VIT010 in het kort
VIT010 is een pilotproject binnen VITR, waarvan blended care de kern vormt. Het doel van VIT010 is mensen met behulp van een e-health-tool en fysieke bijeenkomsten bewust te maken van hun eigen leefstijl en op weg te helpen om deze te verbeteren waar dat nodig is. De thema’s die tijdens VIT010 centraal stonden waren: voeding, beweging, stressreductie en ontspanning.
Met de VITR Vitaalscan werden afzonderlijke leefstijlfactoren in beeld gebracht en zagen deelnemers wat hun hartrisicoscore en leefstijlcijfer was. Naast de Vitaalscan was er voor de deelnemers ondersteuning in fysieke bijeenkomsten in huizen van de wijk onder leiding van leefstijlcoaches en buurtcoaches. Er namen 120 mensen deel aan het traject.
De belangrijkste resultaten van VIT010
Uit de verschillende presentaties bleek dat we kunnen terugblikken op een geslaagde pilot voor zowel de initiators als de deelnemers:
- Met het VIT010-traject is gezondheidswinst behaald. Gemiddeld is het leefstijlcijfer +0.6 punt omhoog gegaan, werd er 20 gram meer groente gegeten, werd er 0.3 stuks meer fruit gegeten en is het hartrisico met 1,3% verlaagd.
- Uit interviews bleek dat deelnemers hun deelname zelf als positief ervaren. Er wordt na deelname meer bewustwording over voeding en leefstijl en minder stress gerapporteerd en de deelnemers beoordeelden de begeleiding als goed en professioneel. Het groepsverband zorgde voor meer motivatie; deelnemers vonden het fijn ergens bij te horen. Iedereen wil graag dat het project wordt voortgezet.
De belangrijkste lessen
De belangrijkste leerpunten die tijdens deze eindpresentatie genoemd werden:
- Hoe meer maatwerk, hoe beter. De begeleiding door middel van e-health, leefstijlcoach en een buurtcoach wordt goed ontvangen. Maar een persoonlijk gesprek om de resultaten van de Vitaalscan te bespreken zou nóg meer waarde toevoegen.
- Bewustwording leidt niet meteen tot gedragsverandering. Tijdens de sessies zal in de toekomst meer aandacht moeten worden besteed aan hoe je oude gewoontes kunt doorbreken en vervangen door nieuwe gezonde gewoontes.
- Het zelfstandig gebruiken van de Vitaalscan bleek voor de meeste deelnemers te hoog gegrepen, dit vanwege beperkte taal- en digitale vaardigheden. Na de eerste ronde is daarom gekozen om een beperkt deel van de scan te gebruiken en de deelnemers via filmpjes in whatsapp-groepen te ondersteunen.
- Om tot gebruiksvriendelijke ehealth te komen is het belangrijk ook kwetsbare deelnemers bij de ontwikkeling te betrekken.
Hoe nu verder?
Deze opgedane ervaringen zijn voor het VITR-consortium van groot belang om vervolgstappen te ontwikkelen voor de route naar een gezond Rotterdam. Een aanpak waarmee we een gezonde leefstijl toegankelijk maken voor alle Rotterdammers.