Het team vloog woensdag 23 september naar Boston, sinds donderdag presenteerden teams uit de hele wereld zich voor jury en publiek. Samen ontwikkelde het team een 3D printer waarmee je lagen bacteriën kunt printen; een zogenaamde biofilm. Ze willen naast de printer ook de bacterien zelf ontwikkelen. Maandagavond 28 september wonnen ze de hoofdprijs in deze jaarlijkse wedstrijd.
Nieuwe technieken
Het ontwikkelen van een dergelijke methode en biofilm kan het onderzoek naar biofilms versnellen. Een biofilm, een laag van bacteriën die zich hecht op bepaalde oppervlakten, kan namelijk problemen veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van gaatjes in je tanden (tandplak), het ontstaan van oogontstekingen bij lensdragers, infecties bij het plaatsen van protheses of complicaties bij de transplantaties van organen.
Tijdens deze competitie worden studenten uitgedaagd om een eigen micro-organisme te ontwikkelen met innovatieve eigenschappen. Maar het project bestaat niet alleen maar uit het ontwerpen van de bacterie. Elk deelnemend team moet het hele project zelf opzetten: van het idee bedenken en een website maken, tot aan het promoten en financieren van het project. Ook de sociale en ethische aspecten komen aan bod door bijvoorbeeld over het project te vertellen op festivals en overleg te voeren met bedrijven en de overheid.
Elk jaar zijn er ook een aantal plaatsen in dit team vrij voor studenten van Hogeschool Rotterdam. Anne neemt deel aan het honours-programma binnen de opleiding BM en daarbij kreeg ze de mogelijkheid aan dit project deel te nemen.
Meedoen in multidisciplinaire projecten
Anne: “Ik heb voor dit project gekozen omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe uitdagingen en ervaringen. En omdat het iGEM project van hoog niveau is, waarin je moet samenwerken met mensen met verschillende achtergronden/nationaliteiten en het project verschillende disciplines bevat, leek me dit de perfecte keuze.”
Ze raadt alle studenten van Hogeschool Rotterdam aan te solliciteren op dergelijke projecten. “In het begin van het project was ik onzeker. Ik dacht dat omdat er voornamelijk masterstudenten van de TU Delft in het team zitten, ik er niet veel kon gaan bijdragen. Echter, het blijkt dat ik door mijn goede praktische ervaring een waardevol teamlid ben”.