Menu
    English

    City Deal verbindt 80 partners om ondernemen met impact te bevorderen

    Kenniscentrum Business Innovation samenwerkingspartner

    11 maart 2021

    Ondernemen met impact is een prominent thema dat veel kansen biedt. Dit blijkt wel uit het recordaantal partijen dat deelneemt aan City Deal Impact Ondernemen, een initiatief om ondernemen met impact te stimuleren. Maar liefst 80 partijen verenigen zich in deze deal – gemeenten, provincies, ministeries, uitvoeringsorganisaties, kennisinstellingen, intermediairs, financiers, adviesbureaus en natuurlijk impact ondernemers. Ook Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam is één van de deelnemers.

    De deal werd op donderdag 11 maart tijdens de Online Global Goals gemeenten Meet-up van de VNG gelanceerd. Het moment en de plek van de lancering zijn niet toevallig. Projectleider Willemien Vreugdenhil van de City Deal: “In de City Deal Impact Ondernemen richten we ons samen met gemeenten, provincies, Rijk, kennisinstellingen en impact ondernemers op het realiseren van een duurzame en inclusieve betekeniseconomie. Een economie die invulling geeft aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de SDG’s.”

    Focus op impact maken

    Lector Betekeniseconomie Kees Klomp van Hogeschool Rotterdam licht toe waarom de samenwerking zo waardevol is. “Alle partners binnen deze samenwerking hebben als doel om het fenomeen impact binnen de betekeniseconomie beter te ontwikkelen. Wij als kenniscentrum focussen ons daarbij op twee punten. We willen beter begrijpen hoe je impact maakt in plaats impact meet. Er is veel kennis beschikbaar over hoe je impact kunt meten. Nadeel hiervan is dat je dit achteraf pas kan meten en je dan pas kan bepalen of je theorie klopt. Wij willen daarom methodes ontwikkelen om beter vat te krijgen op het gebied van impact maken.”

    “Ook willen wij de perceptie omtrent impact veranderen. Er wordt, met name binnen bedrijven, enorm gefocust op omzetten en winst. ‘Betekenisvolle impact’ maken is nu nog een ‘nice to have’. We moeten toe naar een brede zienswijze rondom impact waarbij naar de totale footprint van het bedrijf wordt gekeken, dus ook naar de maatschappelijke impact. Dan komen resultaten in een ander daglicht te staan.”

    “We kunnen veel van elkaar leren”

    “Uiteindelijk willen we deze nieuwe zienswijze in de Rotterdamse praktijk brengen. De kennis en kunde die wij opdoen uit dit onderzoek delen we met de betrokken partijen binnen City Deal. Zo kunnen we veel van elkaar leren” aldus Kees Klomp. Samen zetten de partijen zich de komende drie jaar in deze City Deal in voor het ondersteunen van ondernemers die bijdragen aan een brede welvaart in de samenleving.

    Obstakels verminderen

    Steeds meer ondernemers leveren met hun werk een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage. Deze ondernemers worden 'impact ondernemers' genoemd. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor kansen voor mensen met een beperking, afvalvermindering of armoedebestrijding in wijken. In de praktijk lopen deze ondernemers echter tegen verschillende drempels aan. Zo ervaren ze de wet- en regelgeving van de overheid vaak als ingewikkeld.

    De City Deal Impact Ondernemen wil deze obstakels verminderen en zo impact ondernemen bevorderen. Dat doet de City Deal door ondernemers op meerdere manieren te ondersteunen. Zo bouwen de partners in de City Deal aan een netwerk met andere ondernemers en beleidsmakers, wordt er onderzoek verricht en kennis gedeeld en biedt de City Deal ondersteuning bij het professionaliseren van de onderneming. Ook wordt er gewerkt aan een beter beleid voor ondernemers. 

    Lees hier meer over City Deal Impact Ondernemen

     

    Over City Deals

    City Deals zijn een bestuurlijke innovatie, geïnitieerd door het programma Agenda Stad. In City Deals werken verschillende overheden met elkaar en met maatschappelijke partners en private partijen aan innovatieve oplossingen voor complexe stedelijke vraagstukken. Deze samenwerking stimuleert begrip, ontkokering en kennisuitwisseling en biedt experimenteerruimte en onderbouwing voor aanpassing van wet- en regelgeving. De City Deal-aanpak is in diverse onderzoeken van onder andere het Planbureau van de Leefomgeving, de NSOB en de Universiteit Utrecht geroemd als krachtig voorbeeld van bestuurlijke innovatie. In 2019 werd aan City Deals een Best Practice-certificaat toegekend tijdens de European Public Sector Awards. Lees meer over City Deals.

    Lees ook