Menu
    English

    Hogeschool Rotterdam onbeperkt

    Is Hogeschool Rotterdam goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers? Is de (digitale) informatie goed zichtbaar voor iedereen? En wordt er bij de inrichting van de lesgebouwen rekening gehouden met neurodivergente studenten?

    Op 8 juni 2023 heeft Hogeschool Rotterdam de intentieverklaring van het VN-verdrag Handicap ondertekend. Hiermee onderschrijft de hogeschool dat iedereen recht heeft op inclusieve toegang tot en deelname aan het onderwijs. Hogeschool Rotterdam belooft actief invulling te geven aan de rechten van studenten, medewerkers en gasten met een chronische ziekte, fysieke of psychische beperking.

    Vanuit het project ON (beperkt) STAGE, gericht op inclusief onderwijs, stage en werk, hebben studenten die zelf ervaring hebben met een ziekte of beperking onderzoek gedaan naar de fysieke toegankelijkheid van de locaties Museumpark en Kralingse Zoom. Uit deze schouw, die zij samen met de instituutsdirecteuren van ISO, RBS en FIT (de facilitaire dienst) hebben gedaan, bleek dat er nog veel ontwikkelpunten zijn. Juist de studenten met ervaring, zoals een visuele beperking, zagen gebreken en onlogische ingrepen die voor anderen onzichtbaar bleven. Zo bleek het gehandicaptentoilet op Museumpark vaak onterecht op slot te zitten en waren veilige vluchtroutes voor mensen met een rolstoel of visuele beperking niet duidelijk.

    De kernvraag: Hoe geeft Hogeschool Rotterdam invulling aan het VN-verdrag Handicap en beschermt zij actief de rechten van studenten, medewerkers en gasten met een chronische ziekte, fysieke of psychische beperking op inclusief en toegankelijk onderwijs? Wat gaat er al goed op de verschillende digitale en fysieke locaties en wat kan er beter? Zijn er inspirerende voorbeelden binnen en buiten de hogeschool te ontdekken?

    Achtergrondinformatie

    Vitale gemeenschap is een van de vier maatschappelijke opgaven waar Hogeschool Rotterdam zich op richt (Strategische Agenda 2023-2028, Talent voor Transitie). Studenten, docenten en onderzoekers werken samen met bewoners en professionals aan het creëren van een gezonde en inclusieve leefomgeving, zowel voor zichzelf als voor de samenleving als geheel. Ook Hogeschool Rotterdam vormt met circa 40.000 studenten en 4.000 medewerkers een eigen gemeenschap. Het is een gemeenschap waar mensen zich verbonden voelen, elkaar ondersteunen en samenwerken om een gezonde en inclusieve leer- en leefomgeving te creëren voor zichzelf en voor elkaar.

    In deze opdracht gaan jullie onderzoeken hoe de (fysieke) toegankelijkheid van Hogeschool Rotterdam is geregeld. Je onderzoekt hoe de hogeschool actief de rechten van studenten, medewerkers en gasten met een chronische ziekte, fysieke of psychische beperking beschermt op de verschillende digitale en fysieke locaties. (Spoiler: de locatie Rochussenstraat wordt afgestoten). Het VN-verdrag Handicap is daarbij het uitgangspunt, en de focus ligt op de mogelijkheden, niet op de beperking. Zoals een student zei: “Mijn rolstoel is niet het probleem, maar die trap.”

    Een op de drie studenten in het hbo heeft een functiebeperking, zoals ADHD, dyslexie of een chronische ziekte. Bij de afdeling StudentenWelzijn van Hogeschool Rotterdam kunnen studenten terecht voor ondersteuning. Zij gaan graag met studenten in gesprek over wat nodig is om goed te kunnen studeren. Ze hebben niet alleen aandacht voor zichtbare beperkingen, maar ook voor onzichtbare beperkingen (of verrijkingen), zoals neurodivergentie.

    Ook bij het Instituut voor de Sociale Opleidingen kun je terecht. Het project ON (beperkt) STAGE is officieel afgesloten, maar de betrokken docenten en studenten zijn nog steeds actief in het versterken van inclusief onderwijs, stage en werk. Bij het kenniscentrum Zorginnovatie vind je Mieke Cardol, lector Disability Studies.

    Een interessante externe partner is ECIO, het expertisecentrum inclusief onderwijs. Zij begeleiden vanuit het VN-verdrag Handicap scholen bij het inclusief maken van hun onderwijs. Je vindt er een uitgebreide kennisbank met tools, infosheets, ervaringsverhalen en andere publicaties.

    In deze opdracht onderzoeken jullie de (fysieke) toegankelijkheid van Hogeschool Rotterdam. Op basis van jullie onderzoek maken jullie samen een advies, plan of product om de toegankelijkheid en inclusiviteit van de hogeschool te versterken.

    Wat levert deze opgave jou op?

    Studenten uit de sociale en zorgopleidingen kunnen veel van elkaar leren in een transprofessionele groep: jullie brengen elk je eigen ervaring, persoonlijke en professionele kennis, en perspectieven mee.
    Vanuit die kennis en ervaring kunnen jullie samen Hogeschool Rotterdam voorzien van ideeën over hoe het onderwijs inclusiever en toegankelijker kan worden. Zo dragen jullie bij aan het versterken van Hogeschool Rotterdam als een vitale gemeenschap.
    Het kernteam Vitale Gemeente kijkt uit naar de presentatie van jullie opbrengsten en het product dat jullie hebben ontwikkeld als antwoord op de kernvraag van deze opdracht.

    Opdrachtgever:

    Kenniscentrum Talentontwikkeling  & Vitale Gemeenschap.

    Voor welke disciplines is deze opgave geschikt:

    • Fysiotherapie
    • Ergotherapie
    • Logopedie
    • Medische hulpverlening
    • Social work
    • Verpleegkunde  

    Studenten die zelf ervaringen hebben met beperkingen in de toegankelijkheid en inclusiviteit van Hogeschool Rotterdam, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.  

    Deze opdracht heeft ruimte voor:

    4 subgroepjes.

    Kick-off

    De kick-off vindt plaats op 2 april in lokaal RS.07.140 om 8:30 - 9.30.

    Voorbereiding: denk vast na over deze 3 vragen

    • Wat is je betrokkenheid bij dit vraagstuk?
    • Wat is de belangrijkste vraag die je hebt?
    • Welke droomverandering zou je willen zien, realiseren?