Menu
    English

    Mission: Transition 19 november, Slimme en groene stad

    Hoe werken we samen aan een slimme en groene stad in de strijd tegen klimaatverandering?

    In een tijd waarin steden steeds verder groeien moeten we technologie en duurzaamheid combineren om een leefbare, toekomstbestendige omgeving te creëren. Met slimme technologieën zoals sensoren, data-analyse en energiebesparende systemen worden steden efficiënter, terwijl groene oplossingen – zoals groene daken, biodiverse stadsparken en duurzame mobiliteit – bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Hoe werkt dit samen en welke paradigma shifts zijn er nodig? Hoe is onze relatie met natuur en technologie? En hoe zorg je ervoor dat bewoners, overheden en bedrijven samen in beweging komen? Dit vraagt om een integrale aanpak. Tijdens deze editie van Mission:Transition wordt het vraagstuk slimme en groene stad vanuit verschillende invalshoeken belicht.

    Datum en tijd

    Dinsdag 19 november 2024 van 17.00 tot 19.30 uur.

    Locatie

    La Plaza (op locatie Academieplein van Hogeschool Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6)

    Programma

    16:45 uur Inloop
    17:00 uur Welkom
    17.10 uur Presentaties van Anja Overdiek, Janneska Spoelman en Bas Sala
    18.30 uur Q&A met de sprekers
    19.00 uur Borrel


    Aanmelden

    Je kunt je hier (gratis) aanmelden.

    Sprekers

    Portretfoto van Johan Antonissen

    Anja Overdiek
    Anja Overdiek is lector Cybersocial Design bij Kenniscentrum Creating010 van Hogeschool Rotterdam. Met haar lectoraat richt ze zich op het ondersteunen van duurzaamheidstransities met digitaal ontwerp. Daarbij bevraagd ze samen met onderzoekers en studenten ontwerpmethodes die alleen van huidige behoeften uitgaan en ontwikkelt samen met partners in de stad technologieën die mensen (weer) verbinden met natuur. Een voorbeeld hiervoor is het project "Wijk als Biotoop" (2024-2027) dat wijkbewoners meer mogelijkheden moet geven om zelf te zorgen voor meer biodiversiteit. Anja is medeoprichter van het Expertisenetwerk Systemisch Co-Design dat gaat over het vergroten van kennis over het samen bereiken van systemische veranderingen, en om het door ontwikkelen van ontwerpmethoden ervoor.

    Naast haar werk in Rotterdam is Anja tevens associate lector “Designing Value Networks” bij De Haagse Hogeschool. Ze is auteur van meerdere boeken over living labs.

    Bas Sala
    Bas Sala is ontwerper en eigenaar van Studio Bas Sala.

    Studio Bas Sala is een multidisciplinair ontwerpbureau dat zich richt op het creëren en realiseren van innovatieve projecten, producten en diensten. We werken elke dag met hart en ziel aan de klimaatadaptieve droomstad van de toekomst met ons team van toegewijde ontwerpers en innovatoren.

    Interdisciplinaire samenwerking (met professionals en niet-professionals) en kwalitatief hoogwaardige producten spelen een centrale rol in ons werk. Projecten die de Studio heeft geïnitieerd zijn onder andere het Hefpark te Rotterdam, een adaptief community park en de herontwikkeling van het Gele Gebouw in het Zomerhofkwartier te Rotterdam. Een gebouw waarin makers, doeners en denkers rond het thema stad samenwerken. De Slimme Regenton, een product dat door de studio is ontwikkeld, is inmiddels tot echt Rotterdams Erfgoed benoemd door Museum Rotterdam. 

    Het werk is opgenomen in tentoonstellingen van gerenommeerde musea in o.a. Spanje, Oostenrijk en Duitsland.

    bassala.com
    cloiq.nl
    placemaking.info
    LinkedIn Bas Sala

     

     Janneska Spoelman
    Janneska Spoelman is docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Creating 010 en werkt als onderzoeker samen met Anja Overdiek aan het Wijk als Biotoop onderzoeksproject. Daarnaast is Janneska docent  bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling aan het Instituut voor de gebouwde omgeving.
    Juist deze ‘kruisbestuiving van verschillende insitituten’ is heel inspirerend en waardevol.  Waar bij CR010 veel mensen rondlopen met kennis over communicatie, multimediadesign en informatietechnologie brengt Janneska juist het stedelijk perspectief. Dit komt heel mooi samen in het project Wijk als Biotoop wat zich richt op de rol van techniek bij het verbinden van natuur en mens in de stad. Co-creating eco-cities betreft een vooronderzoek voor dit vierjarige onderzoeksproject.

    Co-creating eco-cities
    In lijn met de gemeentelijke biodiversiteitsagenda onderzoekt deze studie strategieën om de betrokkenheid van bewoners te vergroten bij het verhogen van de biodiversiteit in hun buurt. In dit geval de wijk Oud- Mathenesse in Rotterdam. Ondanks concurrerende prioriteiten is de proactieve betrokkenheid van bewoners cruciaal voor het vergroten van biodiversiteit in de stad.
    Inzichten uit interviews met experts en gedragsmodellen vormen de basis voor aanbevelingen voor het effectief motiveren van bewoners en het aanpakken van uitdagingen op het gebied van stedelijke biodiversiteit.
    Aanbevelingen die deels ook toepasbaar zijn op andere transitie vraagstukken waarin we de bewoners van de stad willen meenemen.  Vraagstukken die allen vaak niet heel zichtbaar zijn in het dagelijkse leven. Meer weten? Kom luisteren.