Studenten vinden het belangrijk dat hun instellingen transparant zijn over de acties en maatregelen die zij nemen op het gebied van duurzaamheid, dat er beleid is dat continuïteit garandeert en dat de acties gemonitord worden. Door de decentrale besturing van Hogeschool Rotterdam kost het vaak wat meer inspanning om alle gegevens bij elkaar te krijgen maar uiteindelijk zijn er sinds het programma Samen Duurzaam van start ging al veel vooruitgang geboekt.
Hogeschool Rotterdam neemt sinds 2020 deel aan de SustainaBul. Studentbeoordelaars vanuit de deelnemende instellingen, die zich hier als vrijwilliger voor aanmelden, beoordelen de (hoger)onderwijsinstellingen op de thema's Onderwijs, Onderzoek en Bedrijfsvoering.
Sinds onze deelname zijn we omhooggegaan van de 26e naar de 13e plek in de lijst. In 2023 gingen we van de 16e naar de 13e plaats: we zetten dus flinke stappen op het gebied van duurzaamheid. In de ranking zijn jaarlijks 3600 punten te behalen, verdeeld over de drie thema's en een bonus voor ‘Best Practices’. Het benchmarkrapport met 2023 de ranking van instellingen vind je op deze pagina.
Hierna volgt een korte weergave van hoe de studenten ons in 2023 beoordeeld hebben en welke stappen we volgens hen kunnen zetten om nog beter te scoren.
Beoordeling
Bekijk de beoordeling en verbeterpunten voor onze hogeschoolOver het thema Onderwijs willen de beoordelaars graag weten hoe duurzaamheid en impact op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties verankerd zijn in het beleid van de hogeschool - omdat daarmee voortzetting op de langere termijn gegarandeerd is. Daarnaast beoordelen ze duurzaamheid in curricula en minoren en of docerend personeel wordt opgeleid in duurzaamheidsthema’s.
De nieuwe strategische agenda laat zien dat duurzaamheid een belangrijke plek heeft in ons beleid. Ook dat de agenda benoemt hoe we studenten actief partner willen maken om mee te denken over onderwijsontwikkeling is positief voor SustainaBul. Verder is duurzaamheid in veel opleidingen verweven, maar dat is niet altijd direct vindbaar in openbare bronnen.
Hetzelfde geldt voor minoren. Als hogeschool bieden we 25% meer minoren aan waarin duurzaamheid belangrijk is, ondermeer Leadership for Circular Transition en de fieldlabs Betekeniseconomie en Energietransitielab. Voor minoren en ook voor het in aanraking brengen van docenten met duurzaamheid (door o.a. CIRCO-trainingen die ze kunnen volgen en andere bijscholingen) krijgen we de maximale score binnen het thema Onderwijs.
Verbeterpunten:
Omdat we nog niet goed kunnen aantonen of duurzaamheid in elke opleiding verankerd is en op welke manier, missen we punten. Ook besteden we volgens de SustainaBul nog onvoldoende aandacht aan de verankering van de SDG’s of andere duurzaamheidsframeworks in het onderwijs.
Ten opzichte van 2022 zijn we in de ranking gestegen van 767 naar 845 punten (op 1100 punten).
Sinds we meedoen aan SustainaBul is onze score voor Onderzoek (ten opzichte van Onderwijs en Bedrijfsvoering) steeds het hoogst. Gevraagd wordt of bij alle faculteiten/domeinen onderzoeken en projecten te vinden zijn waarin duurzaamheidsaspecten een hoofdrol spelen, daarnaast hoe deze kennis gedeeld wordt met samenwerkingspartners in de praktijk. Dit kan de hogeschool goed aantonen. De beoordelaars zijn vooral goed te spreken over de samenwerkingsportefeuille en de hoogtepuntenmagazines van de kenniscentra en centres of expertise . Ook voor het baseren van onderzoek op duurzaamheidsframes als de SDG’s of Donuteconomie is voldoende bewijs te vinden.
Verbeterpunten:
We laten punten liggen op het gebied van actieve betrokkenheid van ons eigen ondersteunend personeel bij duurzaamheidsonderzoeken en bij het laten zien van voortgang in projecten (monitoring).
Voor Onderzoek krijgen we van de beoordelaars 975 van de 1100 punten.
Voor het in kaart brengen van de eigen bedrijfsvoering maakt SustainaBul gebruik van een groot aantal criteria. Op sommige daarvan doet de hogeschool het uitstekend, op andere nog niet. Zo zijn er in de vragenlijst van 2023 extra vragen toegevoegd over biodiversiteit en financiële huisvesting (keuze voor bank/verzekeraar, hoe de financiële verslaglegging is ingericht). Met beide zijn we als hogeschool nog in een beginstadium.
Reductie emissies, reductie energieverbruik en waterverbruik
In 2023 is een nieuw energiebeleid opgesteld, dat ons in staat stelt om in 2045 ‘Paris-proof’ te zijn, dit is goedgekeurd door het CvB en later dit jaar zal een begin gemaakt worden met implementatie.
We krijgen niet de maximale score omdat de beoordelaars ook graag willen zien welke concrete maatregelen we nemen, zoals hoe duurzaam de verlichting is, welke isolatie panden hebben et cetera. De aanwezige groene daken en waterbesparende maatregelen zijn een plus.
Afvalreductie, mobiliteit, gebruik duurzame energie
Onze afvalvisie die uitgaat van reduce, re-use en recycle is genoeg voor alle punten op dat thema. Begin 2023 startten we met nieuwe afvalstations binnen de hogeschool, voor betere afvalscheiding met als doel in 2024 de hoeveelheid afval met de helft verminderd te hebben. Ook voor de goede bereikbaarheid van de hogeschoollocaties met het OV, het mobiliteitsplan voor medewerkers en de onderschrijving van het ZES convenant reductie stadsemissie krijgen we veel punten, net als voor het aantoonbare gebruik van duurzame energie door zonnepanelen en warmte/koudeopslag.
Catering
SustainaBul vindt ons nog onvoldoende op het gebied van concrete acties voor verduurzaming op het gebied van catering. Bij het invullen van de vragenlijst was onze nieuwe cateraar (link artikel profielen) en de voorwaarden waarop gecaterd gaat worden (meer vega(n) en seizoensgebonden producten) nog niet bekend, maar het ontbreken van een visie op terugdringen van voedselverspilling levert alsnog geen punten op.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (PIANOO-voorwaarden)
Het is volgens Sustainabul duidelijk dat we maatschappelijk verantwoord inkopen belangrijk vinden, maar dat we hiervoor geen beleid en monitoring hebben geeft ons een mager aantal punten. Overigens is heel recent het Manifest Sustainable Procurement ondertekend, een stap voorwaarts op dit gebied.
Sociale duurzaamheid en inclusiviteit
Op dit thema zijn we goed bezig, met onze aandacht voor D&I, het platform INCLUDED en ons vitaliteitsprogramma voor medewerkers brengen de score omhoog.
Totale verankering bedrijfsvoering
Tot slot stelt SustainaBul de vraag hoe de aandacht voor duurzaamheid is in de gehele organisatie. Deze waarderen zij nu op de helft van het mogelijk te behalen aantal punten, met name omdat we de betrokkenheid van medewerkers en studenten bij het ontwikkelen van duurzaamheid onvoldoende onderbouwen.
Verbeterpunten:
Op het thema Bedrijfsvoering hebben we grote stappen gezet. Met de nieuwe strategische agenda en alle ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van duurzaamheid, zoals nieuw energiebeleid, het uitvoeren van een CO2-meting, duurzaam rapporteren met Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD), de multidisciplinaire lezingen- en dialoogreeks over circulariteit en energietransitie Mission:Transition en nieuwe acties van ons Green Office GO HR verwachten we dat dit de SustainaBul van 2024 positief gaat beïnvloeden.
Op het thema bedrijfsvoering mochten we een puntentotaal van 677 van de 1100 noteren, ten opzichte van 352 vorig jaar.