Steeds meer onderzoeken bevestigen de invloed van ouders op de schoolprestaties van hun kinderen. Zeker op het gebied van taal. In de meest optimale situatie vullen de rollen van school en ouders elkaar aan. Op school leren de kinderen de technische kanten van taal en thuis kunnen ze toepassen wat ze op school hebben geleerd.
Als ouders laaggeletterd zijn, kan dit een belemmering worden voor de taalbeheersing van de kinderen, zowel schriftelijk als mondeling. In deze situatie is extra ondersteuning voor kind en ouders vanuit school extra belangrijk. Laaggeletterde ouders hebben vaak meer erkenning en vertrouwen nodig. De volgende tips geven de leerkrachten hierbij houvast:
- Werk aan een wederkerige relatie
- Verdiep je in de taalsituatie thuis
- Stel het geletterdheidsniveau van ouders in je groep vast
- Laat ouders zien en ervaren wat je het kind op school leert
- Maak ouders bewust van hun rol
- Zorg voor begrijpelijke taal en laaggedrempelige activiteiten
- Kijk naar ouders
- Praten, praten, praten
- Geef een tip voor thuis
- Laat ouders thuis geen schooltje spelen
Martine van der Pluijm, lector bij Kenniscentrum Talentontwikkeling, heeft in het kader van haar promotieonderzoek een boek 'Taal begint Thuis', geschreven met achtergronden en praktijkvoorbeelden. Het boek beschrijft hoe scholen met behulp van een stappenplan om de samenwerking met ouders aan taal structureel vorm te geven.