Menu
    English

    Wat doet de hogeschool eigenlijk aan duurzaamheid? Scan de QR-codes!

    Ze kunnen je bijna niet ontgaan als je op één van de locaties van de hogeschool komt: de Samen Duurzaam' stickers met gekleurde QR-codes en SDG-symbolen. Je vindt ze op de tafels in de restaurants, in de toiletten, op de koffiemachines, in de liften. Scan er eens eentje!

    Marcel Langeveld en Sabeth van Wijnbergen vertellen er graag meer over. “Als je de QR-code op de sticker scant met je mobiel, kom meer te weten over de verschillende duurzaamheidsinitiatieven van de hogeschool", vertelt Marcel Langeveld, die werkzaam is als adviseur duurzaamheid bij de dienst Faciliteiten & IT en ook lid is van het programmateam Samen Duurzaam.

    "Met deze initiatieven wil de hogeschool op een ludieke wijze laten zien wat we aan duurzaamheid doen binnen de bedrijfsvoering. Hogeschool Rotterdam zet nieuwe stappen op dit gebied en doet meer dan studenten en medewerkers denken. Alleen vertellen we het nog te weinig. Wat we nu met de QR-codes laten zien is maar een deel van wat we hier allemaal aan doen. Het is een begin van een veel grotere ontwikkeling.”

    Van koffiebonen naar oesterzwammen

    Sabeth van Wijnbergen (Manager Services dienst Faciliteiten en IT) geeft alvast een voorbeeld: "Neem de koffiebonen in onze koffiemachines. Wist je dat we die kopen van Heilige Boontjes? Deze organisatie werkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Maar er is meer. Nadat  de koffie gebruikt is houden we koffiedik over. Dat verzamelen we om het vervolgens naar de oesterzwamkwekerij van Rotterzwam (BlueCity) te brengen. Van deze oesterzwammen worden onder andere de inmiddels bekende oesterzwambitterballen gemaakt. Een goed voorbeeld van een circulair concept van hoogwaardig hergebruik.  Dat is toch een mooi duurzaamheidsinitiatief  binnen de hogeschool?”

    Duurzame Hogeschool

    "Hogeschool Rotterdam heeft als slogan ‘Samen Duurzaam’, naar het gelijknamige programma. Het idee van 'samen aan duurzaamheid werken' willen we heel transparant maken door te laten zien wat we al doen in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering en daarbij anderen uitnodigen om met ons mee te doen” vertelt Van Wijnbergen. “In het onderwijs zijn er mooie voorbeelden waarbij de theorie direct in praktijk wordt gebracht. Studenten Bedrijfskunde helpen ons nu al bij het nadenken over de duurzame renovatie van HR locatie Wijnhaven 107, die over een aantal jaar gaat plaatsvinden.

    En studenten van het instituut RBS hebben onderzoek gedaan naar hoe onze afvalstromen eruit zien, de uitkomsten van dat onderzoek gebruiken we voor het opstellen van ons afvalbeleid de komende jaren."

    “De hogeschool leidt niet alleen studenten op met aandacht voor duurzaamheid, ook zelf willen we laten zien dat we als organisatie positieve stappen zetten, in duurzame bedrijfsvoering. We zijn er nog niet, maar willen laten zien dat we er wel druk mee bezig zijn”, zegt Langeveld. “Belangrijk hierbij is het stimuleren en enthousiasmeren om samen te verduurzamen” vervolgt Van Wijnbergen. “De samenwerking opzoeken en het samen doen.”

    "Naast de QR-code en het HR-logo staat er nóg een symbool op de stickers. Dat staat voor één van de duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDG's). Onze visie op duurzaamheid is daarop gebaseerd en we willen ook graag laten zien hoe alle wat we doen bijdraagt aan het bereiken van deze wereldwijde doelen, die moeten zorgen voor een duurzamere wereld in 2030."

    Ideeën of vragen? 

    Heb je zelf ideeën, ben je op zoek naar een stageopdracht, of wil je dat we gastcolleges verzorgen op het gebied van duurzaamheid binnen de hogeschool, wij pakken dit graag op! Neem contact op met Marcel Langeveld (m.langeveld@hr.nl) of Sabeth van Wijnbergen (e.c.a.van.wijnbergen@hr.nl). En kijk ook eens op de pagina van Samen Duurzaam om nog meer te weten te komen over waar Hogeschool Rotterdam mee bezig is op het gebied van duurzaamheid.