Menu
    English

    Op naar een wereld zonder afval, om te beginnen op de hogeschool

    Wist je dat elke student of medewerker van onze hogeschool in 2020 per persoon 11,76 kilo aan afval produceerde? Stel dat je dat allemaal bij elkaar ziet, enorm toch? “Daar gaan we verandering in brengen”, stelt Rose-Mary Hoek van FIT. Hoe, dat vertelt ze in dit artikel.

    “Chipszakjes, klokhuizen, snoepwikkels, koffiebekertjes, proppen papier, weggegooide boterhammen, en dat zijn nog maar de ‘normale’ items die we dagelijks vinden in het afval op de hogeschool. Dat alles wordt allemaal opgevangen in dezelfde prullenbakken”, zegt Rose-Mary, die bij de hogeschool verantwoordelijk is voor onder meer het afvalbeleid.

    “Als het in dezelfde bak terecht komt noemen we het restafval en gaat het naar de verbrandingsoven, met de nodige CO2-uitstoot. En dat terwijl er bij dat afval ook producten zitten die gerecycled kunnen worden. In een meting die begin 2020 gepubliceerd is kwamen we uit op een jaarlijkse afvalproductie van 11,76 kilo per persoon. Ons doel is die hoeveelheid afval per persoon in 2023 te halveren naar 5,88 kg. En over een aantal jaar door naar ‘zero waste’”, voegt ze eraan toe.

    Nieuwe afvalstations voor koffiebekers, papier, plastic en restafval

    Zero waste, dat klinkt goed. Hoe gaan jullie dat aanpakken? “We streven uiteindelijk naar volledige scheiding van afval bij de bron en 2023 maken we daar een begin mee”, zegt Rose-Mary. “En waar mogelijk gaat het gescheiden afval ergens heen waar het hergebruikt kan worden als grondstof. Daarom gaan we zogenoemde afvalstations plaatsen voor gescheiden afval. Voor koffiebekers, papier, plastic en restafval komen aparte bakken met een handige uitleg wat er wel en niet in mag. In december zijn deze afvalstations al geplaatst op de locaties Academieplein en Rochussenstraat en de andere locaties volgen later. En, heel belangrijk, alle losse prullenbakken in lokalen, op de gangen et cetera, die halen we weg. Dat zal in het begin even wennen zijn, want je moet dan een stukje lopen om je afval weg te kunnen gooien.”

    Inzetten op hergebruik van afval

    Waarom komt er juist nu een nieuw afvalbeleid? “Je moet het ijzer smeden als het heet is, er is een nieuwe aanbesteding geweest voor het ophalen en verwerken van afval. Op het moment dat je een duurzame stap kunt zetten moet je het doen. Het is voor ons niet meer dan logisch om te willen inzetten op hergebruik, circulariteit is ook één van de uitgangspunten van het hogeschoolbrede duurzaamheidsprogramma ‘Samen Duurzaam’. Ik kan nog wel een paar mooie voorbeelden daarvan geven:

    • Gebruikte tonercartridges geven we terug aan de leverancier, die ze opnieuw vult
    • Het koffiedrab uit de koffiemachines gaat naar Rotterzwam, waar er champignons op worden gekweekt
    • Het toiletpapier en de handdoekjes in de toiletten zijn van gerecycled papier
    • Met al onze leveranciers is afgesproken dat er zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, en de leveranciers zelf zorgen ervoor dat het wordt afgevoerd
    • Petflesjes zamelen we apart in, de opbrengst gaat naar een goed doel

    Wat merken wij ervan als student of medewerker van het nieuwe afvalbeleid?

    “Je zult op een gegeven moment merken dat er nieuwe afvalstations zijn op je locatie, en geen prullenbakken meer. Op de Rochussenstraat en Academieplein is dat dus al het geval, net als op locatie Blaak 555, maar dat zijn nog papieren afvalstations, die te zijner tijd ook vervangen worden. In de loop van het jaar hopen we je meer te vertellen over hoe ver we zijn. En we hopen dat iedereen meedoet. Voor een schonere wereld.”