Het advies van de overheid om maximaal de helft van de tijd thuis te werken is komen te vervallen. Dit wordt omgezet naar een advies waarin werknemers en werkgevers samen afspraken maken over hybride werken. Overleg dus met jouw leidinggevende en team over hoe jullie dit wensen aan te pakken. Dat kan soms even zoeken zijn, want na twee jaar veel thuiswerken, is het wennen om weer samen te werken op locatie. Neem de tijd voor deze ‘hernieuwde kennismaking’, geef elkaar de ruimte en maak afspraken met elkaar. Op basis van de ervaringen die we hiermee opdoen, ontwikkelt de hogeschool in de loop van dit jaar nadere richtlijnen over de invulling van het hybride werken.
De hogeschool voorziet jou, indien gewenst en als tijdelijke noodvoorziening, van middelen als beeldschermen (incl. dockingstation), toetsenbord en muis, headset, laptopstandaard en USB-hub. Ook als je een andere bureaustoel nodig hebt, kun je daarvoor aankloppen bij de hogeschool. Stuur dan een aanvraag via deze Hint-pagina.
Een laptop of tablet kun je, met instemming van je leidinggevende, aanvragen bij de manager bedrijfsvoering van jouw instituut of dienst.
Zelf spullen aanschaffen en de kosten daarvan declareren is niet mogelijk.
Een goede en gezonde werkplek is heel belangrijk, zowel op locatie als thuis. Zeker als je vaak aan een bureau zit en ook veelvuldig gebruikmaakt van een computer. Hoe richt je je werkplek het beste in? En hoe zorg je voor voldoende regelmaat en beweging tijdens je werkdag? Maak gebruik van de tips en adviezen op hint.hr.nl/werkplek.
Wil je advies over je thuiswerkplek of hoe je jouw energieniveau kunt optimaliseren? Maak dan een afspraak met een bedrijfsfysiotherapeut van LIJV. In een Teams-sessie van 30 minuten geeft de bedrijfsfysiotherapeut, die ook opgeleid vitaliteitscoach is, je praktische adviezen. Meld je aan en plan je eigen tijd via deze link.
Zijn er verdere maatregelen nodig, omdat je fysieke ongemakken ondervindt vanwege het thuiswerken? Dan is het ook belangrijk om in gesprek te gaan met je leidinggevende. Hij of zij kan je via het arbosecretariaat doorverwijzen voor een meer uitgebreid individueel (online) werkplekonderzoek door onze ergonomisch deskundigen.
Vergaderen, werken en communiceren doen we op afstand en voornamelijk in Teams. We worden er steeds handiger in maar heb je hierbij vragen of hulp nodig, stel je vraag dan via TOPdesk.
De hogeschool heeft eerder aangegeven dat geen gebruik gemaakt moet worden van het programma Zoom. De risico’s voor privacy en veiligheid bij het gebruik van dit product zijn veelvuldig in de nationale en internationale media besproken. Zoom heeft evenwel evidente voordelen en ondersteunt specifieke onderwijsvormen en -activiteiten beter dan bijvoorbeeld Microsoft Teams. Specifieke gaat het over (1) live college aan grote groepen waarbij het gelijktijdig zien van meer dan vier studenten belangrijk is en over (2) het uiteen gaan in zogenaamde "break out sessies" waar de docent tussen wisselt.
Er is daarom de afgelopen weken met Zoom gewerkt aan een configuratie die past binnen de kaders voor privacy en veiligheid van onze organisatie. We kunnen daardoor nu Zoom op kleine schaal gebruiken, waarmee we ons eerdere verbod inruilen voor het uitgangspunt ‘Microsoft Teams tenzij’. Gebruik Zoom dus alleen voor onderwijssituaties waar het noodzakelijk is. Gebruik Zoom niet voor normaal overleg, teamvergaderingen en externe contact waar Microsoft Teams voor ingezet kan worden en helemaal niet voor privacy gevoelige gesprekken. In het gebruik van Zoom is de configuratie van Hogeschool Rotterdam verplicht. Ook wordt ten sterkste aangeraden de op Hint beschikbare documentatie voor gebruik goed door te nemen. De ontwikkelingen rondom Zoom en de gevolgen hiervan voor privacy en veiligheid worden de komende periode door onze privacy officers en security officers nauwgezet gevolgd.
Teams is als onderdeel van Office365 aangekocht door de hogeschool, wordt beheerd en beveiligd door de IT-afdeling en is speciaal voor de hogeschool geconfigureerd. Dat geldt niet voor andere aanbieders. Zonder nadere afspraken, inrichting en beheer loopt de hogeschool privacy- en securityrisico’s. Naast videoconferencing geldt dit uiteraard ook voor andere applicaties die niet door de hogeschool gehost worden.
Vragen over het goed gebruik van software, ook m.b.t. didactische vraagstukken kunnen worden gericht aan Topdesk, daar zijn op dit moment vele extra specialisten beschikbaar. Heb je vragen over gebruik van persoonsgegevens vanwege gewijzigde processen, neem dan contact op met privacy@hr.nl. Verder geeft de website van het NCSC enkele aandachtspunten in verband met thuiswerken en actuele cyberdreigingen.
In deze tijd van onderwijs op afstand en thuiswerken vraagt de hogeschool speciale aandacht voor digitale veiligheid. We krijgen signalen dat aan het coronavirus gerelateerde phishing e-mails worden rondgestuurd. Dat is op dit moment bij Hogeschool Rotterdam nog niet het geval, maar het is niet uit te sluiten dat het in de nabije toekomst gebeurt. De hogeschool vraagt je daarom ook in deze periode waakzaam te blijven. Ontvang je een bericht dat je niet vertrouwt, kijk dan op Hint wat je kunt doen.
Daarnaast zijn er veel vragen over videobellen en privacy, zeker nu we minder op locatie kunnen werken. Wat zijn de richtlijnen voor het wel of niet opnemen van groepsgesprekken of lessen? En wie kan zijn of haar scherm delen tijdens een Teams-bijeenkomst? Lees hier de handleiding die opgesteld is voor het toekennen van rechten in Teams.
Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Zeker nu. Zorg daarom goed voor jezelf. Hogeschool Rotterdam heeft een uitgebreid aanbod gezondheidsvoorzieningen- en ondersteuners. Zo hebben we tips en adviezen rond een gezonde werkplek, kun je een health check laten doen, hebben we coaches die je kunnen ondersteunen en kun je altijd terecht bij de gezondheidsondersteuners van de hogeschool, die jou kunnen helpen bij gezond en vitaal blijven of worden. Een overzicht van deze ondersteuners vind je op Hint. Maak een afspraak als je behoefte hebt aan een luisterend oor of aan tips die het thuiswerken plezieriger kunnen maken.
Kijk ook eens op HR Vitaal, ons online vitaliteitsplatform. Hier vind je allerlei informatie en aanbod rond gezond bewegen, goede voeding, energie en ontwikkeling.
Als je het moeilijk vindt om met de huidige situatie om te gaan, een gevoel van onzekerheid ervaart of de verandering lastig vindt om mee om te gaan, neem dan contact met bedrijfsmaatschappelijk werk op. Magdi Almadi 06-20431378 en Corné Brand 06-18730433 zijn op di/wo/do beschikbaar voor een gesprek. Je kunt ook het arbo secretariaat mailen, via arbo@hr.nl.
Daarnaast kun je ook contact opnemen met betrekking tot andere vraagstukken rondom privé en/of werk, zoals verstoring werk-privé balans, dreigende stress, burn-out en verzuim, omgaan met (organisatie)veranderingen en ontwikkelvragen.