Menu
    English

    De vitale (aankomend) professional.

    Denk je weleens na over het moment van je diploma-uitreiking? En over de dag daarna? Ga jij als zorgprofessional of sociaal werker vitaal van start? En wat denk je, werk jij over vijf jaar nog in het beroep waarvoor je bent opgeleid, of heb je dan de overstap gemaakt naar een heel ander vakgebied?

    Maar liefst 20% van de sociaal werkers heeft binnen vijf jaar na de start een ander beroep, en 40% twijfelt of ze willen blijven (Sectorplan Hogere Sociale Studies, 2023). Ook een significant deel van de zorgprofessionals verlaat binnen vijf jaar het beroep. Van de afgestudeerde verpleegkundigen en verzorgenden is circa 14% twee jaar na afstuderen al niet meer werkzaam in de zorg (SEOR, 2024). En de uitval begint al tijdens de opleiding: 45% van alle verpleegkundigen en verzorgenden vertrekt zonder diploma.
    Dit talentverlies is niet alleen nadelig voor de studenten en jonge professionals zelf, maar ook voor de samenleving, waar juist een groot tekort is aan professionals in vitale beroepen zoals de zorg en het sociaal domein.

    De kernvraag: Hoe blijven (aankomende) sociaal werkers en zorgprofessionals vitaal? Wat kan er gebeuren in de opleiding en in de praktijk om voortijdige uitval en vertrek van studerende en startende professionals te voorkomen? Wat zijn inspirerende voorbeelden?

    Achtergrondinformatie

    Vitale gemeenschap is een van de vier maatschappelijke opgaven waar Hogeschool Rotterdam zich op richt (Strategische Agenda 2023-2028, Talent voor Transitie). Studenten, docenten en onderzoekers werken samen met bewoners en professionals aan het creëren van een gezonde en inclusieve leefomgeving voor zichzelf en voor de samenleving als geheel. Duurzame vitaliteit van studenten en van startende sociaal werkers en zorgprofessionals is een essentieel onderdeel van die vitale gemeenschap.

    In deze opdracht gaan jullie aan de slag met het voorkomen van voortijdige uitval en vertrek van studerende en startende professionals in het sociale en zorgdomein. Waarom verlaten jonge (aankomende) professionals het beroep waarvoor zij zijn/worden opgeleid? En hoe kan dit worden voorkomen?

    Op Hogeschool Rotterdam kunnen studenten voor ondersteuning van hun vitaliteit terecht bij Studentenwelzijn. Zij bieden een uitgebreid aanbod van een-op-een ondersteuning, workshops en keuzevakken om het welzijn van studenten te versterken.
    In het project SPRiNG Sterk Gestart in de Zorg van kenniscentrum Zorginnovatie is al veel kennis vergaard over de uitval van verpleegkundigen en zijn twee veelbelovende interventies onderzocht. En hoe zit het met de sociale professionals? Worden de studenten van de opleiding Social Work voorbereid op een vitale start?

    Ook in de praktijk zijn er voorbeelden om de sociale en zorgberoepen aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het stimuleren van meer autonomie voor zorgverleners. Denk aan een initiatief als Buurtzorg met zelfsturende teams wijkverpleegkundigen, en aan betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. In de praktijk van sociaal werk zie je dat een organisatie zoals Jongerenwerk op Zuid nadrukkelijk ruimte biedt voor diversiteit, zodat werknemers zich thuis en verbonden voelen.
    En wat kunnen (toekomstige) werkgevers doen om personeel vast te houden? Raadpleeg bijvoorbeeld de podcast Hoe hou je jonge zorgprofessionals binnenboord? - deRotterdamseZorg | Podcast on Spotify, en kom met aanvullende ideeën vanuit jouw perspectief als toekomstig werknemer.

    In deze opdracht onderzoeken jullie wat je van elkaar en de verschillende initiatieven in onderwijs en praktijk kunt leren. Op basis van je onderzoek maak je samen een advies of ontwerp voor een aanpak om vroegtijdige uitval van aankomende en startende professionals in de zorg en het sociale domein tegen te gaan.
    Zo draag je bij aan je eigen vitaliteit en die van de samenleving.

    Wat levert deze opgave voor jou op?

    Studenten uit de sociale en zorgopleidingen kunnen veel van elkaar leren in een transprofessionele groep: jullie brengen elk je eigen ervaring en perspectieven mee, je hebt kennis van verschillende opleidingen en beroepspraktijken, en van de manier waarop studenten worden voorbereid op of begeleid in een vitale start van hun loopbaan. Vanuit die kennis en ervaring kunnen jullie samen de opleidingen en het werkveld voeden met ideeën rondom vitaal werken.
    Het kernteam Vitale Gemeente kijkt uit naar de presentatie van jullie opbrengsten en het product dat jullie hebben ontwikkeld in antwoord op de kernvraag van deze opdracht.

    Opdrachtgever:

    Kenniscentrum Talentontwikkeling

    Voor welke disciplines is deze opgave geschikt:

    • Fysiotherapie
    • Ergotherapie
    • Logopedie
    • Medische hulpverlening
    • Social work
    • Verpleegkunde  

    Hoeveel ruimte heeft deze opgave:

    3 subgroepjes

    Kick-off

    De kick-off vindt plaats op 2 april in lokaal RS.07.140 om 10:45 - 11:30.

    Voorbereiding: denk vast na over deze 3 vragen

    • Wat is je betrokkenheid bij dit vraagstuk?
    • Wat is de belangrijkste vraag die je hebt?
    • Welke droomverandering zou je willen zien, realiseren?