Ik ben bang…..met deze drie woorden eindigt de rake voorstelling van Youngins.
“Welke scene zou jij veranderen?”
“Of blijf je hangen in de realiteit van vandaag?”
“Dan is dat ook de realiteit van morgen….”
De Social Work studenten Julie van Teeseling en Sila Nur Aslan van Hogeschool Rotterdam spreken namens het team van Youngins een overvolle zaal met andere jongeren, professionals, beleidsmakers en politici toe. Ze hebben met hun team op de Werkplaats voor Participatief Drama de prachtige voorstelling 'Bang!' gespeeld. Hier werd pijnlijk zichtbaar wat er bij jongeren speelt rondom mentale gezondheid. Samen mét het publiek willen zij onderzoeken wat er aan de situatie veranderd kan worden. Met een pizzagesprek?! Nee!
Youngins
Een jaar lang werken Sila en Julie samen met Lucelia Alves da Cruz en Ika Vedder als student-assistent bij Kenniscentrum Talentontwikkeling om onderzoek te doen naar mentale gezondheid van jongeren. Dat doen zij als jonge mensen die zelf ook ervaringen hebben met mentale kwetsbaarheid. Samen met Zorgvrijstaat, Stichting Formaat/2DO en onderzoekers van Hogeschool Rotterdam, organiseren zij activiteiten voor jongeren in Rotterdam West. Ze merken dat er een hoop speelt in de stad. Jongeren voelen zich niet gezien en gehoord door de hulpverlening, school en gemeente. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en staan eindeloos in de wacht. De jongeren vormen met Youngins een community die van zich laat horen en een luisterend oor biedt aan andere jongeren.
Verhalen van jongeren
In de voorstelling kwamen de verhalen terug die Youngins het afgelopen jaar ophaalde in creatieve workshops. Het zijn de verhalen van meer dan 50 jongeren en ruim 100 contacten via Instagram en andere social media. Jongeren kiezen zelf voor deze creatieve uitweg, omdat zij ervaren dat jongeren zich beter kunnen uitdrukken in hun eigen (beeldende) taal. Formaat/2Do en Zorgvrijstaat ondersteunen jongeren met creatieve methodieken. Als eindproduct van dit onderzoek maakten de jongeren dit stuk.
Doeschouwers
Legislatief theater is de vorm die Youngins heeft gekozen. Hiermee doe je aan de hand van de voorstelling onderzoek met mensen, zoek je naar veranderingen in regelgeving en probeer je het systeem te veranderen. Het publiek is daarom niet alleen toeschouwer, maar ook doeschouwer. Welke scene wil je veranderen en hoe dan? Blijf je bij de realiteit van vandaag, dan is dat ook de realiteit van morgen. In een legislatieve brainstorm wordt er nagedacht over nieuwe wetten en regels. Wat een verrijking om op deze manier de pijnlijke punten op tafel te leggen en met elkaar het gesprek aan te gaan.
Blik vooruit
Hoe nu verder? Wat staat er op de planning? Wat gaan Julie, Sila, Ika en Lulu doen? Wat kunnen we nog van Youngins verwachten? Het team gaat in ieder geval nog een kapstokgesprek met de gemeente over mentale gezondheid van jongeren organiseren. Ze gaan de voorstelling ‘Bang!’ vaker opvoeren. En ze moeten gaan zoeken naar financiële middelen, zodat Youngins in 2025 kan doorgaan met samenwerken met jongeren om mentale gezondheid en de positie van jongeren in de samenleving te verbeteren.
Youngins is een samenwerking van 2DO/Stichting Formaat, Zorgvrijstaat en Hogeschool Rotterdam, gefinancieerd door ZonMw.
Team Youngins: Lulu Alves da Cruz, Ika Vedder, Julie van Teeseling, Sila Nur Aslan, Thaisja Suart, Leonie le Sage en Szabinka Dudevszky