The (2022) en De Jong & Toebes (2023) geven aan dat het belangrijk is dat mensen met dementie onderdeel blijven van de samenleving en dat zij benaderd worden vanuit hun mens-zijn. Het zinvol invulling geven aan het dagelijks leven, is daarin cruciaal. We weten dat actief blijven (activiteiten ondernemen) bijdraagt aan een gezond leven en dit is voor mensen met dementie niet anders. Het actief houden van de hersenen en deelname aan sociale activiteiten zijn belangrijk aspecten die het proces van achteruitgang bij dementie kunnen vertragen en die het leven met dementie dragelijker kunnen maken.
Onderzoek in verschillende gemeenten laat zien dat het aanbod van dagactiviteiten zich nu vaak speciaal richt op de doelgroep. Denk hierbij aan (geïndiceerde) dagbesteding, geheugencafés en activiteiten in ontmoetingscentra (zoals Odensehuizen). Alhoewel deze activiteiten heel waardevol zijn, bijvoorbeeld omdat ze voorzien in lotgenotencontact en informatiebehoefte over de ziekte, leiden ze niet per se tot inclusie of participatiemogelijkheden passend bij de individuele behoeftes en interesses. Het lijkt voor mensen met dementie in veel mindere mate mogelijk om deel te nemen aan reguliere activiteiten (Ramakers & Alderliesten, 2021). Ook de praktijkpartners herkennen dit beeld en gaven aan uit het veld terug te krijgen, dat mensen met dementie hun activiteiten bij een club of vereniging vaak stop moeten zetten.
Het project richt zich daarom op deelname van mensen met geheugenproblemen en dementie aan reguliere activiteiten:
- Activiteiten die structureel worden aangeboden in club of verenigingsverband, vanuit lokale religieuze of culturele organisaties of vanuit een burger- of buurtinitiatief al dan niet gefaciliteerd door of vanuit een welzijnsorganisatie.
- Activiteiten die niet speciaal gericht zijn op mensen met dementie of geheugenproblemen en hun mantelzorgers.
(POLTO) Dementievriendelijke Samenleving
Binnen ons project Dementievriendelijk Samenleving onderzoeken we hoe we mogelijk kunnen maken dat (thuiswonende) ouderen met geheugenproblemen of dementie kunnen (blijven) deelnemen aan activiteiten in hun eigen woonomgeving. Bijvoorbeeld activiteiten van plaatselijke clubs, verenigingen en burgerinitiatieven. We hebben daartoe onderzoek gedaan in Vlaardingen en Rotterdam IJsselmonde. Op basis van de verzamelde informatie, willen we kijken hoe we de verschillende betrokkenen het beste kunnen ondersteunen om te zorgen dat mensen met geheugenproblemen en dementie kunnen (blijven) deelnemen aan activiteiten in hun buurt. Groepjes studenten kunnen hier over meedenken. Daarbij kunnen ze zich deels baseren op de informatie die wij al hebben opgehaald en ze kunnen eventueel ook nog aanvullende onderzoek doen (als de opdracht dit vereist). Ze kunnen hun ideeën voorleggen aan/ toetsen bij de projectgroep (die bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, praktijk- en belangenorganisaties) en aan het einde mogelijk in een grotere setting presenteren, waarbij ook de verschillende betrokkenen worden uitgenodigd (doelgroep, mantelzorgers, clubs- en verengingen, etc.)