Corine schreef een reflectieve casestudy over hoe om te gaan met psychotische patiënten. Ze gaat in haar essay in op de handelingsverlegenheid die ze ervaren heeft toen ze op haar stageplek geconfronteerd werd met een zestigjarige mannelijke patiënt die lijdt onder een paranoïde psychose. Ze weet niet hoe ze op zijn wanen moet reageren en vertelt dat ze zich nog heel onzeker voelt, ondanks de complimenten die ze van collega’s ontvangt over haar benadering naar deze patiënt. Als ze naar literatuur zoekt vindt ze naast veel tegenstrijdige adviezen uiteindelijk ook houvast. Het verhaal begint en eindigt met de patiënt. Haar oprechte wens de man te helpen staat centraal. De methodiek die Corine gebruikt, de reflectieve casestudy, is ontwikkeld door dr. Ada ter Maten-Speksnijder, hogeschooldocent bij de opleiding Verpleegkunde. De methode bekijkt een aantal ontmoetingen met een patiënt in drie stappen: wat gebeurde er, waarom voelde ik me daar onzeker bij en wat ga ik doen om mijn aanpak te verbeteren?
Waarom krijgt de auteur deze prijs?
Uit het essay spreekt betrokkenheid bij de problemen van psychiatrische patiënten. Het essay maakt nieuwsgierig naar de punten waarop diverse theoretici over de benadering van mensen met een psychose elkaar tegenspreken. Ze beschrijft hoe verpleegkundigen aan die vakliteratuur uiteindelijk toch houvast kunnen ontlenen. Haar verhaal stimuleert andere verpleegkundigen, en vooral student-verpleegkundigen, om ook naar bruikbare vakliteratuur te zoeken.
Kitty Verbeekprijs
De Kitty Verbeek prijs is een prijs die iedere twee jaar toegekend wordt aan een (aankomend) verpleegkunde die een enthousiasmerend artikel heeft geschreven over de verpleegkundige beroepsuitoefening in de GGZ. De editie 2016-2017 van deze prijs werd uitgereikt op 20 maart bij hogeschool Saxion.