Kort geleden vond opnieuw de ROCA – Rotterdam/Carleton International Case Competition – plaats, een unieke competitie georganiseerd door onze eigen Rotterdam International Case Academy (RICA) en de Canadese Carleton University. De competitie wordt elk jaar in Rotterdam of in Canada georganiseerd, en dit jaar was de beurt aan Carleton University.
Online competitie
Ook dit jaar vindt de competitie online plaats, maar het maakt de competitie er niet minder spannend door. Voor zowel de studenten als de bedrijven die de wicked problems aanleveren is het een spannende week. Studenten willen graag hun vaardigheden inzetten en kunnen niet wachten om aan de cases te beginnen. Bedrijven zijn vooral benieuwd naar de creatieve, nieuwe ideeën waar de studenten mee zullen komen.
Het Rotterdamse team bestaat uit Michiel van den Hurk (Bedrijfskunde), Bijan Faghfouri (International Business), Ilse Stokman (Bedrijfskunde) en Ioana Vidican (International Business), die allemaal meedoen met het Rotterdam All Stars programma van de Rotterdam International Case Academy (RICA). Allevier zijn ze erg enthousiast om mee te doen aan deze competitie. Iona zegt, "het is ontzettend interessant om alles wat je tot nu toe hebt geleerd ook toe te passen bij een echt bedrijf, en om met de managers van deze bedrijven te praten over de uitdagingen die zij hebben."
Uitdagende cases
De opening van de competitie wordt onder andere verzorgd door Ron Bormans, die in een vooraf opgenomen video alle studenten en bedrijven welkom heet en succes wenst. Tijdens de opening wordt er ook geloot om te bepalen welke van de zestien deelnemende teams het direct tegen elkaar gaan opnemen in de divisies. Rotterdam wordt voor de eerste ronde ingeloot met Jiangxi University of Finance and Economics (China), Budapest Business School en University of Alberta. De eerste case is meteen een mooie uitdaging: Bridgehead – een koffiebranderij met vele winkels in Ottawa en met duurzaamheid hoog in het vaandel – wil uitbreiden. Maar hoe, wanneer en waarnaartoe? Komt de missie van het bedrijf niet in gevaar? Wat zijn de financiële risico's?
De kop is eraf, hoe hebben de studenten het ervaren? Michiel vond de eerste case het leukst, "niet eens zozeer om de inhoud, maar meer het gevoel dat we erbij hadden. De voorbereiding was lang en nu zijn we eindelijk echt begonnen! We zijn allemaal enorm gemotiveerd om het beste eruit te halen."
Voor de tweede case zit Hogeschool Rotterdam in een pool met University of Belgrade, Lazaridis School of Business & Economics van Wilfrid Laurier University (Toronto) en opnieuw Jiangxi University. Nu gaat het over Air North, een airline uit het noorden van Canada met sterke wortels in de inheemse bevolking. Hoe ziet de toekomst eruit, zeker nu aan het einde van de coronapandemie? Wat is de juiste groeistrategie? Opnieuw presteert Rotterdam sterk. Vol zelfvertrouwen ontvouwen onze studenten hun plannen. Ze kiezen voor samenwerking met andere kleinere maatschappijen, lanceren een loyalty program en willen energiezuinige vliegtuigen leasen; ze begrijpen het bedrijf goed en hebben oog voor de indigenous community.
Tot slot breken Ilse, Michiel, Bijan en Ioana op de derde casedag hun hersens over de uitdagingen van Fullscript, een wellness company op zoek naar de juiste CSR-strategie. Ze nemen het in deze ronde op tegen Universidad Panamericana (Mexico), Budapest Business School en de John Molson School of Business van Concordia University (Montréal).
De coach van het team, Ingrid van Dorp, is trots op de studenten, "vele weken van voorbereiding werpen hun vruchten af. De programma's van de Rotterdam International Case Academy zijn effectief, en dat is prachtig om te zien. Onze teams kunnen zich echt meten met top teams uit de rest van de wereld, en de bedrijven zijn blij met de oplossingen."
De uitslag van de competitie
Na een intensieve week wordt op zaterdag dan eindelijk bekend gemaakt wat de resultaten zijn. Na de dankwoorden en de speeches van de directeuren, van zowel Carleton University als onze eigen HR Business School directeur Fred Feuerstake, worden de divisiewinnaars van de eerste case bekendgemaakt. Rotterdam zit in de finale! Een knappe prestatie, maar helaas is het niet genoeg voor een medaille. Zowel bij de tweede als de derde case wordt Hogeschool Rotterdam tweede in de divisie, steeds pal achter een Canadees team. Het hoofd van de jury vertelt dat het verschil met Rotterdam in beide gevallen maar heel klein is. Een mooi compliment.
Het Rotterdamse team wint ook de prijs voor "Best Presenter". Deze trofee wordt gewonnen door Ilse Stokman. Bij een andere competitie in Canada (LAZICC) won Hogeschool Rotterdam eerder al de most spirited team award. Onze studenten zijn goede ambassadeurs voor de HR!
Volgend jaar
Tot slot kijkt co-organisator Hans van Oudheusden (Rotterdam International Case Academy) vast vooruit naar volgend jaar, "net als vorig jaar was het zo mooi om te zien hoe de multidisciplinaire studententeams met oplossingen kwamen waar echt uit bleek dat ze goed hadden begrepen wat het business model van het bedrijf is, en hoe ze ingewikkelde problemen kunnen oplossen. De studententeams zijn ontzettend innovatief en creatief. Hopelijk kunnen we volgend jaar in Rotterdam weer een mooi evenement neerzetten, en alle teams ook echt weer in Rotterdam ontvangen. Ik kijk er al naar uit!"
Meer informatie over de Rotterdam International Case Academy (RICA) en Rotterdam/Carleton International Case Competition (ROCA):