Menu
    English

    In gesprek met bewindspersonen over doorwerking van het slavernijverleden

    Collegetour doet Hogeschool Rotterdam aan

    21 juni 2023

    "Meer mensen van kleur in het kabinet" was een van de ideeën tijdens de eerste editie van de Collegetour Doorwerking van het slavernijverleden in het heden op maandag 19 juni. Een unieke kans voor studenten om in gesprek te gaan met de Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs &Cultuur). Tijdens deze bijeenkomst gingen ruim honderd jongvolwassenen met een Afro-Caribische achtergrond met de bewindslieden in gesprek.

    Aanwezigen hoopten op concrete toezeggingen op hun ideeën, maar die bleven vooralsnog uit. Zo werden er verschillende ideeën geopperd. Van een fiscale regeling voor nazaten rondom de studieschuld, tot 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, een nationale feestdag te maken. Verder vroeg iemand zich af hoe het kan dat de beweging tegen genderdiscriminatie zo veel sneller lijkt te gaan dan de strijd tegen racisme. Een ander wilde meer mensen van kleur in het kabinet   

    Het gesprek werd maandag 19 juni gevoerd tijdens de eerste editie van Collegetour op Hogeschool Rotterdam, in een reeks van vier. De bijeenkomsten zijn opgezet vanuit verschillende ministeries om input te krijgen voor hun antidiscriminatiebeleid. De eerste drie edities zijn bedoeld om de dialoog aan te gaan over de doorwerking van het slavernijverleden. In de laatste editie zal worden gereflecteerd op de genoemde ideeën, en worden de hierop volgende stappen benoemd. 

    "Waarom is educatie over het slavernijverleden wel mogelijk in een museum en niet in het onderwijs?" 

    We spraken een aantal studenten, leraren en bewindspersonen over hun deelname aan Collegetour Rotterdam. 

    Senna heeft een tussenjaar en werkt momenteel bij een onderwijsinstelling en is museumdocent in het Wereldmuseum. "Ik word op beide werkgebieden vaak geconfronteerd met het koloniale verleden. Het museum biedt mij veel ondersteuning en informatie over dit onderwerp, wat ik vervolgens kan gebruiken in mijn lessen op school. Helaas worden niet alle aspecten goed uitgelegd in de schoolboeken, en er is weinig ruimte voor eigen interpretatie. Tijdens huiswerkbegeleiding probeer ik extra informatie over het slavernijverleden mee te geven. Waarom is educatie over de doorwerking van het slavernijverleden wel mogelijk in een museum en niet in het onderwijs?"  

    “Gelukkig laten jongeren steeds vaker hun stem horen, en platforms zoals deze Collegetour dragen bij aan het verspreiden van hun stem en het faciliteren van gesprekken met belangrijke bewindspersonen." 

    "Grootste bewustwording dient van de witte kant te komen" 

    Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “We zijn met zijn allen in beweging en het is onze taak om het gesprek over de doorwerking van het slavernijverleden niet meer uit onze handen te laten glippen, zowel vanuit beleid als de organisaties in het veld. Hierbij denk ik dat de grootste bewustwording bij de witte kant van de samenleving dient te komen." 

    Op de universiteit en op haar werk heeft Evelien, masterstudente Bio Medical Sciences, veel racistische ervaringen gehad. Evelien erkent het bestaande probleem en vraagt zich af hoe ze kan bijdragen. “Voor mij is Collegetour Rotterdam een belangrijk platform waar ik graag deel van uitmaak.” Tijdens de bijeenkomst vond ze het belangrijk om vragen te stellen die aansloten op de behoefte van het publiek. “Mijn blik op de doorwerking van het slavernijverleden is onveranderd gebleven, maar ik waardeer het dat er bewindspersonen zijn die over dit onderwerp nadenken.” Evelien benadrukt het belang van erkenning en stilstaan bij het verleden om herhaling te voorkomen. Haar tip aan medestudenten luidt: "Laat je stem horen! Je hoeft het niet op te kroppen." 

    Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Alexandra van Huffelen, heeft als belangrijkste doel racisme en discriminatie in 'her lifetime'' uit te bannen. Ze is vastberaden om dit probleem op te lossen binnen haar generatie. Ze gelooft dat luisteren naar elkaar en samenwerken essentieel zijn. Volgens haar moet de regering niet eenzijdig beslissingen nemen, maar gezamenlijk tot oplossingen komen. Het is haar overtuiging dat we niet langer hoeven te wachten en dat we dit probleem kunnen aanpakken. 

    "De vraag: 'Ligt Curaçao in Afrika of Suriname? Dat kan toch niet?!'" 

    Kevin, student Scheepvaart en Transportcollege. “Ik vond de gesprekken tijdens de Collegetour interessant en vond dat er veel interactie was tussen de jongeren en de bewindspersonen. Ik geloof in het bewust maken van de lokale bevolking van Nederland. Veel mensen weten niet wat er vroeger is gebeurd. Het lijkt dat we hierdoor elkaar niet altijd begrijpen. In het onderwijs moeten we ons daarom meer focussen op het slavernijverleden zodat de nieuwe generatie dichterbij elkaar komt. Ik als Curaçaoënaar merk dat er bijvoorbeeld nog steeds rare vragen worden gesteld als: ligt Curaçao in Afrika of Suriname? Dat kan toch niet?!” 

    Verandering over de beeldvorming begint bij de eilanden (Curaçao, Bonaire, Aruba), vindt Naomi, derdejaars student Creative Business. En dat we moeten samenwerken met Nederland. “Het onderwijs is bijvoorbeeld al niet hetzelfde niveau als in Nederland en daarom lopen jongeren die in Nederland komen sturen heel erg achter. Het is belangrijk dat we op een lijn zitten om aan een betere toekomst te werken.” 

    Rizane Golamun is adviseur inclusieve education en koloniaal verleden aan de Haagse Hogeschool. "Het aanpakken van ongelijke kansen is cruciaal in het onderwijs. Helaas wordt in het onderwijs niet altijd de volledige waarheid verteld en versterken de stereotypen uit het lesmateriaal de negatieve beeldvorming van zwarte mensen. We moeten kritisch naar onze lesboeken kijken om pseudowetenschap te vermijden en juiste kennis over te dragen. Onderwijs is er om een reparerende rol te vervullen en jonge generaties de waarheid te leren, voor een rechtvaardigere samenleving." 

    Wat is de Collegetour? 

    De Collegetour is een reeks van vier bijeenkomsten waarbij jongeren de kans krijgen om in direct contact te komen met ministers en staatssecretarissen. Het doel is om een open en betekenisvolle dialoog te creëren tussen de bewindspersonen en de jonge generatie. Tijdens de Collegetour Rotterdam staat het slavernijverleden centraal als onderwerp van gesprek. 

    Ervaringen met discriminatie, racisme en anti-zwart racisme werden gedeeld en studenten kregen de kans om vragen te stellen aan de bewindspersonen die verantwoordelijk zijn voor het beleid op het gebied van onderwijs, sociale zaken en de relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden.

    Naast de betekenisvolle dialoog waren er diverse indrukwekkende optredens, Spoken Word performances van Britney Lindo en Zaïre Krieger, muziekale optredens van Rincho X met Tambù. OTION sloot af met een krachtig en helend lied. De organisatie van de gehele avond is verzorgd door IZI Solutions, Zwart Manifest collectief en SABI. 

    Indien je een volgende Collegetour bij willen wonen mail: info@izi-solutions.com. 

    Foto's:

    • Melvin Miller (header en bovenste foto)
    • Ptah Ankh Re Photography (onderste foto)