Menu
    English

    Betere verloskundige zorg door middel van nieuw telefonisch triagesysteem

    Ontwikkeling en evaluatie Nederlandse Triagewijzer Verloskunde

    12 december 2022

    Op een gemiddelde verloskunde afdeling in Nederland komen doorlopend spoedpatiënten binnen nadat de zwangere zichzelf telefonisch aanmeldt. In de praktijk bleken er grote verschillen te zijn in de afhandeling van deze telefonische gesprekken. Elke verpleegkundige of doktersassistente beoordeelde op basis van kennis, ervaring én de zorgcapaciteit hoe snel de patiënte moest worden gezien door een medisch professional. Dit gebeurde niet altijd op basis van medische noodzaak. Mensen met ernstige klachten hebben achteraf mogelijk te lang moeten wachten, en mensen zonder ernstige klachten werden wellicht met spoed geholpen. Bernice Engeltjes heeft daarom, samen met de praktijk, de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (NTV) ontwikkeld. Zij promoveert op 16 januari 2023 op dit onderwerp.

    Nederlandse Triagewijzer Verloskunde

    De triagewijzer bestaat uit vijf ingangsklachten, te weten: vochtverlies, bloedverlies, buikpijn, andere lichamelijke klachten en bezorgde zwangere (niet-somatische klachten). Binnen elke ingangsklacht zijn discriminatoren geformuleerd welke de urgentie bepalen. De vijf urgentiecategorieën zijn: levensbedreigend (reanimatie), spoed, dringend, niet dringend en zelfzorgadvies. Voor het gebruik van de NTV zijn ook hulpvragen, definities, classificaties, zelfzorgadviezen en een gespreksmodel ontworpen. Dit alles is gebundeld in een uitgebreide richtlijn dat zorgt voor een uniforme beoordeling van de ernst en de urgentie van de hulpvraag. Dit brengt zorggelijkheid in de dagelijkse praktijk van de verloskunde, en het draagt bij aan efficiëntie en veiligheid van zorg voor de patiënte. Door de integratie van de NTV in het elektronisch patiëntendossier is er een betere registratie. Op deze manier is de zorg inzichtelijk en objectiveerbaar voor patiënt(en), zorgprofessional(s) en management.

    Gelijkwaardige zorg

    Tijdens dit onderzoek zijn er verschillende methodes gebruikt. De NTV is ontwikkeld met betrokken zorgprofessionals, onderzocht op betrouwbaarheid en geëvalueerd door zorgprofessionals en patiënten. Inmiddels wordt deze triagewijzer dagelijks gebruikt door zorgprofessionals in de helft van de Nederlandse ziekenhuizen. Door het gebruik krijgt elke patiënt gelijkwaardige zorg en wordt de professional ondersteund in het uniform beoordelen van de klachten. Het totale promotieonderzoek kan als voorbeeld dienen hoe zorgtransformatie kan worden aangepakt door co-creatie. Digitale ondersteuning en onderwijs dragen bij aan succesvolle implementaties.

    Ageeth Rosman, lector Audit en Registratie, is haar co-promotor.