschool Rotterdam wil hier voorloper in zijn en studenten met verschillende disciplines leren samenwerken.

    Studenten krijgen via externe opdrachtgevers opdrachten die zij met meerdere opleidingen benaderen. Het oplossen van de opdracht is niet het belangrijkste. Hoe de studenten met elkaar samenwerken wel. Sommige opdrachten richten zich op participatie in de samenleving, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking of dementie. Andere projecten gaan over valpreventie, waarbij het risico van vallen in de zorg wordt aangepakt. Ook zijn er projecten die zich richten op communicatie, het ontwikkelen van prototypes en onderzoek naar mogelijke problemen in de zorg.

    Tijdens multidisciplinaire overleggen wordt de cliënt actief betrokken bij het proces. Dit zorgt voor een holistische benadering waarbij alle betrokkenen samenwerken om de zorg te verbeteren.