Bij Artificial Intelligence (AI) denken we al gauw aan ChatGPT, Midjourney, Gemini: tools die tijd besparen, werk uit handen nemen of creativiteit kunnen helpen ‘sparken’. Ook de zorgelijke kant van AI krijgt best veel aandacht. Van deepfakes en desinformatie tot regelrechte brainrot. Onduidelijke gevolgen van enorme hoeveelheden informatie die aan algoritmes en AI-modellen worden gevoerd. Energie slurpende datacenters. En ethische dilemma’s: mag je een deepfake maken van een overledene?
Maar er is niet alleen maar doem. Praten met dieren met behulp van AI? Dat kan dus binnen 2 à 3 jaar. Het is een kleine – maar fascinerende - voetnoot in de keynote van techno-filosoof Thijs Pepping, waarmee het AI seminar wordt geopend onder de titel ‘De toekomst van regeneratieve intelligentie: Samenwerken met natuur en technologie’.
Regeneratieve AI
AI biedt ook ongekende mogelijkheden en kansen, komt uit het verhaal van Pepping naar voren. Zeker waar het gaat om regeneratieve AI, waarbij technologie wordt ingezet voor samenwerking van mens en natuur. Bijvoorbeeld door de andersoortige intelligentie die daar aanwezig is (zoals in micro-organismen) te onderzoeken en te benutten, om zo ecosystemen beter te kunnen beschermen.
In de zaal zitten ruim 250 studenten, docenten, medewerkers en andere geïnteresseerden, die na de keynote een vol programma gaan volgen aan workshops en expert meetings. Allemaal op het gebied van AI en hoe dit de toekomst in diverse sectoren (zorg, HR, onderwijs, overheid, communicatie) gaat vormgeven. Met als afsluiter een paneldiscussie over AI & Ethiek. Tussendoor kunnen de deelnemers zich laten prikkelen op de playground met praktische AI-toepassingen die door studenten in de hal is ingericht.
Keynote speaker Thijs Pepping.
Sportbuddy
Waar Pepping de (nabije) toekomst schetst, gaat het in de workshops en meetings vooral over wat AI nu kan en betekent voor toepassingen in gezondheidszorg, het onderwijs, de overheid, etc. Zo is er een expert meeting over de dilemma’s die de gemeente Rotterdam tegenkomt bij het opstellen van een AI-code. In een andere meeting leren deelnemers aan de hand van bakjes algen over de ecologische gevolgen van AI-toepassingen.
De vele workshops worden gegeven door studenten van de Hogeschool. Jonas, student Business IT management, geeft een sessie over de AI-sportbuddy die hij heeft ontworpen. Kwam hij hierbij nog ethische dilemma’s tegen? “Je kunt onze sportbuddy allerlei vragen stellen over sport en gezondheid. We hebben hem ontworpen als prompt voor ChatGPT, voor 12- tot 17-jarigen. We kwamen erachter dat als je hem vraagt of je na het sporten een biertje kan drinken, hij daar gewoon ‘ja’ op zei. Dat is natuurlijk niet super handig.”
Onderzoeker Tiwánee van der Horst geeft een workshop over ecologie in AI-ontwerpprocessen.
Programma AI & ethiek
Het is de derde editie van het seminar. “Toen we een jaar of vijf geleden begonnen met AI & Ethiek op de Hogeschool vond men dat vrij snel, zo’n vaart zou het niet lopen. Nou, dus wel,” zegt Heleen Elferink bij de opening. Zij is directeur van het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI), kenniscentrum Creating 010 en bij HR ook verantwoordelijk voor Digitale transformatie.
Binnen het programma AI & Ethiek wordt onderzocht hoe onderwerpen als AI en data binnen en buiten HR toegankelijk en praktisch worden. In datalabs kunnen docenten, onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen veilig experimenteren en praktische handvatten ontwikkelen, onderzoeken en ontwerpen, samen met praktijkpartners.
Rotterdamse context
Elferink kijkt terug op een mooie dag. “Je ziet de kruisbestuiving tussen studenten uit verschillende richtingen op het gebied van AI, dat is heel waardevol. Hier zijn we als Hogeschool Rotterdam al best ver in. Juist omdat we zulke toegepaste en praktische studenten hebben. Dat blijkt ook uit de samenwerking met andere hogescholen op dit gebied en met de stad, met veel ongelijkheid en waar digitale inclusie een groot vraagstuk is. Juist die Rotterdamse context maakt het extra scherp en urgent.”
Deelnemers bij de playground.
Heb je deze editie van het seminar gemist? Het volgende AI-seminar van HR vindt plaats in december 2025.