Samenwerking als sleutel tot vooruitgang
De middag werd geopend door Heleen Elferink, directeur van Creating 010, die het belang van interdisciplinair onderzoek onderstreepte. Dagvoorzitter en lector Anja Overdiek wees op de groeiende impact van AI in de zorg en het belang van menselijke waarden bij technologische ontwikkelingen.
AI als partner in de gezondheidszorg
In zijn openbare les besprak Thierry Desot de opkomst van AI in de gezondheidszorg. Hij lichtte doorbraken in taalmodellen toe, zoals transformer-architecturen, die toepassingen in medische diagnoses en gepersonaliseerde zorg mogelijk maken. Tegelijkertijd wees hij op de risico’s van bias in datasets. Wanneer AI-systemen worden getraind op eenzijdige of onvolledige data, kunnen ze bestaande ongelijkheden in de zorg versterken. Dit vraagt om een zorgvuldige benadering om eerlijke en inclusieve zorg te kunnen waarborgen. Zoals virtuele patiënten die culturele diversiteit simuleren en tegelijkertijd zowel studenten als AI-systemen bewuster maken van vooroordelen.
Multimodale AI-modellen, die tekst, beeld en audio combineren, openen nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en preventieve zorg. Zo kunnen ze ziektes zoals sepsis vroegtijdig signaleren op basis van patiëntendossiers en gedragsdata. Daarnaast zijn virtuele patiënten een krachtig hulpmiddel voor het trainen van zorgprofessionals. Een voorbeeld hiervan is het project Theravatars, een samenwerking tussen Creating 010, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en technologiebedrijf Kurtosis. Dit project ontwikkelt geavanceerde virtuele patiënten die zowel technisch als cultureel relevant zijn.
Kansen en ethische uitdagingen van AI
Na de openbare les volgde een panelgesprek onder leiding van lector Ben van Lier. Panelleden, onder wie lectoren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, bespraken de mogelijkheden en ethische uitdagingen van AI in de gezondheidszorg.
Zo kan AI administratieve taken verlichten en zorgprofessionals ondersteunen bij besluitvorming. NLP-technologieën helpen bijvoorbeeld bij het automatiseren van rapportages, terwijl virtuele patiënten bijdragen aan effectiever onderwijs. Toch blijft menselijk toezicht cruciaal. Want hoewel AI medische risico’s kan identificeren, wil niet elke patiënt deze informatie ontvangen. Zorgverleners spelen een sleutelrol in het zorgvuldig communiceren van AI-gebaseerde inzichten.
Een ander voorbeeld dat tot de verbeelding sprak, kwam van lector Sunil Choenni: de ‘wc-pot van de toekomst’. Dit concept maakt gebruik van AI en afvalwateranalyse om gezondheidsrisico’s vroegtijdig te signaleren en illustreert hoe AI kan bijdragen aan preventieve zorg en gezondheidsmonitoring.
Het panel besprak ook Europa’s afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese AI-technologieën. Wanneer Europese zorginstellingen gebruikmaken van buitenlandse AI-systemen, lopen ze risico’s op het gebied van privacy, dataveiligheid en naleving van wetgeving. Investeren in een eigen AI-infrastructuur en verantwoord databeheer is noodzakelijk om privacy en GDPR-conformiteit te waarborgen.
Groei en verbinding
De middag werd afgesloten met de officiële benoeming van Thierry Desot als lector. Als symbool voor groei en samenwerking ontving hij, namens Hogeschool Rotterdam, een cheque voor de aanplant van nieuw groen.
Het videoverslag van de openbare les is hier te bekijken.