Netwerk Tijdloos Talent zet de Talentenscan in om ouderen te helpen bij het ontdekken van hun talenten en interesses, met als doel hen te ondersteunen bij het zinvol invullen van hun leven na pensionering. De scan kan leiden tot vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten of een hernieuwd besef van eigen mogelijkheden. Daarnaast willen we ouderen bewust maken van het belang van het behouden en uitbreiden van hun sociale netwerk om eenzaamheid te voorkomen en betrokken te blijven bij de samenleving.
Het invullen van de Talentenscan resulteert in een breed scala aan activiteiten, afhankelijk van de interesses en talenten van de deelnemers. Sommige ouderen sluiten zich aan bij wijkactiviteiten, zoals creatieve workshops, wandelgroepen of initiatieven via SKVR en huizen van de wijk. Anderen ontdekken via de scan mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld als maatje, begeleider van sociale activiteiten of ondersteuner bij culturele en sportieve evenementen. Naast actieve en sociale bezigheden kan de scan ook aantonen dat iemand baat heeft bij extra ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van sociale verbinding of praktische hulp.
Studenten van de Hogeschool zullen de Talentenscan inzetten en ouderen enkele weken later interviewen die de scan hebben ingevuld. Dit kan door middel van persoonlijke gesprekken of telefonische interviews. Diepte-interviews worden gehouden met een kleine selectie van deelnemers om persoonlijke ervaringen en verhalen te verzamelen.
-
Een vragenlijst ontwikkelen en afnemen bij ouderen die de Talentenscan hebben ingevuld.
-
De verzamelde data analyseren en conclusies trekken over de impact van de Talentenscan.
-
Een rapport opstellen met bevindingen en aanbevelingen voor verdere verbetering en implementatie.
Het onderzoek richt zich op de ervaringen van ouderen met de Talentenscan en de impact ervan op hun dagelijks leven. We willen inzicht krijgen in:
-
De ervaring met de Talentenscan: hoe hebben zij het proces en de uitkomsten ervaren?
-
De impact van de Talentenscan: heeft de scan hen gestimuleerd om in actie te komen?
-
De daadwerkelijke vervolgstappen: zijn zij gestart met vrijwilligerswerk, activiteiten of andere vormen van zingeving?
-
Verbeterpunten en aanbevelingen: hoe kan de scan effectiever worden ingezet?
-
Of de scan heeft bijgedragen aan bewustwording over het belang van een sociaal netwerk en hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
De Talentenscan leidt voornamelijk naar bestaand aanbod in de wijken, dus in principe zijn er al veel passende activiteiten beschikbaar. De keuze waar iemand naartoe wordt doorgeleid, hangt af van de locatie en het gesprek met de oudere. Wat echter interessant kan zijn voor de studenten, is om te onderzoeken welke activiteiten nog ontbreken. Wat zijn de behoeften van ouderen die niet voldoende worden ingevuld? Dit kan waardevolle inzichten opleveren voor het verbeteren van het aanbod.
De resultaten van het onderzoek zullen worden verwerkt in een rapport met aanbevelingen voor de verbetering en verdere ontwikkeling van de Talentenscan. Dit rapport zal bijdragen aan het optimaliseren van de scan en de begeleiding van ouderen in hun zoektocht naar een zinvolle en sociale invulling van hun leven na pensionering. We kijken uit naar de samenwerking met de studenten en hun bevindingen!
We laten de studenten graag deelnemen aan een paar activiteiten en evenementen, zodat ze direct in gesprek kunnen komen met de ouderen.
Opdrachtgever:
Netwerk Tijdloos Talent
Deze opgave is geschikt voor deze disciplines:
- Fysiotherapie
- Logopedie
- Ergotherapie
- Verpleegkunde
- Medische Hulpverlening
- Social Work
Deze opgave heeft ruimte voor:
2 subgroepjes