In zijn interview in het trappenhuis van Hogeschool Rotterdam stipte Maarten Schmitt, lector Bewegen naar Gezondheid, al verschillende problemen aan van het veel te weinig bewegen. Tijdens de openbare les gaat hij verder. Zorgprofessionals snijden het probleem van te weinig bewegen niet of te weinig aan. (Para)medici zijn nog te veel gericht op ziekte, gelukkig gaan ze zich al meer richten op gezondheid, meer op preventie. Hij is ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het doel van zijn lectoraat: Zinnige en betaalbare zorg.
Lector Maarten Schmitt: "Zorgprofessionals snijden het probleem van te weinig bewegen niet of onvoldoende aan."
Naast stimuleren van gezond gedrag wil de lector zich ook richten op het verminderen van ‘physical disability’, ofwel problemen bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten door een aandoening. Hierbij moet worden gekeken naar de persoon zelf, niet naar de standaard symptomen van bijvoorbeeld artrose. Hoe kan de cliënt beter bewegen en binnen de fysieke beperkingen het beste uit zichzelf halen?
Een potje volleybal voor de broodnodige beweging
Onzekerheid of angst werkt belemmerend
Bij chronisch zieken is onzekerheid of angst een belemmerende factor om meer te gaan bewegen en dit ook vol te houden. Anita Feleus (Kenniscentrum Zorginnovatie) heeft ondervonden dat persoonlijke begeleiding en een laagdrempelige aanpak cruciaal blijken om deze groep te laten bewegen. Met persoonlijke begeleiding, een veilige omgeving en sociale contacten help je ze enorm. Hierdoor krijgen ze ook plichtsbesef om te blijven sporten. Professionals moeten op hun beurt elkaar beter leren kennen om effectiever samen te werken en zich meer richten op de beweegvraag in plaats van medicatie.
Studenten Fysiotherapie Arjo, Milou en Natalie hebben tijdens een minor onderzoek gedaan naar de invloed van psychosomatische invloeden op bewegen. Catastroferen en stress werken volgens hen herstelbelemmerend. Denk daarbij aan die ‘enge’ verhalen op een verjaardag. De studenten vinden dat professionals niet alleen de klacht aan bijvoorbeeld een knie moeten analyseren, maar ook het gedrag en het leefpatroon van de cliënt. ‘’Als professional moeten we ons meer als coach opstellen, nog meer uitleggen wat er aan de hand is.’’ vertelt Arjo.
Studenten Fysiotherapie aan het woord over psychosomatische invloeden op bewegen.
Hart van Nederland
Andry van Komen en Ruben Kok, beiden student Industrieel Product Ontwerpen, laten de reportage van Hart van Nederland zien waarin hun product Take the Stairs duidelijk wordt uitgelegd. Zij ontwierpen een systeem om iedereen op Hogeschool Rotterdam te stimuleren de trap te nemen in plaats van de lift. Met je studenten- of medewerkerspasje kun je punten registeren als je de trap neemt op locatie Academieplein. Hiermee krijg je korting op gezonde producten in de kantine. Een idee met heel veel mogelijkheden om mensen meer aan het bewegen te krijgen tijdens het werk.
Op een kaart van Europa laat Hannah de Boer (promovenda Kenniscentrum Zorginnovatie) zien waarin zichtbaar is dat Nederland het land is dat het meeste zit. Spanje staat laatste. Sowieso doen Zuid-Europese landen het beter dan de rest. Er is nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van te veel zitten en de vermindering van sedentair gedrag. Hier wil de Hannah de Boer verandering in brengen met haar promotieonderzoek.
Meer aandacht voor (onderzoek naar) pijn
Lennard Voogt (hoofddocent Fysiotherapie) is de laatste spreker. Hij is gespecialiseerd in pijn. ‘’Bewegen is het beste medicijn, maar als je pijn hebt is dat eng’’, begint hij zijn betoog. “Pijn is een ongrijpbaar fenomeen. Het kan je hele leven gaan beïnvloeden en niemand gelooft je als er op een scan niets te vinden is. Toch moet je doorgaan.’’
Hij wijst de aanwezigen op de merkwaardige situatie dat pijn de meest voorkomende reden is dat mensen vragen om (para)medische hulp, terwijl het onderwerp pijn niet of nauwelijks is opgenomen in de curricula van zorgopleidingen.
Lennard Voogt: "Pijn is niet of nauwelijks opgenomen in de curricula van zorgopleidingen."
College van Bestuur-lid Angelien Sanderman sluit de middag af waarbij ze het doel van de hogeschool nog eens benadrukt: Onderwijs, onderzoek en de buitenwereld, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer bewegen is echt een actueel en belangrijk probleem waarbij we ons dagelijks leefpatroon zullen moeten aanpassen.