Menu
    English

    Living Lab Schiedistrict zet in op een succesvolle digitale toekomst

    In het bruisende Living Lab Schiedistrict heeft praktijkgericht onderzoek zich stevig verankerd en maakt het waves in de maakindustrie. Negentien gedreven studenten, variërend van Technische Bedrijfskunde tot Business IT & Management en Retail & Ondernemerschap, hebben zich gestort op de uitdagingen van tien (maak)bedrijven. Na maanden van toewijding hebben zij vorige week hun eerste bevindingen onthuld.

    Het onderzoek, geïnspireerd door het D-PPBOIA-model (Doel, Product, Proces, Besturing, Organisatie, Informatie, Automatisering), heeft diepgaande inzichten opgeleverd. De studenten doken in de visie van de organisaties voor de komende drie tot vijf jaar, analyseerden het productieportfolio, ontrafelden logistieke grondvormen, beoordeelden systeemkundige modellen en lichtten de digitale volwassenheid van de bedrijven door. Er is ruimte voor verbetering, zowel op het gebied van automatisering en digitalisering, maar ook in het creëren van een strategische visie. Deze aanbevelingen leiden tot een duurzame samenwerking tussen bedrijven en Hogeschool Rotterdam, met specifieke betrokkenheid van de opleiding Technische Bedrijfskunde en de minor Dynamic Operational Excellence.

    Komen tot een concrete roadmap voor jouw bedrijf

    Docenten Jan Peter Vos en Marcel Seijner, verbonden aan de kenniscentra Business Innovation en Creative010, speelden een cruciale rol in dit onderzoek. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat de digitale volwassenheid van de deelnemende bedrijven nog wat bescheiden. Hoewel velen beschikken over ERP-systemen en geautomatiseerde machines, is er nog niet sprake van een naadloze integratie tussen ERP en productie IT, laat staan verdere automatisering en robotisering. De studenten hebben daarom een concrete 'roadmap' ontwikkeld. Dat is een 'benefitmap', waarin stap voor stap wordt aangegeven hoe deze bedrijven hun toekomstvisies kunnen realiseren. Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat ondernemers vaak geen helder beeld hebben van hun toekomstige organisatie.

    Hogeschool Rotterdam, met haar praktijkgerichte benadering, ziet hierin een kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de toekomstbestendigheid van deze bedrijven, via de minor Dynamic Operational Excellence. Zo koppelen we onderwijs en werkveld aan elkaar middels onderzoek en zetten we samen de schouders eronder om te werken aan toekomstbestendige economie.

    Ook meedoen?

    De wereld van de maakindustrie is volop in beweging, zeker doordat circulariteit en digitalisering zo’n grote rol spelen. Hoe ga je om naar een nieuw businessmodel? Waar liggen de kansen om een ambitieuze omslag te maken, zonder dat dit de huidige business hindert? Herken je deze uitdagingen? Neem contact met ons op om deel te nemen aan ons onderzoek. Of maak een afspraak, dan komen we langs voor een workshop Servitization.

    De deelnemende maakbedrijven zijn o.a.: Battolyser Systems, Gewoon Gers, Aram Groep, HTC Speedgates, VFA Solutions, Getinge Applikon, Hatenboer Water, Approkon, Textiel Service Rijnmond en VDL Steelwell/VDL Bike Frame Technologies.