In de minor Social Marketing werken de studenten gezamenlijk aan een casus over de landbouw en de invloed op onze natuur. Ze volgen twee weken lang gezamenlijk college, best een uitdaging met een tijdverschil van 7 uur. En aan hen de taak om een schets te maken ‘’hoe de wereld eruit zou moeten zien’’.
Casus: de landbouw
De landbouw in beide landen staat voor een gigantische uitdaging. Zo eet de landbouw in Costa Rica langzaam hun beschermde bossen op, zijn monoculturen en pesticiden een biodiversiteitsprobleem aan het worden en weten ze in Costa Rica niet wat ze met de soms illegale landbouwmigranten moeten. Nederland heeft zijn eigen uitdagingen. Stikstof en biodiversiteit is absoluut uitdaging nummer één. Bijna 60% van onze grond is van de agri-industrie en we hebben te weinig natuur om de afvalproducten van het boerenbedrijf af te breken. En ook arbeidsmigranten worden hier vaak niet goed behandeld of betaald.
Er moet een balans komen tussen de Natuur en Economie!
In de minor Social Marketing gaat het om gedragsverandering in het maatschappelijk belang. Felix van Hoften, docent van de minor Social Marketing heeft gekozen om op dit onderwerp de samenwerking op te zoeken met Costa Rica en dat is gelukt! Maar waarom Costa Rica? Costa Rica is een groot voorbeeld als het gaat om het beschermen en behoud van de natuur/ het regenwoud. De regering in Costa Rica heeft een (financiële) regeling met de bevolking, zoals boeren en mensen die grond bezitten om ervoor te zorgen dat het regenwoud wordt behouden en uit te breiden door het planten van bomen. Op deze manier voelt men zich verantwoordelijk om er goed voor te zorgen. Je verantwoordelijk voelen voor de natuur, daar kunnen wij ook van leren. Het gaat om het bewust worden over het belang van de nieuwe economie en de toekomst van onze wereld, aldus betekeniseconomie.
Wil je meer weten over dit onderwerp of over de minor Social Marketing? Vragen kun je mailen naar: f.l.j.van.hoften@hr.nl