Menu
    English

    Programma Samen Duurzaam

    Verduurzamen doen we samen

    Het programma heeft als doel om in de komende jaren gezamenlijk te werken aan de verduurzaming van Hogeschool Rotterdam door verbinding, bewustwording en activering van initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Als programma streven we naar verdere implementatie van de duurzaamheidsdoelstellingen binnen onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en organisatie. Alleen zo kunnen we de professionals van morgen de tools meegeven om bij te dragen aan een leefbare wereld, door het aanpakken van vraagstukken in de stad Rotterdam, de regio, in Nederland en ver daarbuiten.

    Achtergrond

    Duurzame ontwikkeling staat al meer dan tien jaar op de agenda van Hogeschool Rotterdam, in de vorm van innovatieve onderzoeken, interessante projecten met studenten, samenwerkingen en initiatieven in de bedrijfsvoering, werkt(e) de hogeschool aan een meer duurzame wereld. De impact van de verschillende initiatieven was beperkt, omdat deze meestal niet met elkaar verbonden waren en/of niet geborgd waren in beleid. 

    In 2019 is daarom een programmateam van start gegaan, met als doel te zorgen voor een gezamenlijke visie die gedragen wordt door de hele organisatie, met bijbehorende aanpak voor de realisatie van de doelstellingen. 

    Na het vaststellen van de duurzaamheidsvisie in het najaar van 2020, is in januari 2021 het activatieprogramma Samen Duurzaam van start gegaan. De Driehoek van Duurzaamheid (zie hiernaast) die we ontworpen hebben, toont het proces én het doel en van het programma. 

    Lees ook het volledige visiedocument Samen Duurzaam.

    Focusgebieden

    In de verkenningsfase van het programma zijn meerdere interne en externe stakeholders bevraagd door middel van interviews, bijeenkomsten en enquêtes. Daarnaast is een bureauonderzoek uitgevoerd, om een beeld te krijgen van de manier waarop en de mate waarin duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek verweven is. 
    Op basis hiervan is bij de start van het driejarige activatieprogramma gekozen voor Circulaire Economie, Maatschappelijke Veerkracht en Klimaatverandering als focusgebieden. Om op de drie focusgebieden ambities en effect te gaan realiseren, werd het activatieprogramma Samen Duurzaam opgestart. Dit is een aanpak waarin we de instituten, opleidingen, kenniscentra en diensten zelf de ruimte bieden om, vanuit de drie focusgebieden, invulling te geven aan duurzaamheid. Ieder vanuit de eigen context en expertise. Organisatieonderdelen bepalen daarbij zelf inhoud, ambitie en snelheid van de gewenste competenties, onderwijsvormen, onderzoeksagenda’s en activiteiten. Deze aanpak sluit aan bij ons algemene beleidskader waar verantwoordelijkheid decentraal is belegd. 

    Vier maatschappelijke opgaven

    In 2023 is de nieuwe Strategische Agenda 2023-2028 ‘Talent voor Transitie’ gelanceerd. 
    Dat is waar we als hogeschool voor staan. Het drukt de opgave uit waar we de komende jaren met elkaar aan werken. In onze visie geven wij met ons onderwijs en onderzoek mede vorm aan vier maatschappelijke opgaven: duurzame delta, toekomstbestendige economie, vitale gemeenschap en slimme en sociale stad. Daarmee hebben we de drie focusgebieden ingebed in deze vier maatschappelijke opgaven. Deze vier opgaven vormen samen met de kernwaarden van de organisatie (verantwoordelijkheid, veerkracht, verbondenheid en rechtvaardigheid) de vertaling van hoe wij als Hogeschool Rotterdam invulling geven aan duurzame ontwikkeling in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering de komende jaren.

    Sustainable Development Goals

    Als kompas hanteren wij de Sustainable Development Goals (SDGs) zoals in 2019 vastgesteld door de ondertekening van het SDG-Charter, samen met alle andere 36 hogescholen. Het SDG Charter is een intentieverklaring die in 2015 als eerste door premier Rutte is ondertekend om Nederland aan het behalen van de SDGs te committeren. Voor de hogescholen betekent de handtekening dat zij de SDGs een plaats in de onderwijspraktijk geven.
     
    Uit de ondertekening van het SDG Charter door alle hogescholen in Nederland is in 2018 de nationale SDG-coalitie voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland voortgekomen. Hogeschool Rotterdam is actief lid van deze coalitie.
    Zo’n drie keer per jaar komen de ‘driving forces’ achter de SDGs van alle hogescholen samen en wordt er kennis uitgewisseld en gewerkt aan nieuwe project ideeën. Het doel van de SDG-coalitie is ambitieus en toekomstgericht: de SDG-agenda duurzaam integreren in het beleid en de praktijk van Nederlandse hogescholen. Om dit te bereiken, streeft de coalitie ernaar om een sterk netwerk van experts op te bouwen, die elkaar ondersteunen en samen de hogescholen toekomstbestendig maken.

    SDG Maatschappelijke opgaven HR _v4-1.png

    Daarnaast zijn we lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Dit is een groep samenwerkende organisaties die zich inzet voor leren voor duurzame ontwikkeling. Dit doen we binnen én buiten het onderwijssysteem, van peuter tot professional. Met elkaar vormen we de landelijke alliantie voor SDG 4: kwaliteitsonderwijs voor duurzame ontwikkeling.

    Programmadoelen

     De zes doelen die wij met het programma willen bereiken voor het verduurzamen van Hogeschool Rotterdam zijn:  

    • Duurzame ontwikkeling, gevat in de vier maatschappelijke opgaven, als uitgangspunt voor multidisciplinair en opgavengericht onderwijs;
    • Duurzame ontwikkeling is verweven in de onderzoeksuitgangspunten van Hogeschool Rotterdam; 
    • Maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering is kaderstellend;
    • Hogeschool Rotterdam rapporteert transparant over duurzaamheid;  
    • Duurzame ontwikkeling heeft een centrale en integrale positie in alle communicatie;  
    • Duurzaam denken en doen door alle medewerkers is de kern van onze organisatie.

    Voortgang en bereikte resultaten

    In de afgelopen jaren heeft de Hogeschool Rotterdam aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzame ontwikkeling, met de afgelopen 2 jaar specifieke focus op operationele gebieden zoals mobiliteit, energie en inkoop. Door middel van een CO2-meting en een dubbele materialiteitsanalyse hebben we inzicht gekregen in de impact van onze activiteiten en de gebieden waarop we verbeteringen kunnen aanbrengen. Dit stelt ons in staat om gerichter te werken aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en deze te integreren in onze bestaande lijnorganisatie.

    Het jaarplan 2025 markeert een belangrijke stap in de structurele borging van duurzame ontwikkeling binnen Hogeschool Rotterdam. Met duidelijke doelstellingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering, en een focus op samenwerking en impact, zet Hogeschool Rotterdam koers naar een duurzame toekomst. Lees het Samen Duurzaam jaarplan 2025 

    Kijk voor alle duurzame ontwikkelingen in bedrijfsvoering op Bedrijfsvoering - Hogeschool Rotterdam 

    Green Office
    Een belangrijk project is de verdere ontwikkeling van de Green Office. Dit is het platform waar studenten en medewerkers zich samen inzetten voor een duurzame hogeschool. Het platform is in februari 2023 onder de naam GO HR officieel gelanceerd. Naar voorbeeld van het Green Office-model sluiten wij ons aan bij een ontwikkeling die zo'n 10 jaar geleden bij verschillende hogescholen en universiteiten is gestart. Hiermee sturen we aan op studentenparticipatie rondom het thema duurzame ontwikkeling.