Menu
    English

    Versterken van veerkrachtig functioneren van kinderen

    Positive Childhood Experiences (PCEs) zijn positieve, ondersteunende ervaringen die kinderen van 0 tot 18 jaar helpen zich goed te ontwikkelen. Dit kunnen ervaringen zijn zoals een veilige en liefdevolle thuisomgeving, sterke relaties met familie en vrienden, fijne schoolervaringen, of deelname aan activiteiten die zelfvertrouwen vergroten.

    PCEs zijn belangrijk voor alle kinderen, omdat ze bijdragen aan hun emotionele en sociale ontwikkeling en het welzijn op lange termijn. Voor kinderen die te maken hebben met stressvolle of ingrijpende ervaringen, zoals armoede, mishandeling of andere moeilijke situaties, zijn PCEs echter extra belangrijk. Ze zijn beïnvloedbare factoren die het veerkrachtige functioneren van kinderen kunnen versterken. Positieve ervaringen helpen kinderen beter om te gaan met de negatieve effecten van stress en trauma, wat hen beter voorbereidt op toekomstige uitdagingen.

    Het versterken van PCEs biedt daarom een waardevolle kans om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar veerkrachtige volwassenen, zelfs wanneer ze moeilijke tijden doormaken.

    Er zijn nog veel vragen over PCEs, bijvoorbeeld:

    Wat zijn belangrijke PCEs voor kinderen die in Nederland opgroeien?
    Hoe willen kinderen praten over hun eigen PCEs? En ouders?
    Hoe kan informatie over PCEs beter gedeeld worden met kinderen en hun opvoeders?
    Hoe kunnen PCEs voor kinderen en de ‘adult-PCEs’ van ouders versterkt worden?

    Achtergrondinformatie

    Het volgende Nederlandstalige open access artikel is relevante basiskennis over veerkrachtig functioneren:

    Daarnaast ontvangen studenten een overzicht van bestaande PCEs, gebaseerd op bestaande lijsten en relevante achtergrondinformatie.

    Wat levert deze opdracht de student op?

    Als studenten uit verschillende disciplines, zoals fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, verpleegkunde, medische hulpverlening en social work, samenwerken in een TPS-groep, biedt dit de kans om een breder perspectief te krijgen op de rol van PCEs in de ontwikkeling van kinderen (en het functioneren van ouders). Door gezamenlijk te werken aan het versterken van PCEs, leren studenten hoe zij vanuit hun eigen vakgebied bijdragen aan het veerkrachtig functioneren van kinderen (en hun ouders), vooral in stressvolle situaties. Dit bevordert niet alleen hun samenwerking, maar ook hun begrip van de complexe factoren die bijdragen aan het welzijn van kinderen en gezinnen.

    Opdrachtgever:

    kenniscentrum zorginnovatie

    Voor welke disciplines is deze opgave geschikt:

    • Fysiotherapie
    • Logopedie
    • Ergotherapie
    • Verpleegkunde
    • Medische Hulpverlening
    • Social Work

    Deze opgave heeft ruimte voor:

    3 subgroepjes

    Kick-off

    De opdrachtgever is op 2 april tussen 09:00 en 10:30 telefonisch bereikbaar op 0648452461. Op 9 april vindt er een live kick-off plaats tussen 09:30 en 11:00 in lokaal RS.00.110.