Menu
    English

    Verwachte hbo-instroom studiejaar 2021-2022 daalt licht, bij HR minder dan elders

    Bij Hogeschool Rotterdam worden 12.166 eerstejaars verwacht. Dit is 3,2 % minder dan vorig jaar, maar ligt in lijn met het aantal eerstejaars studenten in 2019. De te verwachten instroom voor Hogeschool Rotterdam laat een kleinere daling zien dan gemiddeld in het land.

    De prognose voor de instroomcijfers is gemeten op/vlak na 1 mei, zoals ook voor de coronacrisis gebruikelijk was. Vorig jaar zorgde corona ervoor dat eindexamenkandidaten een maand langer de tijd hadden zich aan te melden. Dat jaar groeide de instroom flink, vooral omdat schoolverlaters geen eindexamen hoefden te doen en doordat zij vaker afzagen van een ‘tussenjaar’. Dit jaar daalt het aantal aanmeldingen op landelijk niveau met ongeveer 7%, ondanks de vermindering van het collegegeld. Met name de studenten die voor het eerst gaan studeren melden zich minder dan vorig jaar aan voor een hbo-opleiding. Wel groeit het aantal aanmelders met een niet-Nederlands diploma, vooral uit Europese landen.  

    Instroom Hogeschool Rotterdam stabiliseert door meer belangstelling uit Europa

    Het ziet er naar uit dat het aantal studenten uit het buitenland weer toeneemt, gemeten naar het jaar 2020.  Vorig jaar waren er beduidend minder internationale studenten, wat een direct gevolg van de coronamaatregelen was. Dit jaar keren internationale aanmelders uit EER-landen weer terug. Dat zien we terug in een verwachte groei ten opzichte van vorig jaar bij bacheloropleidingen met veel internationale studenten: de kunstopleidingen (+13%) en International Business (+7%).  

    Groei voor Kunst, Gebouwde omgeving, Gezondheidszorg, masteropleidingen en deeltijdstudies 

    Er zijn daarentegen minder aanmelders met een Nederlandse nationaliteit. Bij een aantal opleidingen komt de instroom hierdoor lager uit, maar er is wel groei te verwachten voor opleidingen gerelateerd aan de gebouwde omgeving en de gezondheidszorg. Ook de pabo laat nog een lichte groei zien, maar net als bij de gezondheidszorgopleidingen groeit deze niet ten opzichte van vorig jaar maar wel ten opzichte van 2019. De oorzaak hiervan ligt in de verplichte toelatingstoetsen die – net als vorig jaar –ná de start van de opleiding kunnen worden gedaan (maar wel vóór 1 januari 2021). Tot aan 2019 moesten studenten deze toetsen voor de start van de opleiding halen, wat ervoor zorgde dat minder aanmelders werden toegelaten tot de opleiding. 

    Wat tot slot opvalt bij de instroomprognose, is de verwachte groei van het aantal deeltijdstudenten bij alle onderwijstypen (bachelor, Ad en master). Dat is goed nieuws in het licht van de regionale en nationale ambities op het gebied van leven lang leren. Vooral bij masters is een ruime groei te verwachten.   

    Geen grote verschuivingen meer te verwachten 

    Collegevoorzitter Ron Bormans: “De ervaring leert dat de er na de 1-mei telling geen grote verschuivingen meer optreden in aantallen aanmelders en we qua aantal eerstejaarsstudenten van ongeveer dit aantal kunnen uitgaan. Het verheugt mij dat we naar alle waarschijnlijkheid een redelijk stabiel aantal nieuwe studenten mogen verwelkomen. Mooi dat de gezondheidsorgopleidingen nog steeds in de lift zitten, jammer dat we niet snel genoeg groeien aan de techniekkant. We bereiden ons er momenteel op voor om in september onderwijs op locatie te kunnen aanbieden, mét de voordelen van online onderwijs die we het afgelopen jaar hebben ervaren. Daarbij mogen we ervan uitgaan dat we niet meer hoeven te werken met de anderhalvemetermaatregelen, maar we zullen wel passende hygiënische maatregelen blijven nemen.” 

    De definitieve instroomcijfers zijn bekend in oktober 2021.