Rotterdam Internet of Things 2021 had een jubileumeditie moeten worden. Maar omdat het evenement vorig jaar niet doorging vanwege het coronavirus, is dit ‘pas’ de negende editie. Er is wel een primeur: voor het eerst vindt alles online plaats. Best toepasselijk, aangezien alles draait om de mogelijkheden die het internet ons biedt. “Maar juist het sociale aspect vind ik tijdens Internet of Things zo mooi”, aldus programmacoördinator Paul Rutten. Met een knipoog: “Aan de andere kant: straks bevalt het zo goed, dat we volgend jaar weer alles online doen.”
Een ding staat in ieder geval vast: het onderwerp is en blijft een ‘hot topic’. Meer dan ooit wordt gediscussieerd over de maatschappelijke, politieke en ethische kanten van Internet of Things en kunstmatige intelligentie. Op die gebieden wordt dan ook uitgebreid ingegaan in de vorm van keynotes, workshops, discussiepanels, lectures en een uitdagende hackathon.
Data veranderen beroepen
Het evenement is niet alleen voor studenten, docenten en onderzoekers die primair te maken hebben met kunstmatige intelligentie. Integendeel, zegt Paul. “Tijdens Rotterdam Internet of Things kun je zien in welke mate data jouw beroep gaat veranderen. Dat geldt voor al onze studenten. Laten we de opleiding Verpleegkunde als voorbeeld nemen. Als je een data-analfabeet bent, is de kans groot dat je over een jaar of tien dat beroep niet meer kunt uitoefenen. Simpelweg omdat ook in de zorg straks heel veel op basis van data word gedaan. Zo zal een verpleegkundige straks op basis van data bepalen wat het beste is voor de patiënt. Behandelingen en de nazorg worden op die manier geoptimaliseerd, zodat patiënten sneller beter worden. Maar dan zul je ook veel moeten weten over privacy en de bijbehorende protocollen.”
Typisch een voorbeeld dat past bij ‘Innoveren met digitale toepassingen’; het hoofdonderwerp op donderdag 8 april. Zo heeft elke dag een eigen thema, dat onder het hoofdthema ‘Truth or Data’ valt. Dinsdag 6 april gaat over ethiek in de datagedreven samenleving, woensdag 7 april gaan alle lezingen en presentaties over de verhouding tussen data en de werkelijkheid en vrijdag 9 april staat in het teken van ontwerpen voor de datagedreven samenleving.
“Ik verwacht niet dat er mensen zijn die elke dag het hele programma bijwonen”, lacht Paul. “Maar ik denk dat er voor ieder wat wils bij zit. Niet in de laatste plaats omdat we allemaal vroeg of laat tijdens onze studie of ons werk met data te maken krijgen.”
Aanmelden
Wil je je aanmelden voor Internet of Things? Ga dan naar aanmelder en geef je op voor de voor jou interessante onderdelen. Deelname is gratis.